Lockdown : Η έκρηξη σε κρούσματα και διασωληνωμένους «φρενάρει» το ξεκλείδωμα της χώρας
3 years, 5 days ago
6

Για παράταση του lockdown ετοιμάζεται η κυβέρνηση, «βλέποντας» ότι επιβαιώνονται οι δυσοίωνες προβλέψεις για αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, με ότι αυτό σημαίνει για τις αντοχές του ήδη ταλαιπωρημένου ΕΣΥ.

Ενδεικτική η δήλωση στελεχών της κυβέρνησης, όπως του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα ο οποίος σημείωσε πως είναι αδύνατο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου με τα δεδομένα που έχουμε τώρα.

Οι επόμενες 3 μέρες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς στα επιδημιολογικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν, θα αποτυπωθεί η ένταση του τρίτου κύματος της επιδημίας, την ώρα που υπάρχουν προβλέψεις ακόμη και για 1.000 διασωληνωμένους.

Το πρώτο επίσημο καμπανάκι για την επικείμενη αύξηση των κρουσμάτων ήρθε από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα ο οποίος στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, προειδοποίησε ότι θα «συνεχίσουμε να βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων».

Σήμερα μάλιστα τα κρούσματα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα υψηλά, «απειλώντας» μάλιστα το προηγούμενο ρεκόρ 24ώρου, που είχε σημειωθεί στις 17 Μαρτίου του 2021, όταν ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 3.465 κρούσματα.

Μετά το χθεσινό σοκ με το ποσοστό της θετικότητα να σκαρφαλώνει στο 12%, σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, οι νέες μολύνσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 3.000, ανεβάζοντας στο «κόκκινο» την ανησυχία, και να «φρενάρουν», τα όποια σχέδια μπορεί να υπήρχαν για «ξεκλείδωμα» της χώρας από την Δευτέρα.

Αδύνατο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου

Με τα δεδομένα που έχουμε τώρα είναι αδύνατο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου, ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

«Πρωτεύοντα ρόλο για την κυβέρνηση έχει η δημόσια υγεία και στην παρούσα φάση το άνοιγμα των καταστημάτων είναι αδύνατο να συμβεί», τόνισε, μιλώντας στον Σκάι, ενώ πρόσθεσε ότι «θα προχωρούμε σε επίταξη και άλλων ιδιωτικών κλινών, εφόσον αυτό χρειάζεται».

Σχετικά με το αν αυτό είναι το τελευταίο lockdown που εφαρμόζουμε απάντησε πως «μακάρι να είναι, αυτό δεν το ξέρει κανείς. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η βασική δική μου παράκληση είναι ότι επειδή πραγματικά πιστεύω ότι το Πάσχα και μετά θα είμαστε πολύ καλύτερα, εάν μπορέσουμε αυτόν τον μήνα να τηρήσουμε τα μέτρα και να κάνουμε λίγο πίσω, τότε πραγματικά θα είμαστε πολύ καλύτερα».

«Η υπερβολική συζήτηση για το άνοιγμα ας μην μας αποτρέψει από αυτό που είναι κρίσιμο»

«Το κρίσιμο των καιρών είναι η δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία, που βρίσκονται σε οριακό σημείο. Η συζήτηση για το άνοιγμα της κοινωνίας εκπέμπει κατά κάποιο τρόπο το λάθος μήνυμα», ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, ο ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος.

«Να μη χάνουμε τη μεγάλη εικόνα, συζητώντας τα πιο δευτερεύοντα. Δεν έχουμε φύγει από τη φάση που πρέπει να τηρούμε με μεγάλη συνέπεια τα μέτρα προφύλαξης. Αν δεν γίνεται αυτό, μεταφράζεται σε εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ. Η υπερβολική συζήτηση για το άνοιγμα ας μην μας αποτρέψει από αυτό που είναι κρίσιμο. Το άνοιγμα θα μπορεί να γίνει εφόσον συνδυαστεί με μέτρα και διαδικασίες που δεν ευνοούν τη διασπορά του ιού», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Δεν υπάρχουν ακόμα αποφάσεις για το τι θα γίνει τον Απρίλιο

«Δεν γνωρίζουμε αν είμαστε στην κορύφωση. Την κορύφωση την παρατηρούμε όταν την περάσουμε, γιατί παρατηρούμε μία κάθοδο. Με τον τόσο αυστηρό περιορισμό δεν εφαρμόζονται αναγκαστικά τα μέτρα με τη συνέπεια που χρειάζεται. Είμαστε λοιπόν σε μια αναζήτηση μιας ισορροπίας. Αυτή είναι το ζητούμενο. Για το σύστημα ακορντεόν εκ των υστέρων μπορούμε να κάνουμε τους σοφούς. Πρέπει να κρίνουμε τα μέτρα με βάση τα δεδομένα όταν ελήφθησαν, όχι εκ των υστέρων», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος σχετικά με το τι πρέπει αν γίνει σε ό,τι αφορά στα μέτρα κατά της περαιτέρω διάδοσης της πανδημίας.

«Αποφάσεις για το τι θα γίνει τον Απρίλιο δεν υπάρχουν ακόμα, από όσο γνωρίζω. Σχεδιάζουμε σύμφωνα με τα δεδομένα. Στα ακριβή μέτρα και στο πώς λειτουργούν, η επιτροπή δεν έχει εξειδίκευση. Το αν θα κλείσει ή θα ανοίξει η αλιεία πχ, είναι κυβερνητικό θέμα. Το τι προέχει να ανοίξει στην κοινωνία, προφανώς δεν είναι θέμα μια ιατρικής επιτροπής. Δεν έχει αποφασιστεί κάτι για το λιανεμπόριο ακόμα. Θα σταθμιστούν τα δεδομένα.

Είναι δύσκολο το άνοιγμά του και θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις που θα γίνουν. Η ιατρική επιτροπή δεν μπορεί να προσδιορίσει τις λεπτομέρειες των μέτρων. Όλοι θέλουμε να ανοίξουμε. Θα εξαρτηθεί και από τα μέτρα που θα παρθούν μαζί με το άνοιγμα. Και για τα σχολεία συζητάμε», είπε ο ίδιος αναφορικά με τα επόμενα βήματα στο άνοιγμα της κοινωνίας.

Σταδιακό άνοιγμα από τον Απρίλιο με ορίζοντα το Πάσχα

Την ανάγκη τήρησης των μέτρων κατά του κοροναϊού, επισήμανε και ο  Άλκιβιάδης Βατόπουλος καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προσθέτοντας ότι πιθανόν να έχουμε φτάσει στην κορύφωση του κύματος της επιδημίας που διανύουμε.

Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ότι το «σημείο κλειδί» είναι η τήρηση των μέτρων με τη μάσκα και τις αποστάσεις, ενώ υπογράμμισε ότι χρειάζεται στρατηγική στο θέμα του testing το οποίο θα γίνεται συστηματικά σε ορισμένες δομές.

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει σταδιακό άνοιγμα, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο θα γίνει αρχές Απριλίου και με χρονικό ορίζοντα έως το Πάσχα.

Στόχος είναι όπως σημείωσε ό,τι ανοίξει να μην ξανά κλείσει, για τον λόγο αυτό πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή.

Μιλώντας για το σύστημα Υγείας, εκτίμησε ότι φαίνονται σε συνθήκες κρίσεως οι ανεπάρκειες του συστήματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να στελεχωθεί για να αντέξει το ΕΣΥ.

Κρίσιμος μήνας ο Απρίλιος

Κρίσιμο μήνα, χαρακτήρισε στο μεταξύ, τον  Απρίλιο ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.Σημείωσε, ότι κάθε εβδομάδα μελετώνται τα επιδημιολογικά στοιχεία και παίρνονται οι αποφάσεις.

Σε αυτή τη φάση έγινε το πρώτο βήμα όσον αφορά το άνοιγμα της αγοράς, οι υπηρεσίες (κομμωτήρια κλπ) σύμφωνα με τα δεδομένα δεν έχουν παραβατικά δεδομένα. Όπως είπε, θα παρατηρηθεί η εξέλιξη της πορείας  της πανδημίας σε μια εβδομάδα.

Για την εστίαση ο κ. Σταμπουλίδης ήταν επιφυλακτικός αποφεύγοντας να απαντήσει για το αν θα ανοίξουν εντός του Απριλίου ή το Πάσχα. Εξήγησε όμως, πως ο Απρίλιος είναι ένας μήνας κρίσιμος όσον αφορά τον εμβολιασμό όπου τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «όσο διευρύνεται το ποσοστό των εμβολιασμένων τότε μπορούμε να κάνουμε περισσότερα ανοίγματα».

in.gr