Νίκος Φίλης: «Δεν μας προσβάλλει όλους η Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ, κ. Μητσοτάκη»
2 years, 4 months ago
6

Πολιτική αντιπαράθεση και πλήθος σχολίων στα social media προκαλεί η χθεσινή «στιχομυθία» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ολλανδή δημοσιογράφο Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ, η οποία κατηγόρησε την Ελλάδα για παράνομες επαναπροωθήσεις («pushbacks») μεταναστών.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί, ωστόσο, η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, ο οποίος ουσιαστικά συντάσεται και υιοθετεί την προβοκατόρικη ρητορική της κυρίας Μπέγκελ. Σε ανακοίνωση-ανάρτησή του, αναφέρει:

«Στις 21 Οκτωβρίου, ζήτησα από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να διαψεύσει έμπρακτα, με αποδείξεις, ότι δεν επαναπροωθήθηκαν παράνομα στην Τουρκία 22 πρόσφυγες/μετανάστες. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν αποβιβαστεί στην Ικαρία (γεγονός καταγεγραμμένο σε πλήθος φωτογραφιών) και βρέθηκαν λίγες ώρες μετά σε φουσκωτό, να τους μαζεύει η Τουρκική Ακτοφυλακή (με νέες φωτογραφικές αποδείξεις). Η ταυτοπροσωπία ήταν εμφανής. Το πράγμα ήταν απλό: αρκούσε ο κ. Μηταράκης να εμφανίσει τους 22 σε μια συνέντευξη Τύπου από το καμπ που είχαν οδηγηθεί, για να διαψεύσει την επαναπροώθηση. Αυτό ζήτησα.

Δυστυχώς, ο υπουργός δεν έκανε τίποτα τέτοιο, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό ότι η επαναπροώθηση είχε λάβει χώρα. Έκτοτε, περιμένω τους εισαγγελείς που σίγουρα διερευνούν την πολύ σοβαρή καταγγελία να ενημερώσουν το κοινό για τις ενέργειές τους. Όπως και για τη διερεύνηση πολλών ακόμα τεκμηριωμένων καταγγελιών 10 μεγάλων ειδησεογραφικών οργανισμών της Ευρώπης, που έχουν οδηγήσει την Επίτροπο Γιόχανσον να απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση στην Ελλάδα για κυρώσεις.

Χθες ως γνωστόν, μια ξένη δημοσιογράφος ρώτησε τον πρωθυπουργό για τις παράνομες επαναπροωθήσεις, λέγοντας το αυτονόητο: ότι η κυβέρνηση λέει ψέματα. Αν έλεγε αλήθεια εξάλλου, είχε την ευκαιρία στις 21 Οκτωβρίου που πιάστηκε στα πράσα, να το αποδείξει. Δυστυχώς, ό,τι ακολούθησε ήταν εξαιρετικά αρνητικό. Ο πρωθυπουργός, έχασε την ψυχραιμία του, ύψωσε τους τόνους και έδειξε στα διεθνή ΜΜΕ πώς αντιμετωπίζει μια «επιθετική» δημοσιογραφική ερώτηση: όπως ακριβώς ο Ντόναλντ Τραμπ.

Όμως η πιο θλιβερή διαπίστωση δεν αφορά τον πρωθυπουργό, αλλά την κατάσταση σε σημαντικό μέρος των ΜΜΕ. Από το πρωί έχει εξαπολυθεί επιχείρηση «damage control» με επίστρωση εθνικής υπερηφάνειας! Ούτε κουβέντα για το γεγονός καθ’ αυτό… Πόσοι δημοσιογράφοι εξάλλου στα μεγάλα ΜΜΕ ασχολήθηκαν με την σοβαρή καταγγελία της 21 Οκτωβρίου, όλο αυτό το διάστημα; Πόσα Μέσα έκαναν πρώτη είδηση τις έρευνες των διεθνών δικτύων ή τις δηλώσεις της Ευρωπαίας Επιτρόπου;

Από την άλλη, ο κόσμος πήρε μια γεύση πώς εννοούν οι Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι τη δουλειά τους και πώς αντιδρά ο πρωθυπουργός όταν σε ζωντανή κάλυψη, πάψει να βρίσκεται σε προστατευμένο περιβάλλον.

Και ένα τελευταίο: ο πρωθυπουργός είπε στη δημοσιογράφο ότι θέτοντας το ζήτημα «προσβάλλει» εκείνον και όλο τον ελληνικό λαό. Λάθος. Δεν μας προσβάλλει όλους η Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ, κ. Μητσοτάκη. Δεν κάνουμε «όλοι μαζί» τις επαναπροωθήσεις».