Κορωνοϊός: Το 200% αγγίζει η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής
3 years, 2 months ago
6

Σοκ προκαλεί η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής καθώς όπως αναφέρει στο protothema.gr ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νικόλαος Θωμαΐδης τις επόμενες ημέρες θα αγγίξει το 200% από το 42% που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως εξηγεί η κατάσταση είναι κρίσιμη καθώς «από το προηγούμενο Σάββατο έχουμε παρατηρήσει μια σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Αττικής. Αυτή την ώρα το ποσοστό είναι γύρω στο 180%, ενώ τις επόμενες ημέρες πιστεύουμε ότι το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 200%. Μέχρι στιγμής έχουμε μετρήσει τα δείγματα μέχρι την Τρίτη και μας μένει η Τετάρτη και η Πέμπτη. Ο κόσμος θα πρέπει να μαζευτεί δεν γίνεται διαφορετικά θα υπάρξει πρόβλημα».

Το 200% του ιικού φορτίου θα φέρει σημαντική αύξηση στους αριθμούς των νέων κρουσμάτων σε λιγότερο από δέκα ημέρες. Σε αριθμούς κρουσμάτων την απότομη αυτή αύξηση θα την δούμε περίπου σε δέκα ημέρες. Μιλάμε φυσικά για έναν συνολικό αριθμό που δεν σημαίνει πως όλοι θα νοσήσουν γιατί κάποιοι από αυτούς θα είναι ασυμπτωματικοί.

Το 200% αύξηση δεν σημαίνει 200% αύξηση των κρουσμάτων, αλλά ακόμα κι αν ένα μεγάλος αριθμός νοσήσει μιλάμε για μια αύξηση περίπου 40% των νέων κρουσμάτων τα πράγματα είναι δύσκολα», επισημαίνει ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, ο κόσμος δεν εφαρμόζει σωστά τα μέτρα ενώ εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλος συνωστισμός. «Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 42% αύξηση που σημαίνει πως τα σημερινά ποσοστά δείχνουν την κατάσταση να έχει ξεφύγει. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε επτά με δέκα ημέρες πίσω στα λύματα.

Δεν θα πούμε ότι για την κατάσταση αυτή φταίει το γεγονός ότι άνοιξαν τα γυμνάσια. Η αλήθεια είναι πως ο κόσμος δεν τηρεί τα μέτρα, τις αποστάσεις, υπάρχει συνωστισμός στους δρόμους, στους χώρους εργασίας και μην ξεχνάμε τις απανωτές διαδηλώσεις που έχουμε. Εκεί ο κόσμος είναι μαζικός και υπάρχει μεγάλη διασπορά», υποστηρίζει.

protothema.gr