Μήνυμα Μπάιντεν για την κλιματική αλλαγή: Οι ΗΠΑ πρέπει να καθοδηγήσουν όλο τον κόσμο
3 years, 2 months ago
6

Ηχηρό μήνυμα για τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής έστειλε ο Τζο Μπάιντεν ο οποίος τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να «καθοδηγήσουν την παγκόσμια απάντηση».

Οι δηλώσεις του έγιναν, προτού υπογράψει σειρά διαταγμάτων που έχουν στόχο την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Όπως ακριβώς χρειαζόμαστε μια ενιαία εθνική απάντηση απέναντι στη νόσο Covid-19, χρειαζόμαστε απεγνωσμένα μια ενιαία εθνική απάντηση στην κλιματική κρίση, επειδή υπάρχει μια κλιματική κρίση», είπε ο Δημοκρατικός πρόεδρος.

Η έξοδος της Αμερικής από την εν λόγω Συμφωνία αποτέλεσε μια από τις πλέον εμβληματικές κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, που καταφερόταν για χρόνια εναντίον της.

Η σύμβαση έχει υπογραφεί από σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου, ωστόσο ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος ενημέρωσε τα Ηνωμένα Έθνη για την πρόθεσή του να αποσύρει την Ουάσιγκτον από αυτή το 2019 και οι ΗΠΑ τυπικά απήλθαν και τυπικά τον Νοέμβριο του 2020.

Μεταξύ άλλων, η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ σήμαινε τη δραστική μείωση της αμερικανικής συμβολής στο ταμείο που συνδράμει φτωχότερα κράτη να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.

Παράλληλα, ο ίδιος έβαλε στο συρτάρι διατάξεις για την περιβαλλοντική προστασία. Υπήρξε εξάλλου – μικρή – αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη χώρα τα χρόνια της προεδρίας του. Ο κ. Μπάιντεν υποσχέθηκε προεκλογικά ότι οι ΗΠΑ θα επανεντάσσονταν στη συμφωνία «την πρώτη ημέρα» της προεδρίας του.