Μάνος Λοΐζος: Μεγάλο αφιέρωμα για τα 40 χρόνια από τον θάνατό του
1 year, 11 months ago
6

Ο σπουδαίος συνθέτης άφησε με το έργο του ένα από τα πιο ισχυρά αποτυπώματα, όσον αφορά στο ελληνικό τραγούδι.

Με τέσσερις συναυλίες στο δημοτικό θέατρο Ολύμπια-Μαρία Κάλλας, ο Δήμος Αθηναίων τιμά τη μνήμη του Μάνου Λοΐζου, στις 4, 11, 22 και 26 Μαΐου.

Ο Γιώργος Νταλάρας, από τους πρώτους ερμηνευτές των τραγουδιών του Μάνου Λοΐζου, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και η Μαρία Φαραντούρη μαζί με καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες που έχουν συμπορευτεί μέσα στα χρόνια με τα τραγούδια του, θα ερμηνεύσουν για πρώτη φορά σχεδόν το σύνολο του έργου του, 9 από τους 12 κύκλους τραγουδιών του, 40 χρόνια μετά τον θάνατο του σπουδαίου συνθέτη που έφυγε από τη ζωή στη Μόσχα το 1982, σε ηλικία 45 ετών.

Είναι η πρώτη φορά που το έργο του παρουσιάζεται αυτούσιο και όχι ως ένα αποσπασματικό «best of», λένε οι διοργανωτές του αφιερώματος.

Ο Μάνος Λοΐζος κατάφερε με μόλις δέκα δίσκους, που εκδόθηκαν όσο ζούσε, και ακόμα δύο, που εκδόθηκαν μετά τον θάνατό του, να αφήσει στη μνήμη και στην καρδιά μας, ένα από τα πιο ισχυρά αποτυπώματα όσον αφορά στο ελληνικό τραγούδι.

Το αφιέρωμα ανοίγει η συναυλία στις 4/5 με τον Γιώργο Νταλάρα

Πιάνει τη μουσική ιστορία του Μάνου Λοΐζου σχεδόν από την αρχή, και παρουσιάζει δύο εμβληματικούς δίσκους, τις «Θαλασσογραφίες» (1970)» και το «Να ‘χαμε τι να ‘χαμε» (1972), και οι δύο σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, αλλά και στιγμές από τον δίσκο «Τα τραγούδια μας» (1976), σε στίχους του Φώντα Λάδη.

Μαζί του η Ασπασία Στρατηγού και ο Κώστας Τριανταφυλλίδης.

Την Τετάρτη 11/5 ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου που έχει στιγματιστεί και έχει στιγματίσει με την φωνή του κάποια από τα εμβληματικά τραγούδια του Μάνου Λοΐζου, επιλέγει έχοντας στο πλευρό του επί σκηνής τη Μαρία Παπαγεωργίου, να παρουσιάσει δύο δίσκους που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας: «Τα τραγούδια του δρόμου» (1974) σε στίχους Κωστούλας Μητροπούλου, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Γιάννη Νεγρεπόντη, Δημήτρη Χριστοδούλου, αλλά και του ίδιου του συνθέτη, καθώς και τον τελευταίο δίσκο που κυκλοφόρησε ο Μάνος Λοΐζος εν ζωή, «Για μια μέρα ζωής» (1980), σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, Μανώλη Ρασούλη, Δώρας Σιτζάνη, Φώντα Λάδη, Μάνου Λοΐζου και σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη.

Την Κυριακή 22/5 η Μαρία Φαραντούρη ανοίγει ένα από τα σπάνια κεφάλαια της καριέρας της, και παρουσιάζει για πρώτη φορά στην ολότητά του έναν δίσκο σταθμό της ελληνικής δισκογραφίας, τόσο για το θέμα του όσο και για τον ήχο του, «Τα Νέγρικα» (1975) σε στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη.

Ο Μίλτος Πασχαλίδης, επηρεασμένος πάντα από το έργο του Μάνου Λοΐζου, και ο Απόστολος Ρίζος, που και εκείνος έχει αναπτύξει μια προσωπική σχέση με το ρεπερτόριο του συνθέτη, παρουσιάζουν το «Καλημέρα Ήλιε» (1973) σε στίχους Δημήτρη Χριστοδούλου και Μάνου Λοΐζου.

Στην ίδια συναυλία θα παρουσιαστούν και στιγμές από τον δίσκο «Γράμματα στην Αγαπημένη» (1983) σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ.

Τέλος, την Πέμπτη 26/5 η Ελεωνόρα Ζουγανέλη ερμηνεύει «Τα τραγούδια της Χαρούλας» (1979), σε στίχους Μανώλη Ρασούλη και Πυθαγόρα.

Και δύο από τους νεότερους καλλιτέχνες, ο Γιάννης Διονυσίου και ο Γιάννης Παπαγεωργίου, που έχουν με διαφορετικό τρόπο ο καθένας συνδέσει το όνομα τους με το λαϊκό τραγούδι, γυρνάνε στην αρχή της πορείας του Μάνου Λοΐζου, εκεί απ’ όπου άρχισαν όλα και ίσως στον πιο λαϊκό ηχητικά δίσκο του, τον «Σταθμό» (1968) σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, Μάνου Λοΐζου.

Πηγή: ΑΠΕ