Κύπρος: Νέα γεώτρηση στο κοίτασμα «Αφροδίτη» – Τα σενάρια μεταφοράς του φυσικού αερίου
1 year, 8 months ago
6

Η γεώτρηση στο «Αφροδίτη» θα έχει επιβεβαιωτικό χαρακτήρα σε ό,τι αφορά τις ακριβείς ποσότητες του κοιτάσματος

Τη συνέχιση των εργασιών ανάπτυξης του κοιτάσματος «Αφροδίτη» με μία επιπρόσθετη γεώτρηση το πρώτο τρίμηνο του 2023 ανακοίνωσε την Πέμπτη η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου  Νατάσα Πηλείδου, ύστερα από συνάντησή της, στη Βουλή, με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου και τον Πρόεδρο για Έρευνα και Παραγωγή σε Μέση Ανατολή, Αφρική και Νότιο Αμερική της αμερικανικής εταιρείας Chevron, Κλέι Νεφ.

Όπως δήλωσε η κ. Πηλείδου, η γεώτρηση θα έχει επιβεβαιωτικό χαρακτήρα σε ό,τι αφορά τις ακριβείς ποσότητες του κοιτάσματος, αλλά θα χρησιμοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο και για την ανάπτυξη του κοιτάσματος.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: «Εργαλειοποίηση» του Κυπριακού

Τα σενάρια που εξετάζονται

Επιπροσθέτως, η Υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον εκπρόσωπο της αμερικανικής εταιρείας τα σενάρια τα οποία εξετάζονται για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, διευκρινίζοντας πως από τα έξι αρχικά εξεταζόμενα σενάρια οι δύο πλευρές έχουν περιοριστεί πλέον σε τέσσερα, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να καταλήξουν στο τελικό σενάριο το οποίο θα εξεταστεί από την Υπηρεσία Υδρογονανθράκων του Υπουργείου προκειμένου να εγκριθεί προς υλοποίηση.

Σύμφωνα με την κ. Πηλείδου, αντικείμενο της συζήτησης των δύο πλευρών ήταν και οι αλλαγές στο παγκόσμιο σκηνικό δεδομένης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και η δυνατότητα επίσπευσης της συμμετοχής της Κύπρου ως εταίρου στην προσπάθειες του Ισραήλ και της Αιγύπτου για τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από τις εργασίες που ήδη γίνονται στην περιοχή.

Η πορεία του κοιτάσματος «Αφροδίτη»

Εκ μέρους της Chevron, ο κ. Νεφ δήλωσε ότι είχε μια πολύ καλή συνάντηση με την Υπουργό, έχοντας την ευκαιρία να την ενημερώσει για την πορεία του έργου «Αφροδίτη» αλλά και για το σχέδιο της εταιρείας να προχωρήσει σε νέα γεώτρηση, προσθέτοντας ότι η Chevron θα καταλήξει στις προτιμώμενες εναλλακτικές λύσεις ανάπτυξης τους επόμενους μήνες.

«Θέλω απλώς να πω πόσο σημαντική είναι η Κύπρος για τη Chevron και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Πιστεύουμε ότι το έργο «Αφροδίτη» μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, παρέχοντας πρόσθετες προμήθειες φυσικού αερίου στην περιοχή, και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας, καθώς και με την Υπουργό και την ομάδα της, καθώς συνεχίζουμε να σημειώνουμε πρόοδο στο έργο. Πιστεύουμε ότι το έργο αυτό θα συνεισφέρει σημαντικά στον εφοδιασμό φυσικού αερίου της περιοχής αλλά και ευρύτερα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε προσιτή και αξιόπιστη ενέργεια και πιστεύουμε ότι ο Αφροδίτη θα συμβάλει σε αυτό στο μέλλον», ανέφερε σχετικά.

Ερωτηθείσα σχετικά με ενδεχόμενες εξελίξεις αναφορικά με το ισραηλινό κοίτασμα «Ισάι», η Υπουργός Ενέργειας είπε πως προχωρά η επικοινωνία μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων των δύο χωρών, με την κυπριακή πλευρά να λαμβάνει πρόσφατα κάποιες επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τον εμπειρογνώμονα που θα δράσει εκ μέρους των δύο κυβερνήσεων, προσθέτοντας πως βρίσκονται σε διαδικασία προσδιορισμού του τρόπου με τον οποίο θα εργαστεί ο εν λόγω εμπειρογνώμονας και των πληροφοριών οι οποίες θα δοθούν και θα πρέπει να είναι δεσμευτικές για την κάθε πλευρά.

in.gr