Κρούσματα κορωνοϊού: Κοντά στα 1.700 το τελευταίο 24ωρο
3 years, 1 month ago
6

Στα ύψη θα είναι και σήμερα τα κρούσματα κορωνοϊού που θα ανακοινωθούν από τον ΕΟΔΥ. Οπως προκύπτει με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο αριθμός των κρουσμάτων θα είναι ξανά τετραψήφιος, καθώς πριν από λίγη ώρα είχαν ξεπεράσει τα 1.000. Αρνητική πρωταγωνίστρια και σήμερα η Αττική, με τα περισσότερα κρούσματα να καταγράφονται στο λεκανοπέδιο.

Κατά πληροφορίες, το σύνολο των κρουσμάτων του τελευταίου 24ώρου θα είναι κοντά στα 1.700.

Αλλωστε ο αριθμός των 638 νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν χθες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δημιουργούν μια επίπλαστη επιδημιολογική εικόνα για την εβδομάδα που διανύουμε – είναι μία εβδομάδα που από τους αρμόδιους έχει χαρακτηριστεί κρίσιμη για την πορεία της επιδημίας, ωστόσο τα στοιχεία της πρώτης ημέρας δεν είναι αντιπροσωπευτικά για το μέγεθος της διασποράς στην κοινότητα.

Η χθεσινή Δευτέρα ακολούθησε τον κανόνα όλων των προηγούμενων Δευτέρων, δηλαδή μικρό αριθμό τεστ που οδηγεί σε μικρό αριθμό κρουσμάτων. Κάθε Δευτέρα από την αρχή του έτους καταγράφονταν λίγα θετικά κρούσματα, σχεδόν τα μισά, σε σχέση με τις άλλες ημέρες της εβδομάδας. Ωστόσο, χθες τα κρούσματα ήταν περισσότερα από κάθε άλλη αντίστοιχη ημέρα από την αρχή του έτους, γεγονός που αποτυπώνει τη σταθερά ανοδική της επιδημιολογικής καμπύλης. Μάλιστα, τα κρούσματα χθες ήταν διπλάσια (638) από εκείνα της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου (320).

Ενδεικτικά, τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου είχαν αναφερθεί 543 κρούσματα, και την τελευταία Δευτέρα του Ιανουαρίου 436 κρούσματα, στις 18 Ιανουαρίου τα κρούσματα ήταν 320 και στις 11 ήταν 444, ενώ την πρώτη Δευτέρα του έτους ήταν 427.

«Καμπανάκι» από Θωμαΐδη – Το ιικό φορτίο στην Αττική παρουσιάζει αύξηση 205%

Την αλματώδη αύξηση που παρατηρείται στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Αττικής περιέγραψε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και όπως τόνισε, η εικόνα είναι πιο επιβαρυμένη σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο.

«Από την εβδομάδα των Χριστουγέννων και μετά οι επιστήμονες παρατήρησαν αύξηση του ιικού φορτίου από 10 έως 20%, ξαφνικά πριν από 3 εβδομάδες έφτασε στο 80% και αυτή την εβδομάδα στο 205%» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς σε πόσα ενεργά κρούσματα μεταφράζεται το ιικό φορτίο στα λύματα, καθώς περιλαμβάνει και τους ασυμπτωματικούς, ενώ τόνισε ότι σύμφωνα με το μοντέλο, που ενέχει αρκετές αβεβαιότητες, η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα μεταφράζεται περίπου σε 100.000 κρούσματα.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, εκτίμησε ότι στις αρχές Μαρτίου τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού ενδέχεται να φτάσουν τα 2.500 και εξέφρασε την αγωνία του για τον αριθμό των νέων μολύνσεων που θα ανακοινώσει σήμερα και αύριο ο ΕΟΔΥ εξηγώντας ότι η Τρίτη και η Τετάρτη είναι «καθαρές» ημέρες κατά τις οποίες γίνεται σωστή μέτρηση των κρουσμάτων.

Ο κ. Τζανάκης επέμεινε πως πρέπει να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων καθώς σε αυτό το επιδημικό κύμα φαίνεται πως παίζει κάποιο ρόλο.

Επιβαρύνεται το ΕΣΥ

Η δυναμική της επιδημίας αποτυπώνεται με δραματικό τρόπο στο σύστημα δημόσιας υγείας. Οι ασθενείς με λοίμωξη covid-19 που χρειάζονται νοσηλεία αυξάνονται συνεχώς, πιέζοντας τα νοσοκομεία που ουσιαστικά δεν είχαν το χρονικό περιθώριο να αποσυμπιεστούν για να προετοιμαστούν για το τρίτο κύμα.

Η αύξηση που καταγράφηκε στους διασωληνωμένους μέσα σε τρεις ημέρες, από την περασμένη Παρασκευή μέχρι χθες, είναι απολύτως ενδεικτική: από 246 οι διασωληνωμένοι εκτινάχθηκαν σε 276, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), καταγράφοντας αύξηση κατά 12%. Περισσότεροι από τους μισούς διασωληνωμένους βρίσκονται στα νοσοκομεία της Αττικής.

Στο λεκανοπέδιο και το χθεσινό 24ωρο συνεχίστηκαν σταθερά οι εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid-19 στα νοσοκομεία. Έγιναν 123 νέες εισαγωγές, το 60% του συνόλου των ημερήσιων εισαγωγών λόγω κορωνοϊού στην επικράτεια, στοιχείο ενδεικτικό για το πως η επιδημία κινείται στην Αττική αλλά και πως μπορεί να «οδηγήσει» το νέο κύμα σε όλη τη χώρα.

Ενδεικτικά, στο Τζάνειο κρίθηκε αναγκαίο να νοσηλευτούν 16 ασθενείς λόγω κορωνοϊού, στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας άλλοι 17, στο Λαϊκό 22 ασθενείς και στο «Σωτηρία» που είναι αποκλειστικά νοσοκομείο κορωνοϊού άλλοι 26 ασθενείς. Το τελευταίο έχει και την αρνητική πρωτιά νοσηλευομένων με λοίμωξη covid-19 λόγω της αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με κορωνοϊό – χθες νοσήλευε συνολικά σε απλές και ΜΕΘ κλίνες 277 ασθενείς.

Συνολικά στην Αττική νοσηλεύονται 769 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 173 σε κλίνες ΜΕΘ.

Αν αναλογιστεί κάποιος ότι μέσα στις τέσσερις τελευταίες ημέρες στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου εισήχθησαν 473 νέοι ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη covid-19, και ότι ποσοστό περίπου 5% αυτών, δηλαδή περίπου 24 ασθενείς, θα χρειαστεί τις επόμενες 10 ημέρες να εισαχθεί σε ΜΕΘ, αντιλαμβάνεται τον ρυθμό επιβάρυνσης του ΕΣΥ σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και την πίεση που θα συσσωρεύεται στα νοσοκομεία.

protothema.gr