Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών στα Προπύλαια [εικόνες & βίντεο]
4 months, 29 days ago
6

Συγκέντρωση στα υπό κατάληψη Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποιούν αυτήν την ώρα εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας βαθμίδας καθώς και μέλη φοιτητικών συλλόγων, αλλά και μαθητές διαμαρτυρόμενοι για τις προωθούμενες αλλαγές στην Παιδεία.

Ειδικότερα, οι συγκεντρωμένοι αντιτίθενται στο νέο σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών, βάσει του λεγόμενου «προσοντολογίου», το οποίο ουσιαστικά απαξιώνει την προϋπηρεσία ετών αναπληρωτών συναδέλφων τους και δίνει προτεραιότητα σε εκπαιδευτικούς με μηδενική εμπειρία οι οποίοι όμως κατέχουν επιπλέον ακαδημαϊκούς τίτλους (μεταπτυχιακά, διδακτορικά, σεμιναριακούς τίτλους κα). 

Το νομοσχέδιο του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου, πάντως, δεν θα ψηφιστεί σήμερα όπως είχε προγραμματιστεί αλλά την ερχόμενη Πέμπτη. 

Ανάμεσα στα αιτήματα των συγκεντρωμένων περιλαμβάνονται: Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, ενώ εναντιώνονται στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και σε κάθε μορφή αξιολόγησης. 

Με βασικό σύνθημα «Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί όλων των αναπληρωτών – Πτυχία με εργασιακά δικαιώματα – Αγώνας διαρκείας μέχρι τη νίκη», οι περισσότεροι από 2.500 διαδηλωτές ζητούν την εδώ και τώρα απόσυρση του εν λόγω σχεδίου νόμου, καθώς και να μην προχωρήσει καμία απόλυση εκπαιδευτικού, ενώ όπως χαρακτηριστικά λένε, δεν παζαρεύουν ούτε μια ώρα προϋπηρεσίας. 

Το νομοσχέδιο για το λεγόμενο «προσοντολόγιο», συμπληρώνουν, νομιμοποιεί και μονιμοποιεί το καθεστώς ελαστικής εργασίας κι ανεργίας σε βάρος των εκπαιδευτικών και ειδικότερα σε βάρος των 27.000 αναπληρωτών.

Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί σε Πανεπιστημίου, Σταδίου και Αιόλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 3.00 το μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει προγραμματιστεί από ΔΟΕ και ΟΛΜΕ στην πλατεία Συντάγματος.