«Ναυμαχία» Βρετανών και Ρώσων για τον εντοπισμό του F-35 που κατέπεσε στη Μεσόγειο
2 years, 5 months ago
6

Bρετανικό μαχητικό αεροσκάφος F-35 κατέπεσε χθες το μεσημέρι στη Μεσόγειο, κατά τη διάρκεια πτήσης «ρουτίνας» με τους Βρετανούς να έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για τον εντοπισμό του.

Ειδικές δυνάμεις και υποβρύχια του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού διενεργούν έρευνα για τον εντοπισμό του. Όπως αναφέρει η η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί υποβρύχια του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού και ειδικές δυνάμεις για τον εντοπισμό ενός βρετανικού μαχητικού F-35, αξίας 100 εκατομμυρίων λιρών, η συντριβή του οποίου έγινε για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους.

To βρετανικό μαχητικό τύπου Το F-35B Lightning κατέπεσε στη θάλασσα χθες στη 13.00 , το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, σε διεθνή ύδατα, αμέσως μετά την απογείωσή του από το αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth του Ναυτικού.

Το σημείο της συντριβής του, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, ανήκει σε διεθνή ύδατα. Κατά πληροφορίες του protothema.gr, το βρετανικό F-35 κατέπεσε και συνετρίβη σε διεθνή ύδατα στο FIR Καϊρου, δηλαδή στο Λιβυκό πέλαγος.

Ο πιλότος του αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό εκτόξευσης και επέστρεψε σώος στο αεροπλανοφόρο Queen Elisabeth.

Aπό την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δεν θεωρεί πιθανό να έχει υπάρξει εμπλοκή εχθρικής ενέργειας.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο αντιναύαρχος Κρις Πάτι τόνισε ότι, «αν και μια έρευνα θα καθορίσει την ακριβή αιτία της συντριβής, φαίνεται πιθανό ότι η συντριβή οφείλεται στη δυσλειτουργία του κινητήρα».

«Το F-35 εγκαταλείφθηκε αμέσως μετά την απογείωσή του. Χαιρόμαστε που ο πιλότος είναι ασφαλής και επιστρέφει στο πλοίο. Οι επιχειρησιακές και εκπαιδευτικές πτήσεις μας συνεχίζονται», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας.

Το βρετανικό αεροπλανοφόρο «Queen Elisabeth» απέπλευσε από τo Oμάν προσελκύοντας το ενδιαφέρον τόσο της Ρωσίας όσο και της Κίνας, όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα της Daily Mail.

Μετά τη συντριβή του F-35, εκτός από τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς που βρίσκονται στο πλευρό τους, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ξένες δυνάμεις, όπως η Ρωσία, εικάζεται ότι διενεργούν έρευνα για τον εντοπισμό του.

Ειδικές δυνάμεις και υποβρύχια του Βασιλικού Ναυτικού συνδράμουν στην έρευνα για τον εντοπισμό του.

BR190037138

Η επιχείρηση που διεξάγεται υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας, περιλαμβάνει μικρά υποβρύχια, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

«Εκτός από τα υποβρύχια του Βασιλικού Ναυτικού και οι Ρώσοι προσπαθούν να εντοπίσουν το βρετανικό F- 35, ένα από τα οκτώ μαχητικά που βρίσκονταν στο αεροπλανοφόρο μαζί με 10 αμερικανικά αεροσκάφη», σχολιάζει το δημοσίευμα.

Είναι η πρώτη φορά που ένα F-35 συντρίβεται σε διεθνή ύδατα της Μεσογείου με τους Βρετανούς να προσπαθούν να το εντοπίσουν πρώτοι καθώς και οι Ρώσοι έχουν προστεθεί στο κυνήγι του χαμένου… F-35.

«Αόρατο» στον εχθρό το F-35

Είναι η πρώτη απώλεια της Βρετανίας, η πρώτη απώλεια στο στόλο των βρετανικών F-35B της RAF όπως επίσης και η πρώτη απώλεια για το βρετανικό αεροπλανοφόρο, αξίας 3 δισεκατομμυρίων λιρών, που απέπλευσε από το Ηνωμένο Βασίλειο πριν από επτά μήνες.

Η Βρετανία διαθέτει 24 μαχητικά τύπου F-35.

Υπενθυμίζεται ότι, τα επόμενα χρόνια, το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αγοράσει 138 μαχητικά αεροσκάφη από την αμερικανική αεροπορική εταιρεία Lockheed Martin έναντι 9,1 δισεκατομμυρίων λιρών τα επόμενα χρόνια. Τουλάχιστον 48 από αυτά, να αναμένεται να παραδοθούν έως το 2025.

Η τεχνολογία του μαχητικού αεροσκάφους που σχεδιάστηκε από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων ραντάρ και αισθητήρων, είναι εξαιρετικά ευαίσθητη καθώς επιτρέπει στο F-35 να πετάει «αόρατο» σε εχθρικό έδαφος με υπερηχητική ταχύτητα.

To μονοθέσιο μαχητικό μπορεί να προσγειωθεί κατακόρυφα και χρειάζεται μόνο έναν σύντομο διάδρομο για την απογείωσή του.

Το 2018, πιλότος αμερικανικού F-35 αναγκάστηκε να εκτιναχθεί μετά τη συντριβή του μαχητικού αεροσκάφους στη Νότια Καρολίνα κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης. Και πέρυσι, ένα μαχητικό αεροσκάφος F-35B συνετρίβη κοντά στην Ναυτική Αεροπορική Εγκατάσταση El Centro στην Καλιφόρνια.