Μήδεια : Μέχρι πότε θα χιονίζει στην Αττική – Τι λένε οι μετεωρολόγοι
3 years, 1 month ago
6

Οι προβλεψεις αναφέρουν πως και σήμερα θα συνεχιστούν τα φαινόμενα όλη την ημέρα.

«Η Αττική δεν ξεμπέρδεψε ακόμη με το χιονιά», λένε οι μετεωρολόγοι, που από πολυ νωρίς είχαν προβλέψει,  την λευκή εισβολή της Μήδειας στο λεκανοπέδιο.

Οι προβλεψεις αναφέρουν πως και σήμερα θα συνεχιστούν τα φαινόμενα όλη την ημέρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν κατά διαστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της Τρίτης 16/02.

Θα συνεχιστούν μέχρι και το μεσημέρι τα φαινόμενα

Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο του MEGA, Χριστίνα Ρήγου, τα φαινόμενα μέχρι και το μεσημέρι θα επηρεάζουν έντονα το κέντρο και τα νότια της Αττικής. Μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Ωστόσο, στα βόρεια προάστια, από Μαρούσι και πάνω, και στην ανατολική Αττική, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν εξασθενημένες μέχρι και αύριο το πρωί.

«Δεν ξεμπερδέψαμε με το χιονιά»

Ο Σάκης Αρναούτογλου επισήμανε ότι η Αθήνα δεν έχει ξεμπερδέψει ακόμη με τον χιονιά που έφερε η «Μήδεια».

Ο γνωστός μετεωρολόγος μέσα από την συχνότητα της ΕΡΤ ανέφερε πως «στην Αττική τις επόμενες ώρες προς τις προμεσηβρινές ώρες της Τρίτης, αναμένονται νέες χιονοπτώσεις κατά διαστήματα ισχυρές, που θα πιάσουν όλο τον νομό. Η χιονόπτωση θα είναι πιο έντονη στα ορεινά, ενώ τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν προς το μεσημέρι. Προς τα μεσάνυχτα όμως, δεν αποκλείεται να βγουν τοπικές χιονοπτώσεις, ενώ η θερμοκρασία θα είναι κατά μέσο όρο 4 βαθμοί».

Γιατί είχαμε σφοδρές χιονοπτώσεις στην Αττική

Ο Γιάννης Καλλιάνος, από χθες προειδοποιούσε πως η Αττική θα βρεθεί στο επίκεντρο της κακοκαιρίας και οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν καθώς μέχρι και το κέντρο της Αθήνας «ντύθηκε» στα λευκά.

«Η Αττική τις τελευταίες ώρες ζει στιγμές που έχει ζήσει ελάχιστες φορές τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Ο λόγος που επικράτησαν αυτές οι πυκνές χιονοπτώσεις είναι η σύγκλιση των ανέμων πάνω από την Εύβοια που οδήγησαν σε σφοδρές χιονοπτώσεις στην περιοχή της Αττικής, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες οι οποίες παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες πολύ πιο χαμηλές από τις τελευταίες ημέρες και είναι και η ενεργοποίηση του Αιγαίου που λόγω του βορειοανατολικού ανέμου έστειλε νεφώσεις οι οποίες υπερπήδησαν τα όρη της Εύβοιας και εμπλουτισμένες με τεράστια ποσά υγρασίας εναπόθεσαν την υγρασία αυτή με τη μορφή πολύ ισχυρών χιονοπτώσεων στις περισσότερες περιοχές του νομού Αττικής», σημείωσε μιλώντας στο protothema,gr, ο κ. Καλλιάνος.

Πότε θα εξασθενήσουν τα φαινόμενα

«Η θερμοκρασία σήμερα στο κέντρο της Αθήνας δεν θα ξεπεράσει τους 3 βαθμούς Κελσίου. Την ίδια ώρα στη Δυτική και στη Βόρεια Ελλάδα επικρατούν πάρα πολύ μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια και ισχυρός παγετός με τον υδράργυρο αυτή την ώρα να είναι στους -15 και -17 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές ορεινές περιοχές της βόρειας ηπειρωτικής χώρας» είπε και πρόσθεσε:

«Κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας θα συνεχίσουν οι σφοδρές κατά περιόδους χιονοπτώσεις στην Εύβοια, τις Σποράδες, σε περιοχές της Αττικής και της Βοιωτίας αλλά και σχεδόν στα περισσότερα τμήματα του Αιγαίου από το βόρειο και βορειανατολικό Αιγαίο μέχρι και τις περιοχές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη καιαργότερα και στα Δωδεκάνησα. Μάλιστα, στις Κυκλαδες θα χιονίσει ακόμα και σε πεδινά τμήματα, ενώ στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις αρχικά θα απασχολήσουν τα ορεινά και ημιορεινά τμήματα και προς το βράδυ θα απασχολήσουν περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, περίπου πάνω από τα 200 με 250 μέτρα. Φαίνεται ότι το συγκεκριμένο σύστημα έχει μια ιδιαίτερη δυναμική και θα απασχολήσει όλες αυτές τις περιοχές κατά τη διάρκεια σχεδόν μέχρι και το βράδυ της Τρίτης, σε όλα αυτά τα τμήματα. Από την Τετάρτη και στη συνέχεια, τα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως στις Κυκλάδεςκαι στην Κρήτη και σταδιακά θα εξασθενήσουν».

Θα συνεχιστεί η χιονόπτωση

Ο Τάσος Αρνιακός μέσα από τη συχνότητα του ΑΝΤ1,  προέβλεψε ότι θα συνεχιστεί ο χιονιάς μέχρι το απόγευμα.

«Σιγά-σιγά, από το απόγευμα και μετά, τα φαινόμενα θα αρχίσουν να περιορίζονται από τα δυτικά και σιγά-σιγά θα σταματήσουν.

Μέχρι αύριο το πρωί, τα φαινόμενα θα εξακολουθήσουν, έστω και αραιά στις ανατολικές βόρειες και υπερβόρειες περιοχές της Αττικής: Γραμματικό, Καπανδρίτι, Βαρνάβα, Άγιο Στέφανο, καθώς σιγά-σιγά η ‘’κουρτίνα’’ τραβιέται, φεύγει, ανατολικότερα.Εκεί θα είναι τα τελευταία σημεία της Αττικής που θα χιονιστούν. Αύριο, ιδιαίτερα στο βόρεια προάστια, περιμένουμε παγετό, αλλά το μεσημέρι ο υδράργυρος θα φθάνει τους 10 με 12 βαθμούς Κελσίου.

 Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία

Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς έκανε λόγο με την σειρά του για την πιο σφοδρή χιονόπτωση των τελευταίων δώδεκα ετών.

Ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος, είπε στο protothema.gr , ότι «οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται και σήμερα Τρίτη, στη Βοιωτία, στην Αττική, στην Εύβοια και στην Κρήτη. Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι θα διατηρηθούν μέχρι το βράδυ της ημέρας, ίσως και μέχρι το πρωί της Τετάρτης.

Σήμερα, στην Αττική δεν θα χιονίζει όλες τις ώρες της ημέρας με την ίδια ένταση, θα έχουμε και διαστήματα τα οποία θα είναι ασθενέστερα φαινόμενα αλλά και διαστήματα που θα είναι ισχυρότερα τα φαινόμενα αλλά θα είναι παντού χιόνι με τις θερμοκρασίες να είναι πολύ χαμηλές μέχρι τις παραθαλάσσιες περιοχές, με τη χιονόστρωση να είναι πιο εύκολη στις κεντρικές και βόρειες περιοχές.

Η θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας θα φτάσει μέχρι τους 3 βαθμούς Κελσίου ενώ στα βόρεια προάστια θα φτάσει στον 1 βαθμό Κελσίου».

«Κορύφωση το μεσημέρι της Τρίτης»

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, το φαινόμενο είναι σε πλήρη εξέλιξη και η κορύφωσή του αναμένεται προς το μεσημέρι της Τρίτης. Αυτό σημαίνει πώς οι επόμενες ώρες θα είναι δύσκολες για την Αττική και την Εύβοια που μέχρι το βράδυ θα εξακολουθεί να σημειώνεται χιονόπτωση, ενώ αργότερα μέσα στην ημέρα στο κάδρο της κακοκαιρίας θα μπει και η Κρήτη.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη αυτή η κατάσταση θα αρχίσει να υποχωρεί την Τετάρτη με τις χιονοπτώσεις στην Αττική να περιορίζονται στα βόρεια τμήματα όμως τότε θα έρθουμε αντιμέτωποι με ένα νέο πρόβλημα που δεν είναι άλλο από τον ισχυρό παγετό.

in.gr