Lockdown: Μέσα στην εβδομάδα οι αποφάσεις για νέα μέτρα – Σκέψεις για απαγορεύσεις τύπου Πάτρας και στην Αττική
3 years, 1 month ago
6

Ένα «κοκτέιλ» που περιλαμβάνει από την μία τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και από την άλλη την επικίνδυνη αύξηση των ποσοτικών και ποιοτικών δεικτών της πανδημίας στην Αττική έχουν θέσει επιστήμονες και κυβέρνηση σε επιφυλακή με όλα τα δεδομένα να είναι πλέον ανοιχτά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, κατά την χθεσινή ενημέρωσή του προς τους δημοσιογράφους έκανε λόγο για αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική κατά περίπου 35%-40% ενώ όπως δείχνουν τα στοιχεία, ο δείκτης RT είναι πάνω από την μονάδα την ώρα που στην υπόλοιπη επικράτεια στο τέλος Ιανουαρίου ήταν κάτω από το 1. Αντίστοιχα οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εστιάζοντας στην ανάγκη τήρησης των μέτρων καθώς οι μεταλλάξεις συνθέτουν ένα νέο αχαρτογράφητο τοπίο το οποίο φέρνει το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας όλο και πιο κοντά.

Στο πλαίσιο αυτό και ενώ τα δεδομένα εξετάζονται κάθε εβδομάδα προκειμένου να αποφασίζεται η κυβερνητική πολιτική, δεν αποκλείεται να έχουμε ανακοινώσεις για περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων ακόμα και μέσα στην εβδομάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr τα πάντα για αυτό το ενδεχόμενο θα κριθούν τις επόμενες τρεις ημέρες. Εάν ο βασικός δείκτης που δεν είναι άλλος από τα κρούσματα αυξηθεί κατά πολύ από την στιγμή που θα γίνουν και περισσότερα τεστ, τότε τα νέα μέτρα θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο σύμφωνα με τους γνωρίζοντες των όσων συζητούνται τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην επιτροπή των επιστημόνων, η Αττική θα είναι το «ορμητήριο» των νέων κινήσεων, αφού οι φόβοι για να μην ξεφύγει η κατάσταση είναι πλέον έκδηλοι. Αλλαγές στο ωράριο των καταστημάτων αλλά και στην ώρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας θα συνθέσουν ένα τοπίο στην πρωτεύουσα που θα θυμίζει… Πάτρα.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, τα βλέμματα είναι στραμμένα και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αφού αυτή τη στιγμή στις ΜΕΘ υπάρχει πληρότητα της τάξης του 65%, ενώ τα τελευταία 24ωρα καταγράφονται έως και 80 εισαγωγές σε ημερήσια βάση σε κλίνες Covid-19 στα νοσοκομεία της Αττικής, οι οποίες είναι διπλάσιες από τα εξιτήρια.

Η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων που συνεδριάζει την Παρασκευή αναμένεται να δώσει την εισήγησή της στην κυβέρνηση προκειμένου αυτή να λάβει τις αποφάσεις της και πιθανόν να ανακοινώσει και το νέο σχέδιο δράσης την ίδια μέρα σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί όχι μόνο η περαιτέρω έξαρση αλλά και η επιβάρυνση του ΕΣΥ

αφού κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε την ανάγκη λήψης νέων μέτρων που δεν θα αφορούσαν μόνο την κυκλοφορία του γενικού πληθυσμού αλλά και ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των νοσοκομείων προκειμένου αυτά να αντεπεξέλθουν. Ένα πλαίσιο ωστόσο το οποίο ήδη έχει εκπονηθεί και περιλαμβάνει, εάν και εφόσον καταστεί αναγκαίο, διασύνδεση των νοσοκομείων της Αττικής με την περιφέρεια και περαιτέρω ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ αλλά και απλών κλινών.

Την κρισιμότητα της κατάστασης περιέγραψε, έστω και με προσεκτικό τρόπο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης ο οποίος στο briefing σημείωσε χαρακτηριστικά πως «οι αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν μπορεί να προσαρμόζονται διαρκώς στα νέα δεδομένα που ανακύπτουν και τις τάσεις που διαμορφώνται» για να προσθέσει πως «η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψιν τις εισηγήσεις των ειδικών, προχωρεί κάθε εβδομάδα στην αξιολόγηση της κατάστασης και στην επικαιροποίηση, όταν χρειάζεται των μέτρων».

Ο παράγοντας κόπωση

Τούτων δοθέντων ένα σημαντικός παράγοντας στην εξίσωση της αντιμετώπισης της πανδημίας είναι η κούραση των πολιτών οι οποίοι έχουν, μετά από σχεδόν έναν χρόνο περιοριστικών μέτρων, δει την κοινωνική τους ζωή να αλλάζει άρδην και τις οικονομικές τους δραστηριότητες να περιορίζονται στο ελάχιστο. Αυτή η κόπωση παίζει σημαντικό ρόλο και στο εύρος της τήρησης των μέτρων αφού όπως συζητείται στο κυβερνητικό επιτελείο, τα μέτρα δεν λαμβάνονται για να λαμβάνονται αλλά για να τηρούνται.

Αυτός είναι και ο λόγος που τα τελευταία 24ωρα γίνεται επίκληση στην ατομική ευθύνη με πλείστα στελέχη να απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να «βάλουν πλάτη».

Οι μεταλλάξεις τρομάζουν τους  ειδικούς

Παράλληλα έντονη ανησυχία για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού αλλά και την αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων εμβολίων, εκφράζουν οι ειδικοί.

Μιλώντας στο MEGA O καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μεταξύ άλλων είπε πως «ο ιός που αυτή τη στιγμή μολύνει τους περισσότερους ανθρώπους και όχι οι διάφορες μεταλλάξεις τους, είναι διαφορετικός από αυτόν που είχε ξεκινήσει στην Κίνα». Σημειώνοντας επίσης πως στη φυσική πορεία κάθε ιού γίνονται πιο μεταδοτικοί και λιγότερο θανατηφόροι, πράγμα που ισχύει και για τον κορωνοϊό.

Από τη μεριά του Διευθυντής ΜΕΘ νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας για την ετοιμότητα του ΕΣΥ δήλωσε ότι «αυτό που προσπαθούμε να αποτρέψουμε είναι η νοσηρότητα του ιού και τις μεταλλάξεις του που αυξάνει την πίεση στο Εθνικό σύστημα Υγείας και ειδικά να αποτρέψουμε την έκρηξη κρουσμάτων. Είναι αδύνατον να προετοιμαστούμε περισσότερο. Ήδη οι ΜΕΘ έχουν φτάσει στα όρια τους. Ο ιός τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Οι μεταλλάξεις μπορεί να μην αυξάνουν τη νοσηρότητά του, αυξάνουν όμως τη δύναμη του να διαδοθεί. Δεν συμφέρει τον ιό να πεθάνουμε, τον συμφέρει όμως να διαδοθεί, πράγμα που αυξάνει την πίεση στο ΕΣΥ».

protothema.gr