Ο «Γολγοθάς της Τζωρτζίνας»: Το χρονικό της φρίκης στην Πάτρα μέσα από τη δικογραφία
2 years, 21 days ago
6

Επιβαρυντικά τα στοιχεία για την Πισπιρίγκου – Απολογείται σήμερα το μεσημέρι, προσπαθεί να βάλει στο κάδρο τον Δασκαλάκη – Οι κινήσεις που την πρόδωσαν και οι αποκαλυπτικές μαρτυρίες γιατρών και νοσηλευτών

Ραγδαίες εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση της Πάτρας αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα από το μέτωπο των πολυεπίπεδων ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Στο κάδρο της ανάκρισης που διεξάγεται στην Αθήνα μπαίνουν πλέον και νέα πρόσωπα από το στενό συγγενικό περιβάλλον των τριών παιδιών που έφυγαν από τη ζωή, πέραν της 33χρονος Ρούλας Πισπιρίγκου, που κατηγορείται ήδη για τη δολοφονία της πρωτότοκης κόρης της Τζωρτζίνας και απολογείται για το αδίκημα αυτό αύριο.

Οπως όλα δείχνουν, η 33χρονη μητέρα, η οποία αρνείται την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, επιχειρεί τώρα να βάλει στο κάδρο της υπόθεσης τον πρώην σύζυγό της Μάνο Δασκαλάκη, ενώ εκείνος από την πλευρά σπεύδει να διαχωρίσει τη θέση του αποσύροντας τη στήριξη που της παρείχε ακόμη και τις πρώτες ώρες μετά τη σύλληψή της. Ανεξάρτητα, ωστόσο, από τη στάση που θα κρατήσει ο πρώην σύζυγος της 33χρονης ή άλλα συγγενικά τους πρόσωπα ενώπιον των Αρχών, η ανακριτική έρευνα θα στραφεί προς πάσα κατεύθυνση, με στόχο να αναδείξει τυχόν συνεργούς και τον βαθμό της εμπλοκής τους στον θάνατο όχι μόνο της 9χρονης Τζωρτζίνας αλλά και των άλλων δύο παιδιών της οικογένειας. Μέσα στο κλίμα αυτό η 33χρονη Ρούλα Πισπιρίγκου οδηγείται σήμερα στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων προκειμένου να απολογηθεί. Ωστόσο η μέχρι τώρα στάση της προϊδεάζει ότι θα αρνηθεί κάθε εμπλοκή στον θάνατο του παιδιού της, ενώ δεν αποκλείεται ακόμη και να τηρήσει το δικαίωμα της σιωπής.

Τρέμει την προφυλάκιση

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της απολογίας της ανακρίτρια και εισαγγελέας θα αποφασίσουν για το αν θα προφυλακίσουν την κατηγορούμενη, ενδεχόμενο που, όπως δηλώνει η υπεράσπισή της, την τρομάζει και την καταβάλλει. Πάντως, οι Αρχές επιμένουν ότι η υπόθεση είναι απόλυτα δεμένη και αναφέρουν ότι μέσα στις δύο κούτες της δικογραφίας εμπεριέχονται όλα τα στοιχεία που καίνε την κατηγορουμένη και αποδεικνύουν ξεκάθαρα πως εκείνη που έκοψε το νήμα της ζωής της κόρης της. Επί της ουσίας στη δικογραφία, ξεδιπλώνεται βήμα-βήμα το χρονικό θανάτου της 9χρονης.

Το παιδί, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, παρουσίασε πολλαπλά αιφνίδια ιατρικά επεισόδια τα οποία δεν είχαν καμία ιατρική εξήγηση. Τα επεισόδια αυτά άρχισαν να εκδηλώνονται από τις 8 Απριλίου του 2021, μόλις τρεις εβδομάδες μετά τον θάνατο της αδελφής της Ιριδας και πάντα ενώ η μικρή νοσηλευόταν σε θαλάμους νοσοκομείων και όχι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έχοντας δίπλα της μόνο τη μητέρα της. Μάλιστα, όλα αυτά τα επεισόδια, πλην του τελευταίου, ξεκινούσαν με ταχυκαρδία (150 με 160 σφίξεις το λεπτό). Αντίθετα, κατά το τελευταίο επεισόδιο οι γιατροί βρήκαν το παιδί απνοϊκό (32 σφίξεις το λεπτό).

Συγκεκριμένα, από τις καταθέσεις των γιατρών, των νοσηλευτών και την εξέταση του ιατρικού φακέλου της 9χρονης προέκυψε ότι κατά την εισαγωγή της στην Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου Πατρών στις 19 Ιανουαρίου του 2021, «παρουσίασε εννέα αιφνίδια επεισόδια που περιελάμβαναν: περιστομική κυάνωση με συνοδό πτώση κορεσμού οξυγόνου χωρίς τονικοκονικές κινήσεις και σε μερικά από αυτά βραδυκαρδία (μέχρι 60 σφίξεις το λεπτό) που εξελίσσονταν σε ταχυκαρδία (μέχρι 150 σφίξεις το λεπτό)».

Δύο ημέρες αργότερα, στις 21 Ιανουαρίου, το κοριτσάκι εισήχθη στη ΜΕΘ προκειμένου να διερευνηθούν τα παραπάνω επεισόδια. Παρέμεινε στην Εντατική για 12 ώρες και ήταν υπό παρακολούθηση. Αφού επέστρεψε στη κλινική, μετά από 24 ώρες παρουσίασε άλλα τέσσερα αιφνίδια επεισόδια μικρής διάρκειας, τα οποία υποχώρησαν άμεσα. Ακολούθως, η 9χρονη εισήχθη και πάλι στη ΜΕΘ όπου παρέμεινε αυτή τη φορά για 36 ώρες «με καθαρή εικόνα χωρίς κανένα σύμπτωμα», ενώ ήταν «αναπνευστικά και αιμοδυναμικά σταθερή». Αφού επέστρεψε στην κλινική, έπειτα από 24 ώρες παρουσίασε νέο επεισόδιο «με προσήλωση βλέμματος, ωχρότητα, κυάνωση, άπνοια με αποκορεσμό και βραδυκαρδία».

Διακομίστηκε εκ νέου στη ΜΕΘ για 24 ώρες και εκεί και πάλι δεν εμφάνισε κανένα σύμπτωμα. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 26 Ιανουαρίου, αποφασίστηκε η μεταφορά του παιδιού στο Nοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», προκειμένου να ερευνηθούν τα επεισόδια «αποκορεσμού και βραδυκαρδίας». Κατά το πρώτο 24ωρο νοσηλείας του στο νοσοκομείο των Αθηνών το παιδί δεν παρουσίασε κανένα σύμπτωμα. Ωστόσο, στις 28 Ιανουαρίου εμφάνισε «ταχυκαρδία, ταχύπνοια, προσήλωση βλέμματος, κόρες σε μυδρίαση, χωρίς κινήσεις άκρων με συνοδή ανησυχία-γκρίνια, συνολικής διάρκειας 3,5 λεπτών, το οποίο λύθηκε με τη χορήγηση φαρμάκου».

Το πρωί της ίδιας ημέρας -και συγκεκριμένα στις 11.25– η μικρή παρουσίασε και νέο επεισόδιο διάρκειας 1,5 λεπτού που υποχώρησε μόνο του. Ακολούθησε ένα ακόμη επεισόδιο το μεσημέρι διάρκειας τριών λεπτών, το οποίο επίσης υποχώρησε. Ωστόσο, το παιδί παρουσίασε πυρετό και του χορηγήθηκε αντιβίωση. Το απόγευμα της 28ης Ιανουαρίου ακολούθησαν άλλα δύο επεισόδια διάρκειας 1,5 λεπτού «με αυτόματη ύφεση, χωρίς σύγχρονη καταγραφή σαφούς επιληπτικής δραστηριότητας».

Tο τραγικό τέλος

Το μεσημέρι της 29ης Ιανουαρίου η μικρή Τζωρτζίνα «ενώ ήταν αιμοδυναμικά σταθερή και απύρετη για 12 ώρες, παρουσίασε επεισόδιο άπνοιας (32 σφίξεις το λεπτό), περιστοματική κυάνωση και κόρες σε μυδρίαση». Eγινε αμέσως ΚΑΡΠΑ και κλήση της ΜΕΘ. Το παιδί διασωληνώθηκε και συνεχίστηκε η ΚΑΡΠΑ για περισσότερο από μια ώρα. Στις 15.50 η 9χρονη κατέληξε μέσα στον θάλαμο της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του «Αγλαΐα Κυριακού». Στη δικογραφία αποτυπώνονται καρέ-καρέ οι κινήσεις και η συμπεριφορά της 33χρονης μητέρας καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του Τζωρτζίνας, η οποία και είχε κινήσει την περιέργεια νοσηλευτών και ιατρικού προσωπικού. Συγκεκριμένα:

■ Κατά την εξέταση του παιδιού στα εξωτερικά ιατρεία του «Αγλαΐα Κυριακού» στις 26/1/2022, η 33χρονη μητέρα ζήτησε από την εφημερεύουσα ιατρό να μείνει σε μονόκλινο δωμάτιο με την κόρη της. Η γιατρός τής απάντησε ότι λόγω της κατάστασης του παιδιού, ούτως ή άλλως, θα έμεναν σε μονόκλινο θάλαμο.

■ Στις 27 Ιανουαρίου, μετά την επίσκεψη των γιατρών και την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων εξετάσεων, ο πατέρας της μικρής αποχώρησε από το νοσοκομείο και μαζί της έμεινε μόνο η μητέρα της μέχρι και τον θάνατό της, δύο ημέρες αργότερα. Οσο ήταν και ο πατέρας στο δωμάτιο, το παιδί δεν παρουσίασε κανένα επεισόδιο.

■ Με αφορμή το κλείδωμα διπλανού θαλάμου από νοσηλευτή η Ρούλα Πισπιρίγκου τον ρώτησε εάν υπάρχουν κάμερες στο νοσοκομείο προκειμένου να αποφεύγονται περιπτώσεις κλοπών. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι θα έφευγε από τον θάλαμο για προγραμματισμένες εξετάσεις της κόρης της. Ο νοσηλευτής της απάντησε ότι δεν υπάρχουν κάμερες και η συζήτηση έληξε εκεί. «Οι αιτιάσεις της όμως ήταν προφανώς προσχηματικές διότι γνώριζε ότι για την αποφυγή κλοπών οι θάλαμοι κλειδώνουν. Αυτό το γνώριζε σαφώς αφού από την πρώτη ημέρα της νοσηλείας της 9χρονης ο πατέρας της είχε ζητήσει το κλειδί του θαλάμου από το νοσηλευτικό προσωπικό για να το κλειδώσει», αναφέρει η δικογραφία.

■ Στις 29/1/2022 η μικρή Τζωρτζίνα ήταν αιμοδυναμικά σταθερή και απύρετη. Λίγο πριν τις 14.30 μία από τις νοσηλεύτριες της πρωινής βάρδιας, που βρίσκονταν στη Στάση των νοσηλευτών, αντιλήφθηκε την κατηγορουμένη να πλησιάζει περπατώντας και φαινόταν ότι έψαχνε κάποιον νοσηλευτή. Ο τρόπος που περπατούσε και το γεγονός ότι δεν καλούσε σε βοήθεια έδωσαν την εντύπωση στη νοσηλεύτρια ότι θα της ζητούσε κάποιο υλικό (π.χ. σεντόνια) ή τη βοήθειά της για να μετακινήσουν το παιδί. Πλησιάζοντας τη νοσηλεύτρια η 33χρονη μητέρα της είπε κάτι χαμηλόφωνα, το οποίο η τελευταία δεν κατάλαβε. Οταν τελικά η νοσηλεύτρια κατάλαβε ότι το παιδί έκανε επεισόδιο, ενημέρωσε άμεσα την εφημερεύουσα ιατρό και σε δευτερόλεπτα βρέθηκαν στο δωμάτιο της 9χρονης.

Παρούσα στο δωμάτιο

■ Η 33χρονη κατηγορουμένη ήταν πάντοτε παρούσα στο δωμάτιο του παιδιού και ποτέ δεν έφυγε από αυτό, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό πάντα την έβλεπαν εκεί. Επιπλέον, όπως αναφέρει η δικογραφία, «ο θάλαμος διέθετε δική του τουαλέτα, πράγμα που σημαίνει ότι η Πισπιρίγκου δεν απομακρύνθηκε ποτέ από αυτόν». Αλλωστε σε περίπτωση απομάκρυνσής της «ήταν υποχρεωμένη να ενημερώσει το νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής, κάτι που ουδέποτε συνέβη».

■ Είχε δηλώσει στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό ότι γνώριζε να χρησιμοποιεί τη γαστροστομία που είχε η κόρη της για τη σίτισή της και μάλιστα η ίδια της χορηγούσε κάποια φάρμακα που είχε στην κατοχή της από αυτή την οδό.

■ Στις 28/1/2022 (μια ημέρα, δηλαδή, πριν από τον θάνατο της κόρης της) κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που παρουσίασε η 9χρονη, η μητέρα της είπε στους γιατρούς: «Αυτά τα επεισόδια που είδατε δεν είναι τίποτα. Το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμη, θα δείτε», προβλέποντας ένα μεγάλο επεισόδιο του παιδιού που τελικά συνέβη.

■ Οταν η Τζωρτζίνα εκδήλωσε το επεισόδιο που οδήγησε στον θάνατό της η κατηγορούμενη ήταν ιδιαίτερα ψύχραιμη. «Δεν έτρεξε για να βρει κάποιον γιατρό ή νοσηλευτή, ούτε φώναξε για βοήθεια. Πήγε περπατώντας αργά προς τη Στάση και σίγουρα η εικόνα της δεν παρέπεμπε σε μητέρα που το παιδί της κάνει επεισόδιο. Πολλώ δε μάλλον όταν η ίδια είχε χάσει στο παρελθόν αλλά δυο παιδιά», επισημαίνεται στη δικογραφία.

■ Κατά την είσοδο των γιατρών στον θάλαμο το οξύμετρο που ήταν συνδεδεμένο στο παιδί δεν χτυπούσε όπως θα έπρεπε να κάνει, όταν οι τιμές κορεσμού και σφίξεων πέφτουν κάτω από το προκαθορισμένο όριο.

■ Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μικρή είχε νοσηλευτεί και στο Ωνάσειο λίγους μήνες πριν από τον θάνατό της. Εκεί διαπιστώθηκε η κανονική λειτουργία του απινιδωτή που της είχε τοποθετηθεί. Ακόμη διενεργήθηκαν εξετάσεις για τα γονίδια, εξειδικευμένος γενετικός έλεγχος και εξετάστηκαν όλα τα σύνδρομα που προκαλούν αιφνίδιο θάνατο, με αρνητικό αποτέλεσμα σε όλα.