Lockdown : Ο οδικός χάρτης για την άρση των περιορισμών μετά την εστίαση
2 years, 10 months ago
6

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν.

Τα πρώτα αποτελέσματα από τη λειτουργία του λιανεμπορίου είναι θετικά, ενώ αρχής γενομένης από σήμερα, που ανοίγει η εστίαση, μία μία οι δραστηριότητες θα επανεκκινήσουν σταδιακά.

Όποιος επιθυμεί να επισκεφτεί εστιατόριο ή καφέ, σε εξωτερικό χώρο, θα στέλνει SMS με τον κωδικό «6» στο 13033. Στα καταστήματα δεν θα υπάρχει μουσική υπόκρουση, και το ωράριο λειτουργίας θα είναι μέχρι τις 22:45.

Στοίχημα μέσα στο μήνα που διανύουμε είναι η επαναφορά σε μια σχετική κανονικότητα καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, ενώ ο καλός καιρός δίνει τη δυνατότητα να παραμένουμε σε εξωτερικούς χώρους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. 

Τα επόμενα βήματα

Το επόμενο βήμα χαλάρωσης έρχεται στις 10 Μαΐου με την επαναλειτουργία των γυμνασίων και των δημοτικών με υποχρεωτικά τεστ αυτοδιάγνωσης σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό.

Το Σάββατο 15 Μαΐου κάνει πρεμιέρα και ο τουρισμός με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, αλλά και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με τεστ. Φυσικά, το άνοιγμα γίνεται για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με test.

Την ίδια ημέρα, στις 15 Μαΐου, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες, ενώ θα ανοίξουν και οι οργανωμένες παραλίες, όπως προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Παράλληλα, έως την άρση των υπερτοπικών μετακινήσεων, δηλαδή των μετακινήσεων μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων- η υποχρέωση αποστολής ειδικού μηνύματος sms για οποιαδήποτε μετακίνηση. 

Περιορίζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας

Σημειώνεται πως από σήμερα υπάρχουν αλλαγές και στην απαγόρευση κυκλοφορίας.

Πιο συγκεκριμένα, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίζει από τις 23:00 και θα ισχύει μέχρι τις 05:00.

Για τον λόγο αυτό, η εστίαση θα μπορεί να λειτουργεί έως και τις 22:45. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι την Κυριακή του Πάσχα η απαγόρευση της κυκλοφορίας ίσχυε από τις 22:00. 

Οι εμβολιασμοί «δείχνουν» τον δρόμο

Στη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα ευνοεί ο γρήγορος ρυθμός με τον οποίο προχωρούν οι εμβολιασμοί στη χώρα κατά της Covid-19, που συνεχίζονται κανονικά μετά τη διακοπή για την ημέρα του Πάσχα.

Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται πολίτες 30-39 ετών (με το εμβόλιο της AstraZeneca), 40-44 (με το εμβόλιο της AstraZeneca), 45-49 με όλα τα εμβόλια, πολίτες άνω των 50 ετών, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας, τις πρώτες ημέρες του Μαΐου θα γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα των 40-44. 

Αυτό το μήνα ξεκινά η τρίτη φάση της Επιχείρησης «Ελευθερία». Από 5 Μαΐου αυξάνεται η δυναμικότητα του συστήματος με την ανάπτυξη στο σύνολο 1.500 εμβολιαστικών κέντρων με στόχο να γίνουν μέχρι και 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί και τον Ιούνιο μέχρι τα 4 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Σε σχέση με τις παραδόσεις για τους επόμενους δύο μήνες, από την εταιρεία Pfizer θα παραδοθούν 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Moderna θα παραλάβουμε 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο.

Από την εταιρεία Johnson & Johnson, 300.000 δόσεις το Μάιο, 960.000 δόσεις τον Ιούνιο. Η εταιρεία AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου. Αναμένουμε έναν αριθμό δόσεων 450.000-500.000 για κάθε μήνα.