Λινού στο MEGA : Έχουμε ελλιπή στοιχεία που δεν επιτρέπουν τη σωστή αξιολόγηση της πανδημίας
3 years, 2 months ago
6

Η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, εξήγησε στην εκπομπή Live News για τη διαφωνία των λοιμωξιολόγων και την καθυστέρηση της επιτροπής να πάρει τις τελικές αποφάσεις

Η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, εξήγησε στην εκπομπή Live News για τη διαφωνία των λοιμωξιολόγων και την καθυστέρηση της επιτροπής να πάρει τις τελικές αποφάσεις.

«Είναι λογικό» ανέφερε η ίδια «γιατί υπάρχουν ελλιπή στοιχεία και όλοι προσπαθούμε να μαντέψουμε τι θα συμβεί χωρίς να ξέρουμε τι συμβαίνει σε κάθε περιοχή της χώρας και σε κάθε υποπεριοχή κάθε νομού. Επίσης πολλοί από τους συναδέλφους μου πιστεύουμε ότι υπάρχουν μέτρα τα οποία δεν λήφθηκαν για λόγους οικονομικούς, αλλά τελικά η οικονομία δέχτηκε μεγάλο πλήγμα».

Σύμφωνα με την ίδια, το πρώτο που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό είναι να σπάσουν στη μέση οι τάξεις και τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο πρωί και απόγευμα. «Είναι πολύ μεγάλο το κόστος αλλά αν σκεφτεί κανείς τους κινδύνους δεν τίθεται θέμα. Να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία με προσοχή. Να κάνουν κάθε εβδομάδα τεστ όλοι οι εκπαιδευτικοί» τόνισε η καθηγήτρια.

Όσον αφορά στο εμπόριο, η κ. Λινού ανέφερε ότι θα μπορούσε να μείνει ανοιχτό ανάλογα με το είδος των καταστημάτων. Αν έχουν πρόσβαση σε ελεύθερο αερισμό και δεν απασχολούν πάνω από δύο άτομα, είναι μικρός ο κίνδυνος. «Αντίθετα, στα μεγάλα εμπορικά κέντρα είναι πρακτικά αδύνατον να αποφευχθεί η διασπορά του υιού. Τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα θα πρέπει να κλείσουν ή να λειτουργούν με click away».

«Το τρίτο κύμα είναι πιθανό να έρθει και αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά κρατάμε τα πέντε μέτρα. Αποστάσεις, σωστή αξιοποίηση της μάσκας, πλύσιμο χεριών, αξιοποίηση του υπαίθριου χώρου και πολλά τεστ. Και πολύ καλή οργάνωση του πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί για να μην χάνεται χρόνος και εμβόλια» ανέφερε τέλος η κ. Λινού.

in.gr