Lisa Shaw: Από επιπλοκές του εμβολίου της AstraZeneca πέθανε η ραδιοφωνική παραγωγός του BBC
2 years, 7 months ago
6

Από επιπλοκές του εμβολίου κατά του κορωνοϊού έχασε τη ζωή της τον Μαΐο του 2021 η πολυβραβευμένη ραδιοφωνική παραγωγός Lisa Shaw, όπως μεταδίδει ο Guardian. Η 44χρονη  λίγες μέρες πριν το θάνατό της είχε λάβει την πρώτη δόση του AstraZeneca. Η ραδιοφωνική παραγωγός νοσηλεύτηκε στο Royal Victoria του Newcastle, ενώ εργαζόταν στο BBC Radio του Newcastle.

Η Lisa Shaw μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο καθώς ένιωθε πονοκεφάλους. Κατά την εξέτασή της οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε υποστεί εγκεφαλική αιμορραγία.  Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της οι θεράποντες ιατροί  έκαναν ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να τη σώσουν αλλά δεν τα κατάφεραν. Μάλιστα για να ελαττώσουν την πίεση στον εγκέφαλο προχώρησαν στην αποκοπή μέρους του κρανίου της.

«Η Lisa πέθανε λόγω επιπλοκών του εμβολίου της AstraZeneca», τόνισε η ιατροδικαστής Karen Dilks.  Ο Tuomo Polvikoski, παθολόγος, είπε στην ιατροδικαστή ότι η Shaw ήταν σε φόρμα και υγιής πριν τη χορήγηση του εμβολίου. Η ιατροδικαστής απαντώντας σε ερώτηση για την αιτία θανάτου τόνισε ότι τα κλινικά στοιχεία «υποστηρίζουν έντονα την ιδέα ότι, πράγματι ο θάνατος προκλήθηκε από εμβόλιο». «Με βάση τις διαθέσιμες κλινικές πληροφορίες, φαίνεται ότι είναι η πιο πιθανή εξήγηση», επεσήμανε ακόμη.

Ο θάνατος της Shaw ήρθε μερικές εβδομάδες αφότου η επιτροπή εμβολίων του Ηνωμένου Βασιλείου περιόρισε τη χρήση του εμβολίου Oxford/AstraZeneca σε άτομα άνω των 40 ετών, καθώς υπήρξαν σπάνιες αναφορές που έλεγαν ότι όσοι εμβολιάστηκαν εμφάνισαν ασυνήθιστους θρόμβους αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια. Κάποιες άλλες χώρες επέβαλαν παρόμοιους περιορισμούς ή ανέστειλαν εντελώς τη χρήση του εμβολίου.

protothema.gr