Κορωνοϊός: Σε επιφυλακή για την Μετάλλαξη Μ – «Αν είχαμε εμβολιαστεί θα την είχαμε αποφύγει»
2 years, 6 months ago
6

Η πορεία της πανδημίας στην χώρα μας έχει δείξει σημάδια σταθεροποίησης ωστόσο δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό, πόσω μάλλον μετά και την «άφιξη» της μετάλλαξης Μ στην Ελλάδα.

Μπορεί ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, να εμφανίστηκε κατά την χθεσινή ενημέρωση αισιόδοξος αναφορικά με την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, ωστόσο η μετάλλαξη «Δέλτα», ο αριθμός των διασωληνωμένων και η νέα μετάλλαξη Μ που έκανε την εμφάνισή της και στην Ελλάδα δεν παύουν να προκαλούν ανησυχία.

Το πρωί της Παρασκευής, τόσο η Ματίνα Παγώνη, όσο και ο Χαράλαμπος Γώγος εμφανίστηκαν ανήσυχοι για τη νέα μετάλλαξη Μ. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του κ. Γώγου ο οποίος είχε συγκεκριμένα πως εάν είχαμε εμβολιαστεί περισσότεροι και νωρίτερα τότε θα είχαμε αποφύγει την νέα αυτήν μετάλλαξη.

Από πλευράς του ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος σημειώνει πως πρέπει να υπάρχει εγρήγορση αλλά τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν είναι τέτοια που να προκαλούν ανησυχία.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, τα κρούσματα της μετάλλαξης Μ που εντοπίστηκαν χθες στην χώρα μας κατανέμονται ως εξής:

  • Ένα στην Αττική,
  • Δύο στην Αργολίδα,
  • Ένα στην Αχαΐα και
  • Δύο στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Βασιλακόπουλος: Δεν πρέπει να ανησυχούμε ακόμη για τη Μετάλλαξη Μ

Παράλληλα, όπως προέβλεψε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα και εκτίμησε ότι το πρώτο «κρας τεστ» είναι το άνοιγμα των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά τη μετάλλαξη Mu δήλωσε ότι «τα αρχικά δεδομένα κατατάσσουν αυτό το στέλεχος στα στελέχη ενδιαφέροντος, που σημαίνει ότι πρέπει να το μελετήσουμε, αλλά όχι ακόμη στα στελέχη ανησυχίας. Οι λίγες εργασίες που υπάρχουν αναφέρουν ότι μάλλον δημιουργεί λιγότερο πρόβλημα στα εμβόλιά μας απ’ ό,τι δημιουργεί το στέλεχος Δέλτα».

«Είναι κάπου ανάμεσα στο προηγούμενο στέλεχος το βρετανικό το Άλφα, και το Δέλτα και η πρόβλεψη του επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων Άντονι Φάουτσι είναι ότι μάλλον δεν θα επικρατήσει και δε θα προβληματίσει ιδιαίτερα όμως πρέπει να το παρακολουθήσουμε, ενώ το εμβόλιο συνεχίζει να είναι αποτελεσματικό» εξήγησε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος..

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ένα πιο επικίνδυνο στέλεχος που θα προέλθει από μη εμβολιασμό», είπε. «Αν δίνουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιάζεται με το να μην εμβολιαζόμαστε πιθανό κάποιες μεταλλάξεις να οδηγήσουν σε στέλεχος πιο μεταδοτικό και από το Δέλτα. Υπαρκτός κίνδυνος, είδαμε ότι αλλιώς ξεκίνησε ο ιός».