Ντόναλντ Τραμπ: Ο Πενς δεν έχει αποκλείσει την 25η Τροπολογία για την αντικατάστασή του
3 years, 2 months ago
6

Τις δικές του κινήσεις εξετάζει ο απερχόμενος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, που δεν έχει μιλήσει δημόσια από την Τετάρτη, οπότε και ξέσπασαν τα επεισόδια στο Καπιτώλιο.

Σύμφωνα με το CNN, ο Μάικ Πενς δεν έχει αποκλείσει την 25η Τροπολογία για να απομακρύνει τον Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, έστω και δέκα ημέρες πριν παραδώσει την εξουσία.

Ήδη, ο γερουσιαστής Τζακ Σούμερ και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι έχουν ζητήσει από τον Πενς να κηρύξει τον Τραμπ ακατάλληλο για το αξίωμά του, μετά τα επεισόδια.

Ο αντιπρόεδρος έχει αρνηθεί να τους απαντήσει, με αποτέλεσμα οι Δημοκρατικοί να ετοιμάζονται να ξεκινήσουν αύριο τη διαδικασία καθαίρεσης του Ντόναλντ Τραμπ.

Παρά τη σιωπή του Πενς, ο αντιπρόεδρος διατηρεί στο τραπέζι το ενδεχόμενο χρήσης της 25ης τροπολογίας, για τις επόμενες ημέρες και μέχρι την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν.

Με τον Ντόναλντ Τραμπ οι σχέσεις τους είναι πλέον ανύπαρκτες, έως και εχθρικές, ενώ αποκαλύφθηκε ότι ο Πενς κρύφθηκε μαζί με την οικογένειά του σε καταφύγιο κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, χωρίς ο Τραμπ να νοιαστεί για την ασφάλειά του.

Τι φοβάται ο Μάικ Πενς

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το CNN, η ομάδα του Πενς ανησυχεί ότι ο πρόεδρος θα μπορούσε να αναλάβει δράση που θα έθετε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, αν ο ίδιος προχωρούσε με την 25η τροπολογία, είτε οι Δημοκρατικοί με το σχέδιο καθαίρεσης.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ εργάζεται για να διασφαλίσει μια ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας στη διακυβέρνηση Μπάιντεν.

«Κρεμάστε τον Μάικ Πενς»

Η ένταση του προέδρου με τον αντιπρόεδρο ήρθε μετά τις ταραχές. Μερικοί από τους διαδηλωτές που προκάλεσαν χάος στο Καπιτώλιο φώναζαν: «Κρεμάστε τον Μάικ Πενς».

Παρά τους ισχυρισμούς Τραμπ, ότι ο Πενς είχε τη δυνατότητα να σταματήσει τη διαδικασία επικύρωσης της νίκης του Μπάιντεν, ο απερχόμενος πρόεδρος δεν ασχολήθηκε καθόλου με τον αντιπρόεδρο κατά τη διάρκεια της πολιορκίας. Εκείνη την ώρα, ο Πενς βρισκόταν με την οικογένειά του σε καταφύγιο, όπου άκουγαν τις φωνές του εξαγριωμένου πλήθους που τον ζητούσε, κάτι που χρεώνει στον απερχόμενο πρόεδρο.

protothema.gr