Λέσβος: 17χρονος επέστρεψε στη ζωή ενώ ήταν εγκεφαλικά νεκρός λίγο πριν δοθούν τα όργανά του για μεταμόσχευση Γιατροί και συγγενείς μιλούν για ένα ιατρικό θαύμα
1 year, 2 months ago
6

Ένα ιατρικό θαύμα εξελίχθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης  όπου δεκαεπτάχρονο παιδί επανήλθε στη ζωή ενώ θεωρούνταν εγκεφαλικά νεκρό λίγο πριν δοθούν τα όργανά του για μεταμόσχευση σε ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη.

Η ιστορία εξελίχθηκε τον Αύγουστο και τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου του 2022 για τον 17χρονο τότε, Ταξιάρχη από τη Μήθυμνα.

Δύσκολες επεμβάσεις για να κρατηθεί στη ζωή ο νεαρός σοβαρά τραυματισμένος στο κεφάλι.

Και εκεί που οι επιστήμονες είχαν σηκώσει τα χέρια ψηλά και η μητέρα του Ταξιάρχη είχε αποδεχθεί το επερχόμενο μοιραίο δίνοντας τα όργανα του μικρού για να σωθούν ένα σωρό άλλοι άνθρωποι που δοκιμάζονται, έγινε το θαύμα.

Θαύμα πραγματικό μιας και ο κοινά αποδεκτός ως νεκρός εγκέφαλος του Ταξιάρχη, άρχισε να δίνει σημεία ζωής.

Ιατρικό θαύμα από τον νευροχειρούργο Πέτρο Σουρτζή και την ομάδα του, από τον ίδιο τον Αρχάγγελο που το όνομα του φέρει ο τραυματίας.

Ο Ταξιάρχης επέστρεψε στη ζωή λίγη ώρα πριν σταματήσει η μηχανική υποστήριξη. Τέσσερις μήνες μετά ετοιμάζεται να επιστρέψει στη Μυτιλήνη από κέντρο αποκατάστασης στο Λουτράκι για να συνεχίσει τις φυσικοθεραπείες που θα του επιτρέψουν να ζήσει την υπόλοιπη του ζωή κανονικά.

Όλα ξεκίνησαν στο βράδυ της 28ης του περασμένου Αυγούστου στο πανηγύρι για τα Νιάμερα της Παναγιάς στη Στύψη. Ο Ταξιάρχης έχοντας καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ ξεκινά να επιστρέψει με το δίκυκλο του στο χωριό του, στο Μόλυβο. Κάποιοι κάτοικοι της περιοχής προλαβαίνουν να σταματήσουν την παρέα του που επίσης είχε καταναλώσει αλκοόλ. Αλλά όχι τον Ταξιάρχη.

Λίγα λεπτά αργότερα τραυματίζεται σοβαρά στο κεφάλι. Μεταφέρεται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης σε κρίσιμη κατάσταση με πολύ σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Μπαίνει στο χειρουργείο όπου ο νευροχειρούργος Πέτρος Σουρτζής δίνει με την ομάδα του μάχη να τον κρατήσει στη ζωή.

Οδηγείται στη ΜΕΘ όπου διασωληνώνεται. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα κρίσιμη. Λίγες μέρες μετά ακολουθεί δεύτερη επέμβαση. Του αφαιρούνται τμήματα του κρανίου του προκειμένου να μειωθεί η εγκεφαλική πίεση. Όλα δείχνουν ότι η μάχη οδηγείται σε ήττα.

Σοβαρά πλέον με τις εγκεφαλικές λειτουργίες μηδενισμένες συζητιέται να σταματήσει η μηχανική υποστήριξη. Και η μητέρα του Αφροδίτη δίνει την έγκριση της να δοθούν τα όργανα του Ταξιάρχη για μεταμοσχεύσεις σε συνανθρώπους που κινδυνεύουν.

Λίγες ώρες μετά κι ενώ όλοι προσεύχονται για το επερχόμενο τέλος ενός 17χρονου παιδιού, ο εγκέφαλος το Ταξιάρχη αρχίζει να αντιδρά.

Όλοι μιλάνε για θαύμα. Στις 8 Νοεμβρίου ανήμερα της γιορτής του και της γιορτής του προστάτη του Αρχαγγέλου που όλοι, με πρώτους τον ίδιο τον Ταξιάρχη και τη μητέρα του, λένε πως οφείλει τη ζωή του, μεταφέρεται, μετά από ενάμιση μήνα στην Εντατική, σε κανονικό θάλαμο στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Σήμερα εγκεφαλικά ο Ταξιάρχης έχει επανέλθει πλήρως. Βρίσκεται σε Κέντρο Αποκατάστασης στο Λουτράκι της Κορινθίας για να αντιμετωπίσει τα κινητικά του προβλήματα. «Κινείται με πατερίτσες, αλλά και αυτό θα ξεπεραστεί» λέει η μητέρα του Αφροδίτη Γκάγκα στην ιστοσελίδα stonisi.gr.

 pronews.gr 

Σε λίγο καιρό θα επιστρέψει στη Μυτιλήνη, θα ακολουθήσει μια ακόμα επέμβαση αποκατάστασης του κρανίου του με μοσχεύματα και η πλήρης αποθεραπεία του. «Θέλω από την καρδιά μου να ευχαριστήσω όλους όσοι βοήθησαν το παιδί μου στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Το νευροχειρούργο Πέτρο Σουρτζή και όλη την ομάδα του. Γιατρούς, νοσηλευτές όλους και όλες. Τους γιατρούς και το Προσωπικό της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου μας. Τους φυσικοθεραπευτές Πάρη Ταρατόρη και Χριστόδουλο Προβέτζα.