Κραυγή αγωνίας από τους επιχειρηματίες εστίασης – Μιλούν για άτυπο lockdown
2 years, 4 months ago
6

Οι επιχειρηματίες της εστίασης εκφράζουν την ανησυχία τους για τη βιωσιμότητα των καταστημάτων τους, καθώς μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων για τους μη εμβολιασμένους κάνουν λόγο για άτυπο lockdown στον κλάδο τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης δηλώνουν ότι «τα rapid tests έχουν φοβίσει τον κόσμο», υπογραμμίζοντας ότι «ζούμε ένα ιδιότυπο – άτυπο lockdown» καθώς υπάρχει μεγάλη πτώση του τζίρου τις τελευταίες ημέρες.

Ακόμη, οι επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι τα τελευταία μέτρα για τους μη εμβολιασμένους έχουν μειώσει αισθητά την κίνηση. Όπως δηλώνουν οι ίδιοι, η πτώση του τζίρου ανέρχεται περίπου στο 30%. «Με τα νέα μέτρα είναι λίγο διστακτικός ο κόσμος. Έχουν αυξηθεί και τα κρούσματα πάρα πολύ και αυτό αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα που αποτρέπει τον κόσμο να έρθει στα εστιατόρια» δηλώνει ένας επιχειρηματίας.

Ακόμη, φορείς της εστίασης δηλώνουν ότι αρκετοί πελάτες δεν είχαν κατανοήσει ακριβώς τις ώρες που τους καλύπτει το rapid test.

Πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων στις 16 Νοεμβρίου

Στο πλαίσιο αυτό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) αποφάσισε πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων την Τρίτη 16 Νοεμβρίου.

Στο κλείσιμο των καταστημάτων συμμετέχει και η Ένωση Εστιατορίων και Συναφών Αττικής.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής: «Η εστίαση αναζητεί μέτρα στήριξής της, για την αποφυγή λουκέτων και απώλειας θέσεων εργασίας:

  • Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών.
  • Συνέχιση της επιδότησης ενοικίου.
  • Επαναφορά του μέτρου αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
  • Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
  • Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
  • Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων
  • Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του2020 και των αρχών του 2021».

Γ. Καββαθάς: Στα take away δεν χρειάζεται έλεγχος πελατών

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι κάποιες επιχειρήσεις δεν έχουν ενημερωθεί σωστά σχετικά με τον έλεγχο των παραστατικών και διευκρίνισε ότι στο take away (παραλαβή εκτός) δεν χρειάζεται να γίνει έλεγχος πελατών.

«Ο πελάτης μπαίνει με μάσκα, παίρνει το προϊόν και αποχωρεί, δεν κάθεται σε πάγκο ή τραπέζι. Αν βγει έξω αν κάτσει έξω σε πάγκο να πιει τον καφέ του, βεβαίως πρέπει να ελεγχθεί. Αλλά η ΚΥΑ προβλέπει ότι αν παίρνεις καφέ και φεύγεις δεν γίνεται έλεγχος» είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Ο κ. Καββαθάς δήλωσε ότι τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή από το Σάββατο δυσκολεύουν πάρα τις επιχειρήσεις, καθώς περιορίζουν κατά πολύ τους δυνητικούς πελάτες. Έκανε λόγο για μείωση τζίρου 30-50% πανελλαδικά το Σαββατοκύριακο, δηλαδή τις δύο πρώτες μέρες εφαρμογής των μέτρων, ενώ Δευτέρα και Τρίτη, ανέφερε πως η μείωση έφθασε και το 80%.

«Από τους περίπου 96.000 ελέγχους η παραβατικότητα είναι κάτω του 0,5%» σημείωσε ακόμα ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.