Μαχητής του νεοναζιστικού τάγματος «Αζόφ» μίλησε στην ελληνική Βουλή
2 years, 11 days ago
6

Το λόγο σε δυο Ουκρανούς στρατιώτες έδωσε ο Ζελένσκι και ο ένας αυτοσυστήθηκε ως Μιχαήλ που συμμετέχει στο τάγμα Αζόφ

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι εκτός από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκαν στους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου σ’ αυτή την «ιστορική» όπως χαρακτηρίζεται συνεδρίαση της ελληνικής βουλής και δύο μαχητές των κυβερνητικών δυνάμεων της Ουκρανίας, με τον έναν μάλιστα να παραδέχεται ότι είναι μαχητής του νεοναζιστικού τάγματος «Αζόφ».

Στο μέσο περίπου της ομιλίας του ο Β. Ζελένσκι έδωσε το λόγο στους δύο στρατιώτες λέγοντας: «Είμαι βέβαιος ότι με την βοήθεια της Ελλάδας θα νικήσουμε. Ο χρόνος είναι η πιο κρίσιμη διάσταση. Μην ακούστε μόνο εμένα. Ακούστε δυο μαχητές».

Αμέσως το λόγο παίρνει ο Μιχαήλ όπως αυτοσυστήθηκε ο πρώτος μαχητής του νεοναζιστικού τάγματος «Αζόφ». «Λέγομαι Μιχαήλ, ο παππούς μου πολέμησε στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο κατά των ναζιστών. Τραυματίστηκε τρεις φορές» είπε και πρόσθεσε:

«Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές. Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε στην άμυνα, συμμετέχοντας στην ουκρανική άμυνα μέσα από το τάγμα Αζόφ. Αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, το χρέος μου σαν άντρας και πρέπει να μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες μέσα στις οποίες βρίσκεται η ελληνική Μαριούπολη».

Και συνέχισε λέγοντας ότι οι Ρώσοι περικύκλωσαν τη Μαριούπολη αφήνοντας την χωρίς νερό και τρόφιμα ενώ «χιλιάδες συμπατριώτες ζουν και πεθαίνουν» στη Μαριούπολη όπως ανέφερε.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο «Αναστάσιος» όπως επίσης αυτοσυστήθηκε.

«Λέγομαι Αναστάσιος. Ακούστε την έκκληση που σας απευθύνουμε. Δεν υπάρχει κανένας να τους βοηθήσει. Μπορείτε να μιλήσετε και να δώσετε βοήθεια στη Μαριούπολη» είπε μεταξύ άλλων ο δεύτερος στρατιώτης των ουκρανικών δυνάμεων.

Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής αν η κυβέρνηση γνώριζε ότι εκτός από τον πρόεδρο Ζελένσκι θα έπαιρναν το λόγο και στρατιώτες και μάλιστα ένας νεοναζιστής στρατιώτης. Οφείλει να απαντήσει αν είχαν προηγηθεί σχετικές συνεννοήσεις μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Ουκρανίας ή αν ήταν μια πρωτοβουλία του Ζελένσκι χωρίς να τελεί εν γνώσει των ελληνικών αρχών.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που συνέβη είναι εξόχως σοβαρό και πλήττεται βάναυσα το δημοκρατικό κύρος του ελληνικού κοινοβουλίου.

Σε δήλωσή της η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη στο περιστύλιο της Βουλής αποδοκίμασε την παρουσία και ομιλία του μαχητή του νεοναζιστικού τάγματος στη Βουλή.

Αναλυτικά η δήλωση της κας Γεροβασίλη έχει ως εξής: «Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στον Ζελένσκι, απαράδεκτο που μίλησε στη Βουλή μέλος του Τάγματος Αζόφ. Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας. Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ. Σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενημέρος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ελάχιστοι στην αίθουσα, λίγοι χειροκρότησαν ενώ ο Νίκος Φίλης αποχώρησε λέγοντας: «Τι είναι αυτά τα πράγματα!», αναφερόμενος  στην εμφάνιση Ελληνοουκρανών που πολεμούν στη Μαριούπολη στο πλευρό του Ζελένσκι.

in.gr