Νέα μέτρα – Το παρασκήνιο πίσω από τις αποφάσεις της κυβέρνησης – Ο κύριος στόχος
2 years, 5 months ago
6

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για άλλη μια φορά είχαν ως επίκεντρο τους ανεμβολίαστους, με τις αποφάσεις της κυβέρνησης να ανακοινώνονται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο χθεσινό διάγγελμά του.

Το κυβερνητικό επιτελείο αποφάσισε ότι είχε έρθει ξανά η ώρα ο πρωθυπουργός να βγει μπροστά έτσι ώστε να παρθούν μέτρα πολύ πριν τα Χριστούγεννα, για να «σωθούν» και να μην έχουμε εικόνες που να θυμίζουν τον περσινό χειμώνα. Θυμίζουμε ότι η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη στις 9.30 το πρωί της Παρασκευής με συνέντευξη Τύπου.

Ο πρώτος στόχος

Πρώτος στόχος της κυβέρνησης, όπως έχει διατυμπανίσει πολλές φορές, είναι να μην ξανακλείσει η κοινωνία και η οικονομία. Να μην πάμε δηλαδή ξανά σε ένα νέο καθολικό lockdown παρόλο που υπάρχουν ειδικοί, οι οποίοι το προτείνουν, για να κερδίσουμε χρόνο αφού οι πανδημικοί δείκτες προκαλούν τεράστια ανησυχία. Χθες, ημέρα του διαγγέλματος είχαμε 7.317 νέα κρούσματα, 63 νέους θανάτους, ενώ στους 556 έφτασαν οι διασωληνωμένοι.

Όπως υποστήριξε για άλλη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας στοιχεία από την υγειονομική κατάσταση, υπάρχει «πανδημία ανεμβολίαστων, αφού οι εμβολιασμένοι ακόμα και να νοσήσουν θα έχουν ήπιες συνέπειες». «Σχεδόν εννέα στους δέκα ασθενείς που δοκιμάζονται, αυτή την ώρα, στις ΜΕΘ μας είναι ανεμβολίαστοι», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Η εικόνα που έρχεται από τα νοσοκομεία είναι αυτή που ανησυχεί τόσο τους ειδικούς, όσο και την κυβέρνηση. Τα νοσοκομεία βρίσκονται στα όρια τους, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. «Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας κρατούν ετοιμοπόλεμες τις δομές υγείας με υπεράνθρωπες προσπάθειες», είπε ο πρωθυπουργός. 

  • Διαβάστε επίσης: Νέα μέτρα – Πώς θα μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι σε κομμωτήρια, σουπερμάρκετ και φαρμακεία

Έτσι, οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη είχαν άλλα δύο βασικά σημεία. Να τονιστεί ότι από εδώ και πέρα οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν πρόσβαση και σε άλλους κλειστούς χώρους πέρα από την εστίαση, ειδικά στην ψυχαγωγία και στον αθλητισμό, καθώς και να χτυπήσουν νέο «καμπανάκι» για τους άνω των 60.

Να κινητοποιηθούν και να κάνουν την τρίτη δόση αφού είναι πιο ευάλωτοι απέναντι στον ιό. Αν δεν το κάνουν, το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους θα ακυρώνεται και έτσι θα χάνουν τα «προνόμια» των εμβολιασμένων.

Για τις εκκλησίες

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να αναφερθεί και στις εκκλησίες, ένα θέμα για το οποίο του ασκεί κριτική η κυβέρνηση. «Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, επαναλαμβάνω ότι οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Τα μέτρα, στην ουσία, είναι μια ακόμα προτροπή στους ανεμβολίαστους να κλείσουν το ραντεβού τους για την πρώτη δόση αφού η πανδημία δεν δείχνει να υποχωρεί. Αν και αυτή η κίνηση δεν αποδόσει, τότε η κυβέρνηση θα χρειαστεί να πάρει άλλες αποφάσεις. Με το θέμα του lockdown να επιστρέφει στο τραπέζι, όσο κι αν τα κυβερνητικά στελέχη κάνουν δηλώσεις για το αντίθετο…

 

in.gr