«Μαγευτικές» εικόνες από τις Πηγές Κρύας: Ένας υδάτινος «παράδεισος» στη Λιβαδειά (φωτό) Οι Πηγές Κρύας βρίσκονται στις νότιες παρυφές της πόλης της Λειβαδιάς
1 year, 1 month ago
6

Κοντά γίνονται τα καλύτερα και η Στερεά Ελλάδα προσφέρει κοντινές και ωραιότατες ευκαιρίες για εκδρομές. Μικροί καταρράκτες, νερόμυλοι, πλάτανοι και τρεχούμενα νερά είναι οι εικόνες που θα συναντήσετε στη Λιβαδειά, ένας προορισμός που θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω.

Οι Πηγές της Κρύας βρίσκονται στις νότιες παρυφές της Λιβαδειάς. Το ποτάμι που ρέει στο συγκεκριμένο μέρος είναι ένα από τα δύο στην Ελλάδα με γυναικείο όνομα. Πρόκειται για τον ποταμό Έρκυνα, που πήρε το όνομά του από την ομώνυμη νύμφη, (το άλλο ποτάμι με γυναικείο όνομα είναι η Νέδα, που βρίσκεται μεταξύ Ηλείας και Μεσσηνίας).

Οι Πηγές Κρύας βρίσκονται στις νότιες παρυφές της πόλης της Λειβαδιάς.

Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε τι λέει η ελληνική μυθολογία για τον ποταμό της Ερκυνας. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη μυθολογία, η πολυαγαπημένη κόρη του Τροφωνίου, η νύμφη Έρκυνα, ήταν πολύ καλή φίλη με την Περσεφόνη, την κόρη της θεάς Δήμητρας.

Οι δυο τους έπαιζαν συνέχεια μαζί. Μια ημέρα η Έρκυνα κάλεσε την Περσεφόνη να παίξουν με μια όμορφη χήνα που της είχε χαρίσει ο πατέρας της. Πήραν λοιπόν το πτηνό και πήγαν μαζί κοντά στο άλσος.

Εκεί ανακάλυψαν μια σπηλιά και θέλησαν να παίξουν κρυφτό. Όμως το πτηνό ξέφυγε από την αγκαλιά της Έρκυνας και ανήσυχο πήγε να κρυφτεί μέσα στη σπηλιά, σαν κάτι να το τραβούσε εκεί. Τα δύο κορίτσια ακολούθησαν τη χήνα μέσα στη σκοτεινή σπηλιά όταν διέκριναν κάτι λευκό να κουνιέται πίσω από μια μεγάλη πέτρα.

Τότε η Έρκυνα σήκωσε την πέτρα για να πιάσει τη χήνα, όταν από τα βάθη της γης ακούστηκε ένα βουητό και μέσα σε λίγα λεπτά από παντού άρχισαν να αναβλύζουν νερά. Έκπληκτη η Περσεφόνη είδε τη φίλη της με τη χήνα και τα νερά να γίνονται ένας ορμητικός ποταμός. Και εδώ τελειώνει η αναφορά στην μυθολογία…

Το βουνό πάνω από τη Λιβαδειά είναι ο Ελικώνας, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο περίφημος Παρνασσός, που φαίνεται όταν πλησιάζετε στην πόλη. Σε μικρή απόσταση από τις πηγές της Κρύας, βρισκόταν στην αρχαιότητα το μαντείο του Τροφωνίου, το οποίο χρησίμευε και ως πρόδρομος του μαντείου των Δελφών. Μέσα στο ποτάμι υπάρχει και σήμερα μια προτομή της νύμφης, ένα ωραίο εύρημα για να καταλάβει ο επισκέπτης την ιστορία.

Η περιοχή είναι αρκετά αξιοποιημένη, ενώ προσφέρεται για οικογένειες με παιδιά. Τα δέντρα προσφέρουν πλούσια σκιά, ο δήμος έχει τοποθετήσει πολλά παγκάκια και οι δρόμοι είναι πολύ άνετος. Πολλές μικρές πέτρινες γέφυρες συνδέουν τις δύο όχθες του ποταμού. Μικροί καταρράκτες, αιωνόβια πλατάνια και νερόμυλοι πλαισιώνουν το τοπίο και ταξιδεύουν σε άλλη εποχή.

Άλλα αξιοθέατα στην ευρύτερη περιοχή των Πηγών Κρύας είναι το μαντείο της Τροφώνης (ή ό,τι έχει απομείνει από αυτό), το πέτρινο θέατρο της Κρύας, οι αρχαίες πηγές Λίθης και Μνημοσύνης, μέρος του βυζαντινού κάστρου και άλλα.

Αν έχετε όρεξη για περπάτημα, μπορείτε να φτάσετε στο εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ, από όπου μπορείτε να απολαύσετε τη θέα στη Λιβαδειά, το κάστρο και το ρολόι της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Και στις δύο όχθες της Έρκυνας υπάρχουν καφετέριες και εστιατόρια, όπου μπορείτε να απολαύσετε τα περίφημα σουβλάκια, με αρχιτεκτονική που σέβεται το περιβάλλον. Ανάλογα με τον καιρό, μπορείτε να καθίσετε έξω ή μέσα για να απολαύσετε το ποτάμι και τους μικρούς καταρράκτες.

 pronews.gr 

Η στάθμευση είναι σχετικά εύκολη, εκτός κι αν γίνετε κάποια εκδήλωση στην περιοχή. Όλα αυτά τα στοιχεία κάνουν τις Πηγές της Κρύας ιδανικό προορισμό χαλάρωσης, δυο ώρες μόνο από την Αθήνα.