Νίκος Παππάς: Συζήτηση στη Βουλή για την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο
2 years, 9 months ago
6

Για την παραπομπή του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο, για την διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή στην υπόθεση του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών και στην απόπειρα δημιουργίας ΣΥΡΙΖΑ channel, καλείται να αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής στην σημερινή της συνεδρίαση.

Θα συζητηθεί το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με μυστική ψηφοφορία.

Στην ειδική συνεδρίαση θα τοποθετηθεί μια κάλπη ενώ ο Νίκος Παππάς αναμένεται να λάβει τον λόγο προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του

Η διαδικασία

Η συνεδρίαση ξεκίνησε πριν λίγο, με τις ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων. Έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί έως τις 19:00, ενώ στην μυστική ψηφοφορία, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, δεν συμμετέχει εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης.

Η αποδοχή της πρότασης της προανακριτικής επιτροπής απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Στη συνεδρίαση, σύμφωνα με το ΑΠΕ, αναμένεται να παρέμβει από πλευράς κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, και από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

Γιατί παραπέμπεται

Σύμφωνα με το πόρισμα που παρουσιάστηκε στη Βουλή στις 29 Ιουνίου, ο πρώην υπουργός φέρεται να είναι το πρόσωπο που επιχείρησε με χειρισμούς να δημιουργήσει το αποκαλούμενο «ΣΥΡΙΖΑCHANNEL».

Επισημαίνεται, ότι από το «δια ταύτα» του τελικού κατηγορητηρίου απουσιάζει το αδίκημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου καθώς από την έρευνα της προανακριτικής δεν προέκυψαν ουσιαστικές αποδείξεις τέλεσης του συγκεκριμένου κακουργήματος.

Η τεκμηρίωση του πορίσματος,  στηρίζεται:

– Στα sms που αντάλλαξε ο κ. Παππάς με τον κ. Καλογρίτσα την περίοδο του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών. Όπως αναφέρουν πηγές της προανακριτικής, το περιεχόμενο των μηνυμάτων επιβεβαιώνει πως ο πρώην υπουργός καθοδηγούσε έναν εκ των υποψηφίων.

– Στις καταθέσεις του κ. Χρ. Καλογρίτσα που αποκάλυψε ότι λειτουργούσε ως «μπροστινός» του πρώην υπουργού

– Στην αποκάλυψη του κ. Κυρ. Τόμπρα για το ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ Παππά – Καλογρίτσα – CCC

– Στα email που αναφέρονται σε white house και white porscha

– στην εμπλοκή του γνωστού δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου

Η στάση των κομμάτων

Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των κομμάτων: υπερ της παραπομπής του κ. Παππά θα ψηφίσουν 180 βουλευτές από την ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι από τις έρευνες «αναδείχθηκε η άμεση εμπλοκή αλλά και οι πολιτικές ευθύνες του τότε αρμόδιου υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά, χωρίς όμως να προκύψουν ικανές και επαρκείς ενδείξεις για τέλεση από μέρους του ποινικών αδικημάτων» ενώ: Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 έχουν ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσουν από την διαδικασία.

in.gr