Μέτρα για τον κορωνοϊό: Αυστηρός έλεγχος της καραντίνας όσων επαναπατρίζονται – Σε 13 ασυνείδητους τα πρώτα πρόστιμα
Just now
6

Ο ασφαλής επαναπατρισμός των Ελλήνων πολιτών που εξέφρασαν την επιθυμία να επιστρέψουν στη χώρα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, αποτέλεσε βασικό μέλημα της Πολιτείας. Τα προηγούμενα 24ωρα τέθηκε σε λειτουργία ένα σχέδιο, το οποίο απαίτησε τη συνδρομή του υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ο χρόνος πίεζε ασφυκτικά, εξαναγκάζοντας τις αρμόδιες αρχές σ’ έναν αγώνα δρόμου, καθώς εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, η μία χώρα μετά την άλλη κλείνουν τα σύνορά τους. Προχωρούν σε απαγορεύσεις πτήσεων, σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσουν τη διασπορά του ιού.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας περίμενε όσους επέστρεψαν στο αεροδρόμιο και στο λιμάνι. Εκτός από την θερμομέτρηση σε όλους ανεξαιρέτως τους επιβάτες, πραγματοποιήθηκαν τεστ, ώστε να διαφανεί αν είναι ή όχι θετικοί στον κορωναϊό. Ασχέτως του αποτελέσματος, δόθηκαν οδηγίες για αυστηρή καραντίνα 14 ημερών. Είχαν, μάλιστα, παρθεί και ειδικά μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση της.

Όλοι είχαν υποχρεωθεί να συμπληρώσουν κατά τη διάρκεια της πτήσης ή της παραμονής τους στο πλοίο τα στοιχεία τους και τα στοιχεία των συγγενών τους. Όφειλαν, μάλιστα, να δηλώσουν τη διεύθυνση της οικίας, στην οποία θα διαμείνουν. Τα στοιχεία αυτά με την σειρά τους διαβιβάστηκαν στο «Κέντρο Πληροφόρησης» που λειτουργεί στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

Οι ενδιαφερόμενοι προειδοποιήθηκαν ότι θα λάβουν αιφνιδιαστικά τηλεφωνήματα, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι δεν παραβίασαν την καραντίνα, ακόμα και επιτόπια επίσκεψη από αστυνομικούς. Ενημερώθηκαν ότι σε περίπτωση που αποδειχθούν ασυνεπείς θα τους επιβληθεί πρόστιμο 5.000 ευρώ. Αυτό δεν εμπόδισε 13 άτομα να σπάσουν την καραντίνα και να πληρώσουν την «λυπητερή».

Συγκεκριμένα, έγιναν 217 δειγματοληπτικοί έλεγχοι και σε «13 περιπτώσεις βρέθηκαν εκτός ή πέριξ της οικίας τους και όχι εντός αυτής», όπως δήλωσε ο υφυπουργός Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Τα πρόστιμα αυτά ήταν μόνο η αρχή, καθώς αναμένεται να ενταθούν οι έλεγχοι στο σύνολο των πολιτών που επέστρεψαν. Πρόκειται για παραπάνω από χίλια άτομα.

Την προηγούμενη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η πτήση επαναπατρισμού 80 Ελλήνων από το Μαρακές του Μαρόκου. Την επόμενη ημέρα Πέμπτη επέστρεψαν 13 άτομα από τα σύνορα Ιράκ-Τουρκίας. 400 ήταν οι Έλληνες που επέστρεψαν από το Ηνωμένο Βασίλειο την Παρασκευή. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν έκτακτες πτήσεις από την Ισπανία και την Πολωνία.

Εργαζόμενοι και φοιτητές που είχαν εγγραφεί στους σχετικούς καταλόγους της κατά τόπο ελληνικής πρεσβείας έφτασαν στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, το βράδυ του Σαββάτου προσγειώθηκε πτήση 140 επιβατών από τη Μαδρίτη. Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί έκτακτο αεροπορικό δρομολόγιο από τη Βαρσοβία στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Την Κυριακή συνεχίστηκαν αμείωτες οι μαζικές επιστροφές από τη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, την Πράγα, το Βελιγράδι, την Τιφλίδα και το Κίεβο.

Χθες ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ο επαναπατρισμός Ελλήνων από την Ιταλία με το πλοίο Cruise Olympia των Μινωικών Γραμμών που ξεκίνησε από Ανκόνα για Ηγουμενίτσα και Πάτρα. Το υπουργείο Εξωτερικών συνεννοήθηκε με την ελληνική πρεσβεία στην Ρώμη και συνεργάστηκε, επίσης, με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ακολουθήθηκαν όλα τα προληπτικά μέτρα για τους 137 επιβάτες και 25 αυτοκίνητα που αποβιβάστηκαν στην Ηγουμενίτσα και τους 107 επιβάτες και 20 αυτοκίνητα που έφτασαν στην Πάτρα. Στο καράβι ο καθένας έμενε σε διαφορετική καμπίνα και καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, αλλά και της αποβίβασης τηρήθηκαν οι αποστάσεις ασφαλείας.

Τα μέτρα ασφαλείας και στα δύο λιμάνια ήταν αυξημένα, ενώ επετράπη η είσοδος μόνο στα συγγενικά πρόσωπα των αφιχθέντων, Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προχώρησε στις απαιτούμενες ενέργειες. Με οχήματα της ΕΜΑΚ τελικά πραγματοποιήθηκε η μεταφορά των 39 ατόμων που τελικά δεν έχουν μέσο μεταφοράς από την Πάτρα.