Nέο στέλεχος που συνδυάζει μεταλλάξεις του κορωνοϊού εντοπίστηκε στην Αθήνα!
3 years, 8 days ago
6

Τρόμο έχει προκαλέσει στις υγειονομικές Αρχές της χώρας ο εντοπισμός ενός νέου στελέχους του κορωνοϊού, το οποίο αποτελεί… συνδυασμό μεταλλάξεων!

Το καινούργιο στέλεχος, το οποίο συνδυάζει τις μεταλλάξεις που είναι περισσότερο γνωστές, δηλαδή τη βρετανική, τη νοτιοαφρικανική και τη βραζιλιάνικη, εντοπίστηκε πρώτη φορά στην Αθήνα από ερευνητές του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών.

Για στέλεχος το οποίο πιθανότατα είναι πιο μεταδοτικό και με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στα αντισώματα, καθώς αποτελεί συνδυασμό μεταλλάξεων, έκανε λόγο o διευθυντής του εργαστηρίου του Ελληνικού Κέντρου Γονιδιωματικής που λειτουργεί στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, Δημήτρης Θάνος. «Το χαρακτηριστικό της νοτιοαφρικανικής και της βραζιλιάνικης μετάλλαξης, που ευτυχώς δεν έχουμε ακόμα, είναι πως δείχνουν μια μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στα αντισώματα, είτε αυτά έχουν προέρθει από εμβολιασμό, είτε από φυσική ανοσία ή από μονοκλωνικά αντισώματα», είπε σε δηλώσεις του στο protothema.gr.

Τη νέα μετάλλαξη ανακάλυψαν ο κ. Θάνος και η ομάδα του στις αρχές της εβδομάδας και τώρα την εξετάζουν, ώστε να διαπιστώσουν τα χαρακτηριστικά της. Αρχικά, στο στέλεχος έγινε προσδιορισμός γονιδιώματος, όπως ανέφερε, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η νέα μετάλλαξη έχει ήδη εντοπιστεί σε δείγματα της Αττικής. «Αν δεν είχαμε κάνει γονιδιωματική επιτήρηση, δεν θα γνωρίζαμε αυτή τη στιγμή τι κυκλοφορεί στην κοινότητα» τόνισε.

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου

Πάντως, ο κ. Θάνος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, τώρα που ανακαλύφθηκε ένα καινούργιο στέλεχος, τονίζοντας στο cnngreece.gr πως οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προστατεύονται φορώντας συνεχώς τη μάσκα τους.

Όσο για το πώς βλέπει την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα λόγω του νέου μεταλλαγμένου στελέχους, είπε πως απαιτούνται περισσότερες αναλύσεις στον πληθυσμό. Τέλος, σχολίασε και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των μεταλλάξεων: «Όλα τα εμβόλια κατά του Covid-19 καλύπτουν τη βρετανική μετάλλαξη, ωστόσο η αντίδραση στις άλλες δύο μεταλλάξεις είναι πολύ μικρότερη» επισήμανε.