Μέτσοβο: Όσα πρέπει να δείτε και να ζήσετε στο κεφαλοχώρι της Πίνδου
2 years, 4 months ago
6

Το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο κεφαλοχώρι της χώρας, εκτός από ένας ιδιαίτερος ταξιδιωτικός προορισμός, είναι και ένα πολύ ενδιαφέρον μέρος οινογνωσίας, τέχνης και πολιτισμού.

Χτισμένο αμφιθεατρικά στις κατάφυτες πλαγιές της Πίνδου σε υψόμετρο 1.200 μ., πάνω από τον μετσοβίτικο ποταμό, το μοναδικό αυτό χωριό των βλάχων, είναι από μόνο του σπουδαίος χειμερινός -και όχι μόνο- προορισμός.
Το γεγονός ότι το Μέτσοβο είναι πατρίδα εθνικών ευεργετών, όπως του Γεωργίου Αβέρωφ, Μιχαήλ Τοσίτσα, και Νικόλαου Στουρνάρα, αλλά και του μετέπειτα Ευάγγελου Αβέρωφ Τοσίτσα, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξή του.
Οι φυσιολάτρες το έχουν ψηλά στις προτιμήσεις τους, λόγω των πεζοπορικών διαδρομών και των δύο μικρών χιονοδρομικών κέντρων του. Η ευρύτερη περιοχή άλλωστε είναι μαγική. «Φυτεμένο» το ίδιο μέσα στον εθνικό Δρυμό της Πίνδου, δίπλα στην συναρπαστική Βάλια Κάλντα, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από διάσημα χειμερινά resorts του εξωτερικού.

Μάλιστα, τώρα που η Εγνατία οδός έκανε την πρόσβαση από την Μακεδονία αλλά και από άλλες νοτιότερες περιοχές παιχνιδάκι, του έδωσε μια ιδιαίτερη τουριστική ώθηση, με παλιές και νέες μονάδες φιλοξενίας, να προσελκύουν όλο και περισσότερους επισκέπτες.

Η ιστορία του χωριού επαναπροσδιορίζεται το 1959, όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ οραματίζεται την ανασύσταση του Μετσόβου. Στα σχέδιά του είναι ένα οινοποιείο, για ένα νέο μοντέρνο και κοσμοπολίτικο κρασί, ένα πρότυπο τυροκομείο και ένα ίδρυμα που θα αναβαθμίζει και θα προχωράει μπροστά τον τόπο του. Και τα πέτυχε όλα.
Εδώ στα 1000 μέτρα υψόμετρο, δημιουργείται ο πρώτος αμπελώνας -μελετημένος και σωστά προσανατολισμένος- με ποικιλίες, Cabernet Sauvignon, Merlot και Cabernet Franc, που εισάγονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τη Γαλλία.

Το πρώτο κρασί οινοποιείται στο κατώγι του σπιτιού, και έτσι βαφτίζεται «Κατώγι Μετσόβου» με ετικέτα που σχεδιάζει ο ίδιος, σε ένα επιστολόχαρτο του πολιτικού του γραφείου.
Τα επόμενα χρόνια η εξέλιξη είναι ραγδαία. Χτίζεται οινοποιείο στην άκρη του χωριού και το κρασί «Κατώγι Μετσόβου» γίνεται εμβληματικό και συνώνυμο της ποιότητας και της εξέλιξης.
Μετά τον θάνατο του Ευάγγελου Αβέρωφ, το Κατώγι Μετσόβου μετονομάζεται σε «Κατώγι Αβέρωφ» ενώ εμπλουτίζεται η γκάμα και με άλλα κρασιά.

Τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη του κτήματος είναι μοναδική στα ελληνικά δεδομένα. Το οινοποιείο ανακαινίζεται εκ βάθρων και μετατρέπεται σε μια μοντέρνα μονάδα. Οι αμπελώνες επεκτείνονται στις κακοτράχαλες πλαγιές των γύρω βουνών αλλά και μακρύτερα, ενώ δημιουργούνται καινούργια αμπελοτόπια σε χαράδρες και οροπέδια σε μοναστήρια και ξωκλήσια, για τα οποία αξίζει να ρωτήσετε στο οινοποιείο και να τα επισκεφτείτε.
Τα κελάρια του δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα πανέμορφα κελάρια του Μπορντό, ενώ πολύ σύντομα δημιουργείται και ένα κουκλίστικο ξενοδοχείο, μέσα στον χώρο του οινοποιείου, καθώς και μια μπουτίκ με όλα τα αξεσουάρ του κρασιού για τους οινόφιλους επισκέπτες.

Μαγική είναι η διαδρομή της ξενάγησης, από τα υπόγεια του ξενοδοχείου που περνά στα κελάρια του οινοποιείου και φθάνει μέχρι το κατάστημα.
Η μαγεία ξεκινά από ένα μικρό μουσειακό χώρο με εκθέματα από τον βίο του Αβέρωφ Τοσίτσα και συνεχίζει σε ένα υπερθέαμα εικόνας και ήχου, η ατμόσφαιρα του οποίου είναι αδύνατο να περιγραφεί με λέξεις.
Βίντεο προβάλλονται πάνω στις δεξαμενές του κρασιού, φωτογραφίες προβάλλονται πάνω σε βαρέλια, ένα εντυπωσιακό wine bar, μια γυάλινη γέφυρα που περνά πάνω από ένα «ποταμό» μπουκαλιών και τέλος το μαγαζί με τα αξεσουάρ. Η χαρά του wine lover.

Οινοποιείο Αβέρωφ/Photo: Facebook-Katogi Averof
Οινογνωσία/Photo: Facebook-Katogi Averof

Το Οινοποιείο

Το οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ αποτελεί ένα κτήριο εξαιρετικής αισθητικής, με εντυπωσιακά κελάρια που συναντά κανείς και στην ξενάγηση. Εξωτερικά είναι εναρμονισμένο με το τοπίο, ενώ εσωτερικά το πωλητήριο αποτελεί τη χαρά του οινόφιλου. Λίγο πιο δίπλα βρίσκεται και το ομώνυμο ξενοδοχείο προσφέροντας μία ολοκληρωμένη οινοτουριστική εμπειρία.

Το Τυροκομείο

Το τυροκομείο του Ιδρύματος Τοσίτσα στο Μέτσοβο, άρχισε να λειτουργεί το 1958. Το όραμα του Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα ήταν ένα πρότυπο τυροκομείο, κάτι σαν τυροκομική σχολή, παράδειγμα προς μίμησίν για τους τυροκόμους της χώρας.
Πρόκειται για ένα απλό οίκημα, με μια ξύλινη επιγραφή: «Ίδρυμα Τοσίτσα-Τυροκομείον», ωστόσο η ξενάγηση στους χώρους αλλά και στην παραγωγή είναι μια μικρή εμπειρία. Εδώ βγαίνει το διάσημο «Μετσοβόνε» από 90% αγελαδινό και 10% κατσικίσιο γάλα, μετά από ωρίμανση 3 μηνών -το γνωστό στενόμακρο κεφάλι με την χαρακτηριστική καπνιστή γεύση του.

Έργα της πινακοθήκης/Photo: Facebook-Πινακοθήκη Αβέρωφ
Έργα της πινακοθήκης/Photo: Facebook-Πινακοθήκη Αβέρωφ

Εκτός από αυτά, στο μοναδικό Αρχοντικό Τοσίτσα, λειτουργεί το Μουσείο Λαϊκής Ηπειρωτικής Τέχνης και λίγο πιο δίπλα η Πινακοθήκη Αβέρωφ, όπου τα περισσότερα από τα έργα της μόνιμης έκθεσης προέρχονται από την προσωπική συλλογή του Ευάγγελου Αβέρωφ.
Η Πινακοθήκη Αβέρωφ είναι ένα μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, που η σπουδαιότητά του έχει ξεπεράσει τα σύνορα του Μετσόβου. Σήμερα το φροντίζει με ιδιαίτερη αγάπη η κόρη του Αβέρωφ, η Τατιάνα, και περιέχει έργα ξένων αλλά κυρίως Ελλήνων ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών του 19ου και 20ού αιώνα όπως των Λύτρα, Γύζη, Βολανάκη, Ιακωβίδη, Σαββίδη, Ροϊλό, Παρθένη, Μαλέα, Χατζηκυριάκου–Γκίκα και πολλών άλλων.

Διαδρομές

Περιπλανηθείτε στις ελατοσκέπαστες βουνοπλαγιές του Εθνικού Δρυμού της Πίνδου και απολαύστε τις δασικές διαδρομές και τα ξεχασμένα χωριά.
Πρώτη Διαδρομή: Ξεκινάει λίγο έξω από το Μέτσοβο με κατεύθυνση την Κατάρα -θα βρείτε αριστερά ταμπέλα προς Βωβούσα. Θα διαβείτε όλη την παραλίμνια διαδρομή της λίμνης του Αώου -σπάνιας ομορφιάς τοπίο, χειμώνα-καλοκαίρι όπου μπορεί να συναντήσετε και άλογα που ζουν ελεύθερα- και θα κατευθυνθείτε στο Φλαμπουράρι και από κει στην κουκλίστικη Βωβούσα. Ήδη βρίσκεστε στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού, στην Βάλια Κάλντα. Στάση για κρεατικά στο ταβερνάκι της πλατείας στη Βωβούσα, με θέα το ποτάμι και, συνεχίζετε τον κεντρικό δρόμο προς Περιβόλι όπου, λίγο πιο έξω από το χωριό και μετά το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου, θα κάνετε δεξιά σε χωματόδρομο, ο οποίος μέσω Μικρολίβαδου και Μηλιάς, θα σας οδηγήσει πάλι στην επιστροφή και στην Εγνατία Γρεβενών-Μετσόβου.
Αν στη Βωβούσα κατευθυνθείτε δυτικά προς Λάϊστα, Τσεπέλοβο, ανοίγετε μια άλλη συγκλονιστική διαδρομή προς Δυτικό Ζαγόρι, με τα διάσημα χωριά του, τους Κήπους, την Αρίστη, το Πάπιγκο.

Δεύτερη Διαδρομή: Από το Μέτσοβο, κατευθυνθείτε νότια προς το Χαλίκι. Λίγο παρακάτω, στη διασταύρωση δεξιά, σας περιμένει μία πανέμορφη διαδρομή προς Σιράκο, Καλαρίτες. Φαράγγια και ποτάμια, χιονισμένες βουνοκορφές και φυσικά τα δυο αυτά χωριά, με πετρόκτιστα αρχοντικά που απλώνονται σε δύο πλαγιές, τόσο ενταγμένα στο φυσικό τοπίο, που από μακριά, από την απέναντι πλαγιά δεν τα ξεχωρίζεις. Ξενώνες για φιλοξενία και ταβερνάκια με θολωμένα τζαμόφυλλα σε περιμένουν να γευτείς τα ντόπια καλούδια και τις σπιτικές μαγειρικές.

Τρίτη Διαδρομή: Στο Χαλίκι συνεχίζετε νότια και παίρνετε το δρόμο, αριστερά, για Πολυθέα, Περτούλι, Ελάτη, όπου ξεκινάτε μια άλλη, ιδιαιτέρου κάλλους, βόλτα.
Τα χωριά της περιοχής του Άνω Aσπροποτάμου, όπως η Ανθούσα, το Χαλίκι, η Κρανιά, το Κατάφυτο, η Μηλιά, η Καλλιρρόη, η Πολυθέα, το Στεφάνι, και το Γαρδίκι, είναι χωριά «πνιγμένα» στα έλατα και στα πλατάνια. Το τοπίο συμπληρώνουν οι πανύψηλες κορυφές του Λάκμου (2295 μ.) και της Κακαρδίτσας, τα δάση της ελάτης και τα ορμητικά νερά του Ασπροποτάμου, όπως και οι Πηγές του Αχελώου. Κυρίαρχα είδη δένδρων είναι οι βελανιδιές, τα έλατα, τα πλατάνια και οι οξιές, και από το ζωικό βασίλειο η καφέ αρκούδα, ο λύκος και το ζαρκάδι. Συναρπαστικές διαδρομές μέσα σε αιωνόβια δάση και ελατοσκεπείς χαράδρες, που καταλήγουν στα δύο χωριά, το Περτούλι και την Ελάτη, και φυσικά στο κοντινό χιονοδρομικό. Πλακόστρωτες πλατείες, ατελείωτη κρεατοφαγία και φυσικά, σλάλομ και κατεβασιές στις πίστες του χιονοδρομικού στο Περτούλι.

Οι Αμπελώνες

Οι αμπελώνες στο Μέτσοβο και ιδιαίτερα στο Γινιέτς, είναι οι πιο ορεινοί αμπελώνες της Ελλάδας, σε υψόμετρο από 950 ως 1.050 μέτρα, σκαρφαλωμένοι στις πλαγιές της Πίνδου. Η αργή ωρίμανση, βάζει στο σταφύλι, και τελικά στο κρασί, την δική της πινελιά.
Στο Γινιέτς, που στη βλάχικη τοπική διάλεκτο σημαίνει αμπελότοπος, καλλιεργούνται οι κοσμοπολίτικες ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Pinot Noir και Traminer, καθώς και οι γηγενείς, Βλάχικο, Syrah και οι λιγότερο γνωστές όπως η Γκουντάμπα και η Πυκνoάσσα.
Εκτός όμως από τον κυρίως αμπελώνα, που βρίσκεται γύρω από το Μέτσοβο, υπάρχουν και άλλοι, μοναδικής ομορφιάς, αμπελώνες, στην περιοχή του μοναστηριού του Αγίου Νικολάου, στην πλαγιά, στα πόδια του Μετσόβου. Ααξίζει να επισκεφτεί κανείς τα υπόγεια κελάρια της Μονής με τα τεράστια βαρέλια-οινοποιητές.
Τέλος, προς το ανατολικό Ζαγόρι στην περιοχή της Μονής Βουτσά, ένα αριστούργημα του 8ου αιώνα, απλώνονται τα αμπέλια με Cabernet Sauvignon, Merlot Βλάχικο Traminer, και Chardonnay.
Οι αμπελώνες στο Μέτσοβο βρίσκονται μέσα στο βιότοπο της καφέ αρκούδας. Εκεί οι αρκούδες μαζί με τα αρκουδάκια αφήνουν τα αποτυπώματά τους μέσα στα αμπέλια. Αγαπημένη τους ποικιλία για φαγητό το Traminer, αν και τα τελευταία χρόνια δοκιμάζουν και άλλες ποικιλίες σταφυλιού. Γι’ αυτό και τα κρασιά του Μετσόβου είναι προικισμένα με το άγγιγμα της αρκούδας.

Και μιας και η αρκούδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του μετσοβίτικου βιότοπου, κάθε χρόνο, την τελευταία Κυριακή του Μαΐου, στο Μέτσοβο διοργανώνεται ο ορεινός μαραθώνιος αγώνας δρόμου «UrsaTrail-Στα χνάρια της αρκούδας». Ξεκινάει από το χωριό του Μετσόβου, συνεχίζει στα μονοπάτια των βουνών και ακολουθεί τα χνάρια της αρκούδας περνώντας μέσα από τους αμπελώνες.

Grand Forest Metsovo
Aroma Dryos Hotel

Διαμονή

Κατώγι Αβέρωφ

Το ξενοδοχείο εκφράζει τη φιλοσοφία των ιδιοκτητών του. Πρότυπο οινοτουριστικής μονάδας, το ξενοδοχείο-οινοποιείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2008, με 15 δωμάτια, με Grand Suite, Junior Suite, Superior Rooms και Standard Rooms,
Χαλαρώστε στα ευρύχωρα δωμάτια -κάποια με τζάκι- ή στο τζάκι του χουχουλιαστού lobby, που τριζοβολάει τις κρύες νύχτες του χειμώνα με το χιόνι να λευκαίνει τα πάντα. Το καλοκαίρι κάτω από την πέργολα ή στην αυλή, συντροφιά με το οργιαστικό πράσινο της Πίνδου. Δοκιμάστε τοπικές νοστιμιές στο εστιατόριο του ξενοδοχείου, ταιριάζοντάς τις με τα μοναδικά κρασιά του οινοποιείου.
Πρωινά με τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα, με βασιλιά το μετσοβίτικο ζυμωτό ψωμί, αλλά και τις πίττες και τα τυριά. Απολαυστικοί και οι κοινόχρηστοι χώροι με τζάκια που καίνε, χαλαρωτικούς καναπέδες. Πιο δίπλα, το μπαράκι για ποτά και κρασιά.

Τηλ. 2656 – 042505

Άρωμα Δρυός

Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα ξενοδοχεία του χωριού. Ακολουθεί με σεβασμό την αρχιτεκτονική της περιοχής, προσθέτοντας ωστόσο και τη δική του αισθητική πινελιά. Δωμάτια επενδυμένα με κορμούς ξύλου, πανέμορφα τζάκια, ιδιαίτερα μπάνια, και διακοσμητικά με μεράκι. Ζεστό και ατμοσφαιρικό lobby για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Τηλ. 2656 – 029008

Grand Forest Metsovo

Ένας τόπος πού είναι όμορφος δεν αξίζει μόνο να τον ζεις, αλλά πρέπει και να τον θαυμάζεις. Έτσι το πεντάστερο Grand Forest Metsovo, στήθηκε στην απέναντι πλαγιά, με θέα το χωριό. Ένα ορεινό resort προσεγμένο, καλοφτιαγμένο, με δωμάτια διαφόρων τύπων στο κυρίως και σε μικρότερα κτήρια γύρω από το κεντρικό. Η πισίνα δεσπόζει στο εξωτερικό του, ενώ τα σηματοδοτημένα μονοπάτια ξεκινούν λίγο μετά της είσοδο του ξενοδοχείου. Εδώ κυριαρχεί η πέτρα, το ξύλο αλλά και το μάρμαρο, στο λόμπι το τζάκι ζεσταίνει την ατμόσφαιρα ενώ το εστιατόριο -εκτός από το πρωινό με ντόπιες γεύσεις- είναι ανοιχτό και στους εξωτερικούς πελάτες.

Τηλ. 2656 – 300500

Απόλλων

Το μεγαλύτερο ξενοδοχείο της πόλης διαθέτει σαράντα, πρόσφατα ανακαινισμένα, δωμάτια. Βρίσκεται πολύ κοντά στην πλατεία και έχει θέα το χωριό και τις γύρω βουνοκορφές. Διαθέτει πάρκινγκ, κάτι που είναι σημαντικό όταν βρίσκεσαι μέσα στο χωριό, και άνετα, ευρύχωρα δωμάτια. Η αισθητική του παίζει και εδώ με την πέτρα και το ξύλο, με τα τοπικά στοιχεία στην διακόσμηση να είναι αρκετά έντονα. Ωστόσο η τελευταία ανακαίνιση έδωσε στα δωμάτια πιο μοντέρνα αισθητική.

Τηλ. 2656 – 041844

Adryades

Tο Adryades Luxury Appartments, είναι το τέλειο σκηνικό για μια απολαυστική διαμονή. Βρίσκεται κοντά στην πλατεία και είναι εμπνευσμένο από τις Αδρυάδες, τις μυθικές νύμφες των δέντρων. Διαθέτει τρεις σουίτες, σε γήινες αποχρώσεις, μοναδικούς εσωτερικούς χώρους και αισθητική, στην οποία κυριαρχούν η πέτρα και το ξύλο.
Διαθέτει καλές υποδομές, όπως υψηλής ποιότητας ιταλικά στρώματα, ενώ όλα τα είδη ιματισμού είναι Cocomat.

Τηλ. 26560 41061 – 6983 040 820

Αρχοντικό Μετσόβου

Το πετρόκτιστο Luxury Boutique Hotel Αρχοντικό, στο κέντρο του χωριού, ακολουθεί την αρχιτεκτονική αλλά και την αισθητική του τόπου. Διαθέτει ξύλινες οροφές, περίτεχνες μπουαζερί στα δωμάτια, ρομαντικά φωτιστικά, μπερζέρες, τζάκια και κρεβάτια με κουρτίνες, που φτιάχνουν μια ζεστή ατμόσφαιρα, με διακριτική πολυτέλεια. Όλα τα δωμάτια είναι εξοπλισμένα με σάουνα, τζακούζι ή καμπίνα υδροθεραπείας, ενώ τα ξύλα σας περιμένουν έτοιμα δίπλα στο τζάκι. Επίσης στην αυλή του ξενοδοχείου, με την πανοραμική θέα στα γύρω βουνά, υπάρχει πισίνα και θερμαινόμενο εξωτερικό τζακούζι.

Τηλ.26560 – 29100

Hotel Kassaros

Οικογενειακή προσεγμένη μονάδα, 50 μέτρα από την πλατεία, πέτρινη και κεραμοσκεπής, με σάουνα, υδρομασάζ και χαμάμ, 26 δωμάτια από τα οποία τα 7 είναι σοφίτες προσφέροντας μια ρομαντική διαμονή. Απλή επίπλωση στα δωμάτια, τα οποία όλα έχουν θέα στην πόλη και τα γύρο βουνά, φινετσάτη όμως, με την πέτρινη διακόσμηση, το σκάλισμα στα κεφαλάρια, τα χειροποίητα χαλιά και τα περίτεχνα ταβάνια στο παλιό ύφος του Μετσοβίτικου στοιχείου, να κάνουν την διαφορά.

Τηλ. 2656 – 041800

Φαγητό

Η νόστιμη ηπειρώτικη παραδοσιακή κουζίνα όπου κυριαρχούν τα γαλακτοκομικά, το κρέας και οι πίττες, είναι πανταχού παρών.

Γαλαξίας

Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Γαλαξίας, που είναι τα πιο παραδοσιακά της περιοχής -φυσικά διαθέτει και τζάκι- θα δοκιμάσετε χορτόπιτες, πρασόπιτες, γίδα βραστή, μοσχαράκι με ντόπιες χυλοπίτες, και κεφτεδάκια με πράσο.

Το Κουτούκι του Νικόλα

Ταβερνάκι δίπλα  στο ταχυδρομείο με εξαιρετικές πίτες, καλοφτιαγμένα μαγειρευτά και ψητούρα με ντόπια κρέατα.

Ταβέρνα Δέλφα

Στο Ανήλιο, κουτούκι ανακαινισμένο, με φοβερά κρεατικά, κοντοσούβλι, διάσημα παιδάκια προβατίνας και τρομερές τηγανιτές πατάτες, όλα σερβιρισμένα στη λαδόκολα.

Τα 5 Φ

Ταβέρνα στην κεντρική πλατεία με κοντοσούβλι, κοκορέτσι και φυσικά όλα τα παραδοσιακά εδέσματα της Ηπείρου, έτοιμα να έλθουν ταχύτατα στο τραπέζι σου.

Δραστηριότητες

Σπορ

Επιλέξτε δραστηριότητες που μπορούν να σας δώσουν μια τελείως διαφορετική αίσθηση του τόπου και ανεπανάληπτες εμπειρίες. Καθημερινές εκδρομές για ράφτινγκ, hot–dog, canyoning, ιππασία, κανόε καγιάκ, πεζοπορία, αλεξίπτωτο πλαγιάς (parapente), αναρρίχηση, ποδηλασία, ορεινές διαδρομές με αυτοκίνητο 4Χ4 ή μοτοσυκλέτα και Ski βουνού.
Όσοι πιστοί προσέλθετε.

Εκκλησίες

Οι εκκλησιές και τα μοναστήρια της περιοχής, όπως αυτή της Αγίας Παρασκευής στην κεντρική πλατεία με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 18ου αιώνα, αποτελούν μοναδικά αξιοθέατα. Επισκεφθείτε τις εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Χαραλάμπους με τους δύο άμβωνες και τη Μονή Αγίου Νικολάου, στις όχθες του Μετσοβίτικου, με τις σπάνιες βυζαντινές αγιογραφίες.

Μουσείο υδροκίνησης

Στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στο Aνθοχώρι Μετσόβου, θα καταλάβετε τη σημασία της υδροκίνησης στην παραδοσιακή κοινωνία. Πρόκειται για ένα υπαίθριο μουσείο με παλαιούς ανακατασκευασμένους νερόμυλους, νεροτριβές και μαντάνια, που εστιάζει στις βασικές προβιομηχανικές τεχνικές. Εκμεταλλεύεται κι αξιοποιεί τη δύναμη του νερού για την παραγωγή ποικίλων προϊόντων και τις συνδέει με την ιστορία και την καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας στο πέρασμα του χρόνου.
Είναι ιδιαίτερα προσεγμένο, πλαισιωμένο από πολύ όμορφα γραφικά καλντερίμια και μικρές γέφυρες. Εκεί θα βρείτε αναψυκτήριο όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ, το σνάκ ή το αναψυκτικό σας.

travel.gr