Κούρτοβικ: Η Πολιτεία θέλει να πεθάνει ο Κουφοντίνας και τον εξωθεί σε αυτό
3 years, 23 days ago
6

Νέες δηλώσεις εναντίον της στάσης της Πολιτείας έκανε η Ιωάννα Κούρτιβικ, σημειώνοντας πως θέλει να πεθάνει ο Δημήτρης Κουφοντίνας και τον εξωθεί σε αυτό.

«Η κυβερνητική πολιτική είναι: αυτόχειρας είναι, μόνος του τα κάνει. Δεν ενδιαφέρει, επομένως την Πολιτεία αν κάποιος πεθαίνει γιατί διαμαρτύρεται για τη μη εφαρμογή νόμου», είπε η συνήγορος του Κουφοντίνα μιλώντας στο MEGA.

Η συνήγορος του καταδικασμένου για 11 δολοφονίες, τρομοκράτη της 17 Νοέμβρη, μίλησε για προσκόμματα και εμπόδια από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ) στην μεταφορά του Δημήτρη Κουφοντίνα στις φυλακές Κορυδαλλού. «Η ΚΕΜ είναι η κ. Σοφία Νικολάου.

Είναι πρόεδρος και έχει διορίσει κάποια από τα μέλη της. Στις 21 Δεκεμβρίου η ΚΕΜ έβγαλε μια fake απόφαση μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα στον Κορυδαλλό κατ’ εφαρμογή του νόμου. Η ΚΕΜ αυθημερόν, μάλλον η κ. Νικολάου, έβγαλε 2η απόφαση, ακυρώνοντας την πρώτη απόφαση, διατάσσοντας τη μεταγωγή του στο Δομοκό. Αυτό δεν είναι πολύ σύννομο. Η ΚΕΜ επικύρωσε την απόφαση στις 4 Γενάρη» σημείωσε.

Παράλληλα, υποστήριξε, ότι οι αιτήσεις που η υπέβαλε η ίδια με τον κ. Σοφό στο δικαστήριο «εισάγονται με διαφορετικό περιεχόμενο από αυτό που εμείς επισημάναμε. Εμείς προτείναμε διάταξη αναβολής ποινής, η εισαγγελέας την εισήγαγε ως αίτημα διακοπής ποινής. Η αίτησή μας απορρίφθηκε με σκεπτικό κυβερνητικής ρητορικής».

Όπως είπε η Ιωάννα Κούρτοβικ, η απεργία πείνας είναι δικαίωμα που παρέχεται στον κρατούμενο από τον σωφρονιστικό κώδικα και ότι ο κρατούμενος είναι στα χέρια του κράτους. «Και το μόνο μέσο που έχει να διεκδικήσει τα δικαιώματά του είναι αυτό». Η δικηγόρος του Δημήτρη Κουφοντίνα υποστηρίζει ότι τα δικαστήρια απαντούν ως αναρμόδια στην προσβολή της απόφασης της μεταφοράς του Δημήτρη Κουφοντίνα στον Δομοκό.

Όσον αφορά στην ουσία του ζητήματος, δηλαδή σε τι ακριβώς αντιδρά ο Δημήτρης Κουφοντίνας, η συνήγορός του δήλωσε: «Αντιδρά γιατί ο νόμος όριζε ότι πρέπει να πάει στον Κορυδαλλό. Σε καιρό πανδημίας μεταφέρθηκε από μια φυλακή σχεδόν άδεια, του Βόλου, στις φυλακές Δομοκού, που έχει υπερσυνωστιμό κρατουμένων. Από συνθήκες απομόνωσης που ήταν τα προηγούμενα 18 χρόνια, μεταφέρθηκε σε κελί με 2 συγκρατούμενους, που υπήρχε ένα περιβάλλον που δεν μπορεί να σταθεί και συνθήκες στενότητας χώρου, που δεν μπορεί ένα βιβλίο να διαβάσει ούτε ραδιόφωνο να ακούσει».

Μάλιστα συνέχισε λέγοντας πως ο κρατούμενος μπορεί να επιλέγει που θα κρατείται. «Οι αιτήσεις μεταγωγής τι είναι; Ο κρατούμενος επιλέγει και το κελί του» ανέφερε.

Βάσει όσων ισχυρίζεται η κυρία Κούρτοβικ, στις 7 Ιανουαρίου, κοινοποιήθηκε έγγραφο από την κυρία Νικολάου, στο οποίο αναφερόταν πως ο Δημήτρης Κουφοντίνας μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό και με δεύτερη απόφαση μεταφέρθηκε στον Δομοκό. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει, δεν έλαβε τα σχετικά έγγραφα για να ελέγξει τη νομιμότητά τους.

«Μετά από αυτή την επιστολή, καταλαβαίνοντας ότι ο κρατούμενος ήταν θύμα μιας διακριτικής, εξοντωτικής, μεταχείρισης για αυτόν, προχώρησε σε απεργία πείνας. Δεν ξεκίνησε απεργία πείνας όταν μεταφέρθηκε στον Δομοκό». «Η απεργία πείνας δεν είναι διεκδίκηση θανάτου. Διεκδίκηση ζωής είναι. Ζητά να τον αφήσουν να ζήσει χωρίς δυσμενή διαχείριση σε βάρος του» πρόσθεσε η δικηγόρος του Κουφοντίνα.

protothema.gr