Lockdown : Όλα τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα – Οι αλλαγές σε μετακίνηση και δραστηριότητες
3 years, 9 days ago
6

Με μικρές ανάσες ελευθερίας και μερική άρση του lockdown η κυβέρνηση προσπαθεί να διευκολύνει την τήρηση των μέτρων προστασίας από τους πολίτες, ώστε να ελεγχθεί η διασπορά του κοροναϊού και να επιτευχθεί ακολούθως η πολυπόθητη αποσυμφόρηση στο σύστημα Υγείας.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσου επιβάλλεται να δοθούν μικρές ανάσες ελευθερίες σε δραστηριότητες που δεν επιβαρύνουν επιδημιολογικά την κατάσταση, με στόχο τη μεγαλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα κάνοντας λόγο για «βαλβίδες αποσυμπίεσης».

Ήταν ξεκάθαρο τις τελευταίες ημέρες, ότι τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο επιστημονικό επιτελείο υπήρχε έντονη ανησυχία για την ψυχολογική κούραση των πολιτών, που είχε ως αποτέλεσμα να μην τηρούνται στο έπακρο τα μέτρα.

Η μερική άρση του lockdown

Έτσι λοιπόν, πιο συγκεκριμένα, από σήμερα Σάββατο, αλλάζει το ωράριο απαγόρευσης στις μετακινήσεις των πολιτών τα Σαββατοκύριακα και αντί για 19:00 το απόγευμα θα ξεκινά από τις 21:00 το βράδυ (μέχρι τις 05:00 το πρωί), όπως ισχύει άλλωστε και τις καθημερινές.

Παράλληλα, ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ η λειτουργία των κομμωτηρίων θα γίνεται με αυστηρούς κανόνες τήρησης πρωτοκόλλων.

Συγκεκριμένα, η επαναλειτουργία κομμωτηρίων και καταστημάτων περιποίησης νυχιών από την Δευτέρα με πολύ αυστηρούς κανόνες.

Ακόμα, η επαναλειτουργία των υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων ως 3 άτομα -εκτός των οικογενειών- με υποχρεωτική μάσκα, στέλνοντας το SMS 6 και μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο, όχι με ΙΧ ή μηχανή. 

Όλοι οι παραπάνω κανόνες ισχύουν και για τα πάρκα που επίσης ανοίγουν.

Ακόμα, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό κάθε μητρόπολης με 1 πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου. Θα διεξάγονται τεστ σε ιερείς και ψάλτες με ευθύνη της οικείας Μητρόπολης.

Τέλος, επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους, με μικρό σκάφος ή από την στεριά και με το SMS 6.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, το ψάρεμα και συγκεκριμένα η ερασιτεχνική αλιεία επιτρέπεται από σήμερα:

  • Από πλωτό μέσο, μήκους έως 8 μέτρων.
  • Από την παραλία, για τους διαμένοντες σε παραθαλάσιους και μόνο δήμους, με τη χρήση του κωδικού 6 στο 13033, προσεγγίζοντας μόνο πεζή ή με ποδήλατο, καθώς και με τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα, στην περίπτωση ιδιοκτητών σκαφών ή με το Ε9 που αποδεικνύει την ιδιοκτησία του σκάφους.

Τι θα γίνει με τη μετακίνηση από δήμο σε δήμο και τον κωδικό «6»

Παρά το γεγονός ωστόσο ότι ενεργοποιήθηκε αυτή η «βαλβίδα εκτόνωσης», οι ειδικοί εισηγήθηκαν να μην αρθεί η απαγόρευση μετακίνησης με αυτοκίνητο από δήμο σε δήμο με τον κωδικό «6» στο 13033.

Ο λόγος είναι, όπως είπαν, ότι το εν λόγω μέτρο δείχνει μέχρι στιγμής να αποδίδει.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα η Βάνα Παπαευγγέλου, είπε πως η άρση απαγόρευσης μετακινήσεων από δήμο σε δήμο συζητήθηκε στην επιτροπή, ωστόσο αποφασίστηκε να μην αρθεί τώρα, αφού θεωρούν ότι είναι ένα μέτρο το οποίο έχει αποδώσει. Παράλληλα είπε ότι η επιτροπή θεωρεί ότι η μετακίνηση αυτή θα αύξανε την πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με οικογένειες από διαφορετικό δήμο που πιθανότατα έχουν διαφορετικό επιδημιολογικό φορτίο. «Είναι κάτι που θα επανεξετάσουμε και αν δούμε μείωση του ιικού φορτίου γενικότερα μπορεί να επανεξεταστεί» κατέληξε.

Έτσι λοιπόν, όσοι θέλουν να μετακινηθούν με SMS 6 στο 13033 μπορούν να πάνε… όπου θέλουν όσο αυτό γίνεται με τα πόδια ή με ποδήλατο.

in.gr