Κοροναϊός – Πρώτος θάνατος πλήρως εμβολιασμένου και χωρίς υποκείμενα νοσήματα στη Θεσσαλονίκη
2 years, 7 months ago
6

Ο πρώτος θάνατος πλήρως εμβολιασμένου για τον κοροναϊό και χωρίς υποκείμενα νοσήματα είναι γεγονός.

Το δυσάρεστο περιστατικό συνέβη στο νοσοκομείο Παπανικολάου, στη Θεσσαλονίκη, και το γνωστοποίησε ο διευθυντής της ΜΕΘ, Νίκος Καπραβέλος.

«Έχουμε τον πρώτο θάνατο ασθενούς, πλήρως εμβολιασμένου, στη Μονάδα μου. Είναι μια από τις εξαιρέσεις» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως ο άτυχος άνδρας δεν είχε υποκείμενα νοσήματα.

«Ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος είχε συμμορφωθεί πλήρως με τα υγειονομικά πρωτόκολλα» πρόσθεσε.

Ο κ. Καπραβέλος τόνισε πως «δεν πρέπει να θεοποιούμε τους εμβολιασμένους, πρέπει κι αυτοί να προσέχουν», ενώ ξεκαθάρισε πως οι εμβολιασμοί παραμένουν το πιο ισχυρό όπλο που έχουμε κατά του κοροναϊού. «Η μετάλλαξη Δέλτα προσβάλλει και τους εμβολιασμένους, βέβαια σε μικρότερο βαθμό, ενώ δεν νοσούν βαριά σε πολύ μεγάλο ποσοστό».

Οι πλήρως εμβολιασμένοι εξακολουθούν να μολύνονται

Όπως μεταδίδει το CNBC, επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι και τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα μπορεί να μολυνθούν από τον κορονοϊό, καθώς κανένα από τα εμβόλια που εφαρμόζονται δεν είναι 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης.

Επιπλέον, τα νέα στελέχη της Covid όπως η εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή «Δέλτα» έχουν περιπλέξει την εικόνα αποτελεσματικότητας. Υπάρχουν, επίσης, ελλιπή στοιχεία για το πόσο διαρκεί η ανοσία στην Covid μετά τον εμβολιασμό.

Η ανάλυση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ καθώς η παραλλαγή «Δέλτα» έγινε το κυρίαρχο στέλεχος, εξακολουθεί να διαπιστώνει ότι η λήψη δύο δόσεων του εμβολίου παρέχει ισχυρή προστασία από σοβαρές ασθένειες και νοσηλεία.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer-BioNTech, σε εκείνους που είχαν πλήρως εμβολιαστεί τον Ιανουάριο είχε πέσει στο  16%, αλλά για εκείνα τα άτομα που είχαν λάβει δύο δόσεις μέχρι τον Απρίλιο, το ποσοστό αποτελεσματικότητας (έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης) ήταν 79%.

  • Διαβάστε επίσης: Σαρώνει η μετάλλαξη «Δέλτα» – Αυτά είναι τα κυριότερα συμπτώματα

Τα ισραηλινά δεδομένα έρχονται σε αντίθεση με μια μελέτη στην Αγγλία που πραγματοποιήθηκε από τον Απρίλιο έως τον Μάιο και διαπίστωσε ότι, μετά από δύο δόσεις, το εμβόλιο Pfizer-BioNTech ήταν 88% αποτελεσματικό κατά της συμπωματικής νόσησης που προκαλείται από την παραλλαγή δέλτα. .

Ωστόσο, η σύγκριση των αποτελεσμάτων είναι δύσκολη, λόγω των διαφορών στη φύση των προγραμμάτων εμβολιασμού στις δύο χώρες, καθώς και στις  διαφορές που υπάρχουν στις ημερομηνίες μελέτης, στις ηλικιακές ομάδες κ.λπ.

Ομοίως με τα ισραηλινά δεδομένα, τα αγγλικά δεδομένα κατέληξαν επίσης ότι μετά από δύο δόσεις το εμβόλιο Pfizer-BioNTech Covid είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό κατά της νοσηλείας από την παραλλαγή δέλτα (τα αγγλικά δεδομένα διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο είναι 96% αποτελεσματικό, τα ισραηλινά δεδομένα το έδειξαν 88% αποτελεσματικό κατά της νοσηλείας, κατά μέσο όρο). Επιπλέον, τα αγγλικά δεδομένα διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca ήταν 92% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νοσηλείας μετά από δύο δόσεις.

Ο καθηγητής Lawrence Young, ιολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Warwick στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε στο CNBC ότι υπάρχουν επίσης δύο άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου:

Η εξασθένηση της ανοσίας -ακόμα δεν γνωρίζουμε πόσο διαρκεί η προστατευτική ανοσία που προκαλείται από το εμβόλιο- ενώ ο δεύτερος παράγοντας σχετίζεται με  τις σημαντικές λοιμώξεις σε εμβολιασμένα άτομα λόγω της πιο μολυσματικής παραλλαγής δέλτα.

in.gr