Μαγική βραδιά στο Σπίτι με το MEGA – Στα χρόνια της υπομονής… ευτυχώς μας θυμήθηκε ο Γιώργος Νταλάρας
2 years, 5 months ago
6

Όταν ο Γιώργος Νταλάρας ανεβαίνει στη σκηνή όλα ξαφνικά γίνονται μαγικά. Αυτό ακριβώς έγινε και αυτό το Σαββατόβραδο στο Σπίτι με το MEGA.

Ο ερμηνευτής με τις σπάνιες φωνητικές ικανότητες και το τεράστιο ρεπερτόριο έχει μιλήσει όσο λίγοι στην ψυχή των Ελλήνων.

O Γιώργος Νταλάρας ανέβηκε στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και για τρεις ώρες χάρισε στο κοινό του MEGA σπουδαία τραγούδι, στίχους και μελωδίες που δεν αφήνουν κανένα ασυγκίνητο.

Μαζί του ο Μπάμπης Στόκας, ο Γιάννης Κότσιρας, η Μελίνα Ασλανίδου, η Μαρίζα Ρίζου και η Ασπασία Στρατηγού.

«Καλησπέρα σας. Συναντιόμαστε ξανά με τραγούδια και μουσικές που αγαπάμε, που μας έδωσαν δύναμη όλο αυτόν τον καιρό. Καλή ακρόαση». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε το μουσικό του ταξίδι και φυσικά οι πρώτες του επιλογές ήταν αγαπημένοι του συνθέτες.

Πάντα καλό λαϊκό τραγούδι

Με το εμβληματικό τραγούδι του Σταύρου Κουγιουμτζή «O χειμώνας φεύγει βαρύς» ξεκίνησε ο Γιώργος Νταλάρας τη βραδιά του στο «Σπίτι με το MEGA».

Το σπουδαίο λαϊκό τραγούδι έρχεται από το μακρινό 1968 και είναι από αυτά που ο συνθέτης αγαπούσε πολύ.

Η Μαρινέλλα έχει αποκαλύψει ότι αυτό το κομμάτι με τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα ήταν που την έκανε να του προτείνει συνεργασία.

«Τον Γιώργο τον άκουσα στο ραδιόφωνο να λέει ‘Ο ουρανός πέφτει βαρύς’. Ήμουν στ’ αυτοκίνητο. Έκανα αμέσως στροφή και πήγα στην εταιρεία, στον Μάτσα. ‘Ποιος είναι αυτός, μ’ αρέσει πώς τραγουδάει’ του είπα. ‘Ένας νεαρός, καινούργιος’ μου απάντησε. Λέω, τότε, ‘Ρώτησέ τον. Εγώ θα κάνω ένα πρόγραμμα στο STORK, θέλει να ‘ρθει μαζί μου;’» περιγράφει η Μαρινέλλα σε κοινή τους συνέντευξη.

«Και πραγματικά, ήρθε ο Γιώργος σπίτι μου. Μου χτύπησε το κουδούνι: ‘Είμαι ο Γιώργος Νταλάρας, ξέρετε, από τον κ. Μάτσα’. ‘Έλα μέσα, έλα μέσα’ του έγνεψα. Τον αγκάλιασα, τον φίλησα. Είχα στ’ αφτιά μου το ιδιότροπο στυλ τραγουδίσματος που είχε, την περίεργη φωνή του. Ήταν κάπως συγκρατημένος, λίγο δειλός. Ε, για ‘κείνον βλέπεις ήμουν η Μαρινέλλα. Μετά γίναμε πολύ φίλοι. Όμως, νομίζω, στις γνωριμίες μετρά πολύ η πρώτη επαφή. Μου έκανε εντύπωση πως τα μάτια του ήταν τόσο… διαπεραστικά, αν και είχαν ζωγραφισμένη μια απορία σαν να μου ‘λέγε: ‘Εμένα φώναξες να ‘ρθω σπίτι σου, είσαι σίγουρη; Ή πρόκειται γι’ άλλον;’. Όταν τον γνώρισα κατάλαβα πως ήταν, στ’ αλήθεια, μεγάλο ταλέντο…». είχε αναφέρει η μεγάλη ερμηνεύτρια.

 «Στα χρόνια της υπομονής» από την Ασπασία Στρατηγού

«Γυρνάμε μαζί όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Είναι αναπόσπαστο μέλος της ομάδας. Είναι μια φωνή με απίστευτες δυνατότητες, τεχνικές και πολύ αγάπη για το τραγούδι» με αυτά τα λόγια ο Γιώργος Νταλάρας υποδέχτηκε στη σκηνή της Ασπασία Στρατηγού.

Οι δύο καλλιτέχνες είπαν μαζί το τραγούδι «Στα χρόνια της υπομονής» σε μια από τις πιο όμορφες στιγμές του προγράμματος.

Το τραγούδι του Σταύρου Κουγιουμτζή σε στίχους Μάνου Ελευθερίου κυκλοφόρησε το 1975 στο δίσκο «Στα ψηλά τα παραθύρια» και η πρώτη εκτέλεση ανήκει στον Γιώργο Νταλάρα και στην Άννα Βίσση.

Ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ο συνθέτης με τον οποίο ξεκίνησε την πορεία του ο Γιώργος Νταλάρας και έχει τραγουδήσει όσο κανείς άλλος, υπέγραψε έναν δίσκο που από τους πρώτους μήνες κυκλοφορίας του ενθουσίασε το κοινό.

Οι πωλήσεις την πρώτη χρονιά που κυκλοφορεί ο δίσκος «Στα ψηλά τα παραθύρια» ξεπερνούν τις 50.000 και γίνεται αμέσως χρυσός.

Η Μελίνα Ασλανίδου στο Σπίτι με το MEGA

Ο Γιώργος Νταλάρας κάλεσε στην παρέα την Μελίνα Ασλανίδου με τα πιο θερμά λόγια: «Με τους ανθρώπους που δουλεύουμε πολλά χρόνια, με κάποιο τρόπο δενόμαστε. Με την Μελίνα έχουμε κάνει πολλά μακρινά ταξίδια και δεν θα ήθελα να λείπει η ζεστή φωνή της και η παρουσία της από αυτήν την βραδιά».

Ο Σταύρος Κουγιουμτζής και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος είναι οι δημιουργοί του τραγουδιού «Στα ψηλά τα παραθύρια» το οποίο ο Γιώργος Νταλάρας λέει μαζί με την Μελίνα Ασλανίδου.

Το κομμάτι περιλαμβάνεται στον ομώνυμο δίσκο του 1975, στον οποίο ο Γιώργος Νταλάρας ερμήνευσε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του.

Διαχρονικά, αξεπέραστα «Λάτιν»

«Έχουμε μια καινούργια φίλη που θα υποδεχτούμε τώρα. Μια πανέμορφη κοπέλα, χαμογελαστή, η χαρά της ζωής. Λάτιν χωρίς τη Μαρίζα Ρίζου δεν γίνεται. Όταν πρωτοάκουσα αυτά τα τραγούδια Μαρίζα ήμουν σχεδόν μωρό, αλλά περάσαν μέσα μου. Και όταν μεγάλωσα είπα ότι θέλω να κάνω και αυτά που άκουγα μικρός» είπε ο Γιώργος Νταλάρας ξεκινώντας μια ενότητα πολύ ανεβαστική.

«Θεωρώ ότι ο Γιώργος Νταλάρας είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που είτε σου αρέσει είτε όχι δεν μπορεί να μην παραδέχεσαι μέσα σου ότι είναι ένας πυλώνας της ελληνικής μουσικής. Δεν γίνεται να μην επηρεαστεί κάποιος από τις επιλογές του και από την καλλιτεχνική του ύπαρξη. Δεν είναι ένα στοιχείο που ξεχωρίζει τον Γιώργο Νταλάρα. Δεν είναι η σωστή τεχνική, η καλή φωνή, η σωστή επιλογή ρεπερτορίου, η αύρα, η ενέργεια του, η αυτοπεποίθηση, η βαθιά πεποίθηση ότι του αξίζει η καριέρα που έχει και πολλά άλλα» ανέφερε η Μαρία Ρίζου για τον σπουδαίο έλληνα ερμηνευτή.

«Που ‘ναι τα χρόνια» σε μια εξαιρετική εκτέλεση από την Νατάσα Θεοδωρίδου

«Είναι ιδιαίτερη χαρά μας γιατί Έχουμε κοντά μας τη Νατάσα Θεοδωρίδου. Αυτή η κοπέλα με την ζεστή, βαθιά λαϊκή φωνή της εδώ και πολλά χρόνια έχει μια μόνιμη παρουσία στο τραγούδι, το υπηρετεί με πίστη και επιμέλεια» ανέφερε ο Γιώργος Νταλάρας και η Νατάσα Θεοδωρίδου ανέβηκε να τραγουδήσει μαζί του κλασικά λαϊκά τραγούδια.

Η αγαπημένη τραγουδίστρια ερμήνευσε, συνοδεία του Γιώργου Νταλάρα, το «Πού ’ναι τα χρόνια». Το τραγούδι, σε μουσική Σταύρου Κουγιουμτζή και στίχους Άκου Δασκαλόπουλου, είναι από το μακρινό 1969.

«Το τραγούδι είναι μεγάλη ιστορία, έχει μέσα πολλούς παράγοντες. Έχει τη φωνή, την ποίηση, την σύνθεση και όλο αυτό μαζί απευθύνεται στον κόσμο. είναι ακραία συλλογική υπόθεση. Δεν είναι τρία λεπτά διασκέδαση. Είναι χιλιάδες, σπουδαία πράγματα και έτσι το αντιμετωπίζω. Όλη μου οι συνάδελφοι γνωρίζουν αυτή την ιδιοτροπία μου και μου συγχωρούν που επιμένω να παίζουμε ξανά και ξανά ένα τραγούδι. Στο τέλος μπορεί να τους κουράζω αλλά έχω δίκιο.

Χωρίς αυτούς θα ήμουν κανένας. Θα ήμουν απλώς ένας παππούς που τραγουδάει για το κέφι του. Όλη η πορεία μου είναι συνυφασμένη με την ομαδική δουλειά και την λατρεία που έχει ο ένας για το ταλέντο του άλλου» δήλωσε ο Γιώργος Νταλάρας για τη σχέση του με τη μουσική αλλά και τους συναδέλφους του.