Lockdown : Έτοιμο να σηκώσει ρολά το λιανεμπόριο – «Όχι» σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη – Η συνεδρίαση θρίλερ
3 years, 21 days ago
6

Τη Δευτέρα Σηκώνει ρολά το λιανεμπόριο, εκτός από τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Κοζάνη, όπως εκτάκτως αποφάσισε την Παρασκευή το βράδυ η επιτροπή των επιδημιολόγων

Αλλάζουν από σήμερα τα μέτρα του lockdown στη χώρα, εκτός από Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη, μετά από απόφαση των ειδικών.

Η αρχή γίνεται με τις διαδημοτικές μετακινήσεις οι οποίες απελευθερώνονται μόνο για τα Σαββατοκύριακα προκειμένου πολίτες που μένουν σε δήμους που δεν βρίσκονται κοντά σε παραλιακά μέτωπα ή πάρκα, να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά.

Επόμενο βήμα τη Δευτέρα, όποτε και σηκώνει ρολά το λιανεμπόριο, εκτός από τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Κοζάνη, όπως εκτάκτως αποφάσισε την Παρασκευή το βράδυ η επιτροπή των επιδημιολόγων.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, τα νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν κατά 28% την εβδομάδα που μας πέρασε, ενώ υπολογίζεται ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης σήμερα έχει περισσότερα από 2.000 ενεργά κρούσματα.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.080 νέα κρούσματα με την Αττική να καταγράφει 1.383 και την Θεσσαλονίκη 350. Η Αχαΐα από την πλευρά της κατέγραψε 141 νέες μολύνσεις, ενώ οι 94 στην Κοζάνη δείχνουν πως η κατάσταση εκτροχιάζεται. 

Η μεγαλύτερη ανησυχία έγκειται στο γεγονός, ότι ήδη καταγράφεται πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Αχαΐας και με δεδομένο ότι ούτε τα νοσοκομεία της Αττικής θα μπορέσουν να βοηθήσουν σε περίπτωση που ενταθεί η πίεση στη Βόρεια Ελλάδα, η κυβέρνηση έκανε δεκτή την εισήγηση των ειδικών.

Μιλώντας για την απόφαση να μην ανοίξουν τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι «είναι τρεις διαφορετικές περιπτώσεις κάτω από μία ίδια ομπρέλα»: αυτή της αυξητικής τάσης των κρουσμάτων.

«Υπάρχουν τοπικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη τα καταστήματα είχαν παραμείνει παραπάνω ανοιχτά» ενώ στην Πάτρα, σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος στον ΣΚΑΪ, υπήρξαν εικόνες συνωστισμού.

Χαλάρωση του lockdown με…. παρατράγουδα

Ενδεικτικό πάντως της κατάστασης και της ανησυχίας που υπάρχει πίσω από το άνοιγμα των δραστηριοτήτων είναι η τοποθέτηση όχι μόνο του ίδιου του πρωθυπουργού από βήματος Βουλής αλλά και του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΙ το βράδυ της Παρασκευής τόνισε πως «αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, τα καταστήματα θα ξανακλείσουν. Πρέπει να τηρηθούν το ραντεβού, το τρίωρο, το sms. Αν δεν τηρηθούν, θα έχουμε πρόβλημα».

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε ο γιατρός και ερευνητής, Γιώργος Παυλάκης για το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

«Παίζουμε με τη φωτιά και ρίχνουμε λάδι στη φωτιά» και πρόσθεσε πως θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα πόσα κρούσματα θα φέρει αυτό το άνοιγμα, πόσο γρήγορα και αν το σύστημα υγείας θα το αντέξει.

«Δεν είναι σοβαρές συνταγές αυτά τα πράγματα», είπε σχολιάζοντας πως η Ελλάδα ανοίγει στην κορυφή της πανδημίας και ελπίζοντας πως «το τοίχος των σωφρόνων» θα συνεχίσει να δουλεύει.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τόνισε ότι τα μαγαζιά πριν ανοίξουν ιδιοκτήτες και υπάλληλοι θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ για να είναι σίγουροι.

«Σε όλες τις δραστηριότητες από δω και πέρα, αν θέλουμε να τις κρατήσουμε ανοικτές, θα πρέπει ισχύει το ίδιο.», τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Έχει γίνει από την Τετάρτη και εισήγηση των ειδικών για το συγκεκριμένο θέμα και η επιτροπή ζητά να υπάρχουν rapid τεστ τα οποία καταγράφονται πέρα από τα self test.

Πώς θα ψωνίσουμε από Δευτέρα

Από τη Δευτέρα ανοίγει το λιανεμπόριο, με εξαίρεση τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα.

Οι πολίτες για να ψωνίσουν θα πρέπει να στείλουν SMS με το ονοματεπώνυμό τους στο 13032 προκειμένου να μπορέσουν να μεταβούν οπουδήποτε απαιτείται εντός νομού.

Το SMS θα έχει διάρκεια τριών ωρών και μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά ημερησίως.

Παράλληλα με το 13032 ισχύουν και το click away και το click in shop, κάτι που σημαίνει πως οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους αποδεικτικό του ραντεβού τους, όπως για παράδειγμα SMS ή e-mail online παραγγελίας ή πληρωμής. 

Αντίστοιχα οι καταστηματάρχες θα πρέπει να υποδέχονται εντός, μόνο έναν πελάτη ανά 25 τ.μ. του καταστήματός τους με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση, ενώ οι αγορές, εάν δεν έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά θα πρέπει να γίνονται μόνο με κάρτα.

Η παραλαβή του προϊόντος μπορεί να γίνει και εκτός του καταστήματος.

Ποια καταστήματα ανοίγουν από Δευτέρα

Τα καταστήματα που ανοίγουν την προσεχή Δευτέρα είναι τα εξής:

  • τα συνοικιακά καταστήματα
  • τα μεγάλα καταστήματα-αλυσίδες, που δεν βρίσκονται όμως σε εμπορικό κέντρο
  • οι μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών, ηλεκτρικών ειδών και άλλων
  • τα πολυκαταστήματα που στο εσωτερικό τους δεν έχουν άλλα καταστήματα, δηλαδή δεν λειτουργούν σαν εμπορικά κέντρα

Αντίθετα, κλειστά θα παραμείνουν τα shops in shops (κατάστημα εντός καταστήματος) τα outlets, τα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά. 

Για τα συγκεκριμένα καταστήματα θα γίνει επανεξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων την επόμενη εβδομάδα και θα παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις.

Όσον αφορά τις αγορές σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων παραμένει ο περιορισμός των μετακινήσεων έως 2 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι ή εντός του Δήμου, με αποστολή SMS και κωδικό 2 στο 13033.

Ικανοποίηση από τον εμπορικό κόσμο

Ικανοποιημένος από τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την εστίαση παρουσιάστηκε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώγος Καββαθάς.

«Είμαι ευχαριστημένος που υλοποιείται μια πρόταση από την ομοσπονδία εστιατόρων» σημείωσε, κάνοντας λόγο ότι οι αιτήσεις από τους ανθρώπους της εστίασης θα υποβάλονται μέχρις αρχές Μαΐου, ενώ οι πληρωμές θα είναι άμεσες.

Αναφορικά με την προϋπόθεση που υπάρχουν στο μέτρο στήριξης, που κάνει λόγο ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν μείωση 30% του κύκλου εργασιών το 2020 συγκριτικά με το 2019 για να λάβουν την επιδότηση, υπογράμμισε ότι «όταν υπάρχει κριτήριο, εκ των πραγμάτων δημιουργούνται αδικίες».

  • Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός : Οι διαφωνίες της κυβέρνησης με τους λοιμωξιολόγους για το άνοιγμα

Πρόσθεσε, εντούτοις, ότι το 30% των επιχειρήσεων της εστίασης αύξησαν τον κύκλο εργασιών τους το 2020 συγκριτικά με το 2019.

Χαρούμενος για την επαναλειτουργία του εμπορίου την προσεχή Δευτέρα δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του MEGA o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Σπύρος Καπράλος. «Με μεγάλη χαρά είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τον κόσμο με τη μέθοδο του click inside. Είναι πολύ σημαντικό που θα μπορεί να μπαίνει εντός των καταστημάτων ο πελάτης» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Καπράλο το στοίχημα είναι διττό από εδώ και στο εξής. Αφενός, να κρατηθεί ανοιχτή η αγορά και να μη ξανακλείσει και αφετέρου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να είναι ανταγωνιστικές. Επιπλέον, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, υπογράμμισε, ότι «υπάρχει η πιθανότητα η μεγάλη πλειοψηφία του λιανεμπορίου να μην έχει νέο εμπόρευμα».