Μαγεύει ο νέος, οικολογικός φωτισμός του Παναθηναϊκού Σταδίου! (video)
3 years, 25 days ago
6

Λουσμένο στο απόκοσμα μαγευτικό φως θα είναι κάθε βράδυ το Καλλιμάρμαρο, το εμβληματικό αυτό στάδιο του ελληνικού, αλλά και του παγκόσμιου αθλητισμού, όπου το 1896 διεξήχθησαν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, καθώς, πλέον, θα το φωτίζουν εξήντα νέες συστοιχίες, με τρεις χιλιάδες εξακόσια σώματα led!

Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που ο φωτισμός σε μνημείο προσαρμόζεται, καθώς, όσο «βαθαίνει» το σκοτάδι, από «ψυχρός», θα γίνεται «θερμός». «Ήταν μεγάλη πρόκληση, γιατί είναι ένα σπουδαίο μνημείο», δηλώνει στο ΑΠΕ ο σχεδιαστής του φωτισμού, Γιώργος Τέλλος, και συνεχίζει: «είναι ένα μνημείο το οποίο έχει την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στη χώρα. Ακόμα μεγαλύτερη και από την Ακρόπολη. Είναι προσβάσιμο γιατί ο κόσμος περνάει όπως και να έχει».

Με τους νέους προβολείς, η φωτορύπανση μειώθηκε κατά 70%-80% και επιτεύχθηκε εξοικονόμηση ενέργειας κατά 50%, ενώ στο εξής θα φωτίζονται και τα δέντρα του Αρδηττού, που βρίσκονται στην κορυφή του σταδίου. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι οι νέοι προβολείς έχουν διαφορετικές μοίρες στόχευσης προκειμένου να αναδειχθεί στην εντέλεια το πεντελικό μάρμαρο, καθώς πρόκειται για το μοναδικό μαρμάρινο στάδιο στον κόσμο.

Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, και του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρου Καπράλου, ενώ στην εκδήλωση για τη φωταγώγηση του μνημείου, την οποία «άνοιξε» η γνωστή μουσικός Μόνικα και παρουσίασε ο Αλέξης Κωστάλας, βρέθηκε και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας.

  • Δείτε χαρακτηριστικές φωτογραφίες από την εκδήλωση: