Μίκης Θεοδωράκης – Ποια ήταν η αγωνία του μέχρι και την ύστατη στιγμή – Τι λέει ο πιανίστας του
2 years, 6 months ago
6

Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ο μοναδικός άνθρωπος που έχει σφραγίσει την πολιτιστική, κοινωνική και πολιτική ζωή αυτού του τόπου για το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα και ήταν παρών σε όλες τις εκφάνσεις αυτής της διαδρομής, δήλωσε ο Γιάννης Μπελώνης, διδάκτωρ Μουσικολογίας και πιανίστας, ο οποίος ήταν συνεργάτης του μεγάλου συνθέτη τα τελευταία 13 χρόνια.

Ο κ. Μπελώνης, μίλησε στην ΕΡΤ και αναφέρθηκε στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον Μίκη Θεοδωράκη και το δέος που ένιωσε μόλις τον αντίκρυσε. Όπως τόνισε, ο Μίκης Θεοδωράκης αγαπούσε τη νέα γενιά και προσπαθούσε να δώσει σε όλους τις γνώσεις του.

Επίσης -όπως είπε- «είχε μεγάλη αγωνία για τα έργα του ακόμα και σε αυτή την ηλικία του που βρισκόταν στο λυκόφως της ζωής του. Ήθελε να το μάθουν οι νεότερες γενιές και να συνεχίζει να παίζεται».

Ποιος είναι ο Γιάννης Μπελώνης

Ο Γιάννης Μπελώνης, διδάκτωρ Μουσικολογίας, ήταν ο πιανίστας σε όλες τις συναυλίες του Μίκη Θεοδωράκη από το 2007 και μετά και ενορχηστρωτής μαζί με τον Γιώργο Δούση, του μνημειώδους έργου του Μίκη Θεοδωράκη “Canto General”, όπως αυτό παρουσιάστηκε στις Κάννες από τη συμφωνική ορχήστρα «Orchestre Régional Cannes Provence Alpes Côte D’azur» υπό τη διεύθυνση του Philippe Bender.

Επίσης, όπως αναφέρει η ertnews.gr, συμμετείχε ως ενορχηστρωτής και πιανίστας στην ιστορική παράσταση “Το τραγούδι του νεκρού αδερφού”, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη που αναβίωσε την άνοιξη του 2015 σε επιμέλεια του ίδιου του συνθέτη, για την οποία το ενορχηστρωτικό του έργο έλαβε διθυραμβικές κριτικές.

Είναι Διδάκτωρ Μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, εργάζεται στην Εθνική Λυρική Σκηνή ως Ενορχηστρωτής και Υπεύθυνος της Μουσικής Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού Αρχείου της. Παράλληλα, διατελεί αρχισυντάκτης του μουσικολογικού περιοδικού “Πολυφωνία” και μέλος της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας, ενώ από το 2007 συμμετέχει ως πιανίστας στις συναυλίες της Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης». Α

ποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών ως αριστούχος και με υποτροφία του Ι.Κ.Υ.. Αμέσως μετά (2004-2013), δίδαξε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα «Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής» του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Ως ενορχηστρωτής και πιανίστας έχει συμμετάσχει σε διάφορες μουσικές και θεατρικές παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό συνεργαζόμενος με πολλούς Έλληνες και ξένους συνθέτες, τραγουδιστές, συμφωνικές ορχήστρες, μουσικά σύνολα και χορωδίες).

in.gr