Μητρόπουλος: Σκληρές οι ανατροπές Χατζηδάκη στα εργασιακά του ιδιωτικού τομέα
2 years, 11 months ago
6

«Στόχος τους η Ανάπτυξη με ρήτρα φθηνής εργασίας» – Μνημόνιο αντεργατικών ρυθμίσεων που προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξης Μητρόπουλος.

Ο Κωστής Χατζηδάκης προαναγγέλλει δέσμη σκληρών ανατροπών στο Εργατικό Δίκαιο, που δεν έχουν προηγούμενο σε ολόκληρη την Ευρώπη, επισημαίνει, μιλώντας στο Ράδιο 98.4 όπως:

1. Ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας (χωρίς ΣΣΕ)!!

2. Εργάσιμη εβδομάδα-“λάστιχο” διάρκειας 30-50 ωρών την εβδομάδα (με συνδυασμό 6ωρης και 12ωρης απασχόλησης)!

3. “Ευέλικτη” τηλεργασία πλήρους, μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας!!

4. Ημερήσιο ωράριο-“λάστιχο” με συνδυασμό τηλεργασίας και εργασίας στις εγκαταστάσεις του εργοδότη!!

5. Κατάργηση του θεσμού της υπερεργασίας!!

6. Κατάργηση του πενθήμερου (εργασία και το Σαββατοκύριακο)!

7. Εκτίναξη του επιτρεπομένου ορίου υπερωριών στις 150, για όλους τους κλάδους της οικονομίας!!

8. Μη καταβολή της προσαύξησης λόγω υπερωρίας, με συμψηφισμό απλήρωτων υπερωριών με μειωμένο ωράριο ή ρεπό. «Η δέσμη αυτή των αντεργατικών ρυθμίσεων που εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Εργασίας συνιστούν ένα νέο και σκληρό Μνημόνιο. Αυτές τις ρυθμίσεις-ανατροπές προωθούσαν ανέκαθεν οι ακραίοι της τρόικας, κυρίως κατά την περίοδο των δύο πρώτων Μνημονίων»,

προσθέτει.

«Είναι βέβαιο ότι το νέο εργασιακό Μνημόνιο: θα γενικεύσει την εργασιακή φτώχεια και θα πολλαπλασιάσει τους “φτωχούς εργαζομένους” (“working poors”), δεν εξασφαλίζει την πολυπόθητη ανάπτυξη, θα διώξει νέους επιστήμονες στο εξωτερικό (νέο “brain drain”) θα στερήσει πολύτιμους πόρους από τα Ασφαλιστικά Ταμεία» συνέχισε.