Lockdown : Στα κάγκελα οι έμποροι σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη – Με ποινές απαντά η κυβέρνηση στο «αντάρτικο»
2 years, 11 months ago
6

«Ανταρσία» ετοιμάζουν οι έμποροι σε Θεσαλλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις τρεις αυτές περιοχές, λίγες μόλις ώρες πριν τα καταστήματα ανεβάσουν ρολά

«Αντάρτικο» ετοιμάζουν οι έμποροι σε Θεσαλλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις τρεις αυτές περιοχές, λίγες μόλις ώρες πριν τα καταστήματα ανεβάσουν ρολά.

Οι επιχειρηματίες ετοιμάζονται τη Δευτέρα να ανεβάσουν ρολά στα καταστήματά τους, παρά την απαγόρευση.

Ενδεικτικότερη των αντιδράσεων ήταν αυτή του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας, όπου πραγματοποιήθηκε σήμερα έκτακτη σύσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε να ανοίξουν κανονικά τα καταστήματα την ερχόμενη Δευτέρα. Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας αποφασίστηκε επίσης μπαράζ κινητοποιήσεων τις επόμενες ημέρες, ξεκινώντας από την Κυριακή και την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι επιχειρηματίες στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν στην αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης.

Όπως τόνισαν οι επαγγελματίες μιλώντας στο GRTimes.gr, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε απόγνωση καθώς η ελπίδα που είχαν να σηκώσουν επιτέλους ρολά τη Δευτέρα – έστω και με αυστηρούς κανόνες – ξαφνικά χάθηκε, την ώρα μάλιστα που οι ίδιοι είχαν κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες όπως είναι οι απολυμάνσεις και ο καθαρισμός των καταστημάτων τους, αλλά είχαν παραγγείλει και εμπόρευμα προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές.

  • Διαβάστε επίσης: Δεν ανοίγει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη – Όλο το ΦΕΚ – Οι εκπλήξεις για εμπορικά κέντρα

Και εκείνοι με τη σειρά του τόνισαν ότι είναι αποφασισμένοι να ανοίξουν τα καταστήματά τους τη Δευτέρα πάρα την απόφαση της κυβέρνησης που το απαγορεύσει. «Έχουμε συμφωνήσει να ανοίξουμε όλοι τα καταστήματά μας τη Δευτέρα με κάθε κόστος. Ο λόγος είναι ότι όλο αυτό που ζούμε είναι καταστροφικό και πλέον έχουμε φτάσει στα όριά μας και δεν αντέχουμε άλλο» τόνισε μιλώντας στο GRTimes.gr, η εκπρόσωπος των επαγγελματιών στο Δήμο Παύλου Μελά και ιδιοκτήτρια τριών καταστημάτων με είδη ένδυσης, Ιφιγένεια Τοσίδου.

«Περιμέναμε όλοι να ανοίξουμε, έχουμε πάρει το εμπόρευμα μας, έχουμε τακτοποίηση τα καταστήματα μας, κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και μας λένε ότι δεν θα ανοίξετε. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί και θα ανοίξουμε τη Δευτέρα» ξεκαθάρισε. 

Πώς απαντά η κυβέρνηση

Σε κάθε περίπτωση, από την κυβέρνηση είναι ξεκάθαροι. Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, από την κυβέρνηση τονίζουν πως ο νόμος είναι σαφής και προβλέπει κυρώσεις, δηλαδή πρόστιμα 3.000 ευρώ για τον καταστηματάρχη που θα ανοίξει παράνομα το κατάστημά του και 300 ευρώ για τους καταναλωτές, οι οποίοι άλλωστε δεν θα έχουν δικαιολογία μετακίνησης.

Από την άλλη η κυβέρνηση σημειώνει ότι η απόφαση για απόφαση αναστολής ανοίγματος που ελήφθη σήμερα είναι μόνο για αυτήν την εβδομάδα που διανύουμε.

Την ερχόμενη Τετάρτη θα συνεδριάσουν εκ νέου οι επιστήμονες της χώρας μας, προκειμένου να επαναξιολογήσουν τα δεδομένα και να δουν τι μπορεί να γίνει στη συνέχεια.

Από την κυβέρνηση τονίζουν, σύμφωνα με το MEGA, πως αν τηρήσουμε τις συστάσεις της οδηγίες τότε είμαστε πιο κοντά στο να χαλαρώσουν ακόμη περισσότερο οι δεσμεύσεις.

Σε διαφορετική περίπτωση δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να αυστηροποίησης των μέτρων, δηλαδή εκ νέου κλείσιμο των καταστημάτων σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σε αυτό μάλιστα αναφέρθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Κοροϊδία σε βάρος του καταστηματαρχών»

Είμαστε σε αναβρασμό. Έχουμε πάρα πολλές αντιδράσεις από συναδέρφους για αυτήν την αιφνιδιαστική απόφαση δήλωσε μιλώντας στο Grtimes ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λαγκαδά, Σταύρος Βαρβαρίδης, ο οποίος αποκάλυψε ότι τα μέλη του Συλλόγου σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας τις επόμενες ημέρες.

Τα καταστήματα είναι μια μικρότερη εστία μετάδοσης. Ειδικά εμείς είμαστε που είμαστε μια μικρή αγορά σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για τον μεγάλο όγκο διαμαρτυριών που λαμβάνει από συναδέρφους από το πρωί μίλησε στο Grtimes και ο Πρόεδρος Καταστηματάρχων Σίνδου, Θεόδωρος Δημητριάδης. Υπενθύμισε ότι η απόφαση αιφνιδίασε πολύ αρνητικά τις επιχειρήσεις, που στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι οικογενειακές και έχουν κάνει έναν οικονομικό προγραμματισμό, ο οποίος ανατρέπεται.

Είναι μία κοροϊδία σε βάρος του καταστηματαρχών, δεν μπορείς να παίρνεις μία απόφαση και να την αναιρείς αμέσως. Έχουμε ετοιμαστεί. Τι να πούμε στον κόσμο που ζητάει να βγει στους δρόμους; διερωτήθηκε ο κ. Δημητριάδης επισημαίνοντας ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν τα καταστήματα στη Σίνδο παρά την απαγόρευση.

Είμαστε σε επικοινωνία με τους υπόλοιπους συλλόγους και με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο και περιμένουν την τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη στην τηλεδιάσκεψη που θα γίνει με τη συμμετοχή όλων των συλλόγων της Θεσσαλονίκης.

Για μία προσπάθεια να βρεθεί μία λύση για το αδιέξοδο έκανε λόγο από την πλευρά του στο Grtimes ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ευόσμου Κορδελιού, Κώστας Βασιλειάδης. Υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη να ανοίξει η αγορά που θα δώσει μια απολύτως απαραίτητη οικονομική ανάσα και, επιπλέον, μια διέξοδο αποσυμπίεσης στην κοινωνία. 

«Δεν είμαστε πολίτες Β’ διαλογής»

Το μέγεθος της οργής εκφράζεται απερίφραστα και μέσα από την ανάρτηση στο Facebook, του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέα Μανδρίνου, ο οποίος απαιτεί να ανοίξει η αγορά, ενώ έκανε λόγο για πολίτες Β’ διαλογής.

Να αναιρέσει την απόφαση για αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη, καλεί την κυβέρνηση και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης.

«Καλούμε την κυβέρνηση, την ύστατη στιγμή, να αναιρέσει την απόφαση για μη άνοιγμα του λιανεμπορίου, να δώσει την ελπίδα στους χιλιάδες επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης και μαζί και την ασφαλή διέξοδο στους Θεσσαλονικείς να κινηθούν σε ασφαλές υγειονομικό περιβάλλον τηρώντας τα μέτρα, που ήδη έχουν εφαρμόσει οι επαγγελματίες» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΕΕΘ.

«Η αιφνιδιαστική απόφαση που λήφθηκε, αποτελεί τεράστιο πλήγμα στην ήδη πληγείσα επιχειρηματικότητα της Θεσσαλονίκης» σημειώνει ο κ. Ζορπίδης και προσθέτει ότι «οι αντικρουόμενες και αντιφατικές δηλώσεις των επιστημόνων για την επίδραση του λιανεμπορίου στην εξάπλωση της πανδημίας, αφήνουν αναπάντητα βασανιστικά ερωτηματικά στους επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης, ενώ δεν μπορούν να ελεγχθούν απρόβλεπτες αντιδράσεις ανθρώπων που καταστρέφονται. Η υγεία είναι προτεραιότητα μας, αλλά και η επιβίωση μας είναι μέλημα μας».

«Αν ψάχνετε για εξιλαστήριο θύμα, το βρήκατε»

Την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν και οι έμποροι της Κοζάνης, θεωρώντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης αποτελεί εις βάρος τους διάκριση, όπως αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν όπου αναφέρουν μεταξύ άλλων τα εξής:

«Για άλλη μια φορά δεν υπάρχει ούτε στοιχειώδης σεβασμός προς τους εμπόρους που από την Τετάρτη ετοιμάζονταν να ανοίξουν πάλι τα καταστήματα με δικές τους εισηγήσεις, της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Άνοιξε – κλείσε, Προσοχή – Ανάπαυση!!

Η αλήθεια είναι πως αυτή τη φορά η εικόνα του επιδημιολογικού φορτίου μας προβλημάτιζε όλους πάρα πολύ και στην πλειοψηφία των συναδέλφων υπήρχε έντονος προβληματισμός για το αν θα έπρεπε να ανοίξουμε την δεδομένη στιγμή’ όταν βλέπουμε το σύστημα υγείας τόσο επιβαρυμένο με τους ανθρώπους του ΕΚΑΒ και τους γιατρούς του Νοσοκομείου να κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν ανθρώπους στη ζωή.

Είναι λυπηρό όμως να βάζουμε μόνο εμείς πλάτη και πάλι! Έχει πλέον αποδειχθεί ότι δεν ευθύνεται το λιανεμπόριο για την εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή μας. Και ενώ σε όλες τις περιοχές, που επίσης είναι υγειονομικά επιβαρυμένες, το λιανεμπόριο ανοίγει σαν βαλβίδα εκτόνωσης εδώ παραμένει κλειστό. Αν αυτό δεν είναι δυο μέτρα και δυο σταθμά τι είναι; Το Λιανεμπόριο είναι για άλλη μια φορά το εξιλαστήριο θύμα.

Αν πρέπει να παραμείνουμε κλειστοί να παραμείνουμε αλλά ΌΛΟΙ. ΤΑ ΠΑΝΤΑ! Δεν γίνεται να συνεχίσουμε να ζούμε το θέατρο του παραλόγου με κλειστά καταστήματα, αλλά με ουρές στα σούπερ μάρκετ, ουρές στις Τράπεζες, ουρές στα καταστήματα τηλεπικοινωνιών, ουρές στις λαϊκές αγορές που συνεχίζουν να πωλούν προϊόντα τα οποία δεν είναι πρώτης ανάγκης. Αν δεν κλείσουν τα πάντα από ότι φαίνεται δεν υπάρχει σωτηρία! Το σωστό και δίκαιο αυτό δεν είναι; Αν αυτό φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο τότε πρέπει να εστιάσουμε στην ατομική ευθύνη, στο σεβασμό του συνανθρώπου μας, στην εντατικοποίηση των ελέγχων και στο άνοιγμα του λιανεμπορίου για να λειτουργήσει και εδώ όπως σε όλες τις άλλες Περιφέρειες!

Πλέον η απελπισία μας είναι τεράστια μιας και βλέπουμε να μην έχουμε την οικονομική βοήθεια για να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας αλλά ούτε και τη βοήθεια ρευστότητας που ζητάμε από την αρχή της πανδημίας για να διατηρήσουμε τα καταστήματά ανοιχτά και με εμπορεύματα. Απαιτούμε εκτός όλων των άλλων που κατατίθενται εδώ και ένα χρόνο, η επιστρεπτέα προκαταβολή 7 να περιέχει αλγόριθμο που να διπλασιάζει τα ποσά που θα δίνονται σε επιχειρήσεις της Περιφερειακής μας ενότητας και επιτέλους να δοθούν οικονομικές αποζημιώσεις για το στοκ των εμπορευμάτων που έχει δημιουργηθεί από την προηγούμενη χρονιά αλλά και την συσσώρευση των υποχρεώσεων προς τρίτους που συνεχίζεται αμείωτη!»

in.gr