Μεγάλη πυρκαγιά στα Μέγαρα: Απειλείται και το Αλεποχώρι – Εκκενώθηκαν οικισμοί
1 year, 8 months ago
6

Εκτός ελέγχου συνεχίζει η φωτιά που ξέσπασε περίπου στις 14:00 το μεσημέρι στα Μέγαρα και συγκεκριμένα στην περιοχή Βένιζα, και απειλεί τόσο τα Μέγαρα όσο και το Αλεποχώρι.  Οι πυροσβέστες δίνουν τεράστια μάχη για να οριοθετήσουν τη φωτιά και να σταματήσει να επεκτείνεται. Στο χωριό Ζάχουλη, που εκκενώθηκε νωρίτερα με μήνυμα μέσω του 112, αναφέρονται ζημιές σε σπίτια.  Η φωτιά έχει περάσει στον Πευκαινέα Μεγάρων, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός για τα σπίτια του οικισμού.

Στις 18:00 το απόγευμα, ο άνεμος είχε αλλάξει, με αποτέλεσμα οι φλόγες αφενός να πηγαίνουν σε ήδη καμένη έκταση στα Γεράνεια όρη και αφετέρου προς Πευκενέα, που βρίσκονται αγροτικές εκτάσεις.  Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανήδης, σε ενημέρωση που έκανε για τις φωτιές, ανέφερε ότι στα Μέγαρα συνδράμουν 14 εναέρια μέσα.

Πάντως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που ενημερώθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας για την πορεία των πυρκαγιών εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της φωτιάς.

Μετά τη Ζάχουλη, οι αρχές αποφάσισαν την εκκένωση του οικισμού Παπαγιαννέικα στα Μέγαρα. Η πυρκαγιά κατακαίει εκτάσεις δασικές εκτάσεις αι γεωργικές με ακαθάριστα λιόφυτα. Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί με ένταση 6 – 7 μποφόρ. Η φωτιά κινείται τόσο προς το Αλεποχώρι, όσο και προς τα Μέγαρα, ενώ υπάρχουν αναφορές για σπίτι που καίγεται στο Άνω Αλεποχώρι.

Το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνουν τόσο οι άνεμοι, όσο και οι πυκνοί καπνοί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ορατότητα. Πρόβλημα έχουν και τα εναέρια μέσα, που λόγω των καπνών, δεν διαθέτουν πρόσβαση. Ένας αστυνομικός που συνέδραμε στις προσπάθειες, εκδήλωσε αναπνευστικά προβλήματα και διακομίστηκε στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο.

protothema.gr