Ο κοροναϊός δεν περιμένει τους μετανάστες μόνο στο Σύνταγμα
2 years, 2 months ago
6

Το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου τα πυροτεχνήματα ήταν έτοιμα να σκεπάσουν τον ουρανό της Αθήνας για να γιορτάσουν τον ερχομό του νέου έτους.

Οι περισσότεροι τα θαύμασαν από τα μπαλκόνια με οικογένειες και φίλους, ενώ κάποιοι μόνοι τους σε καραντίνα, με τα κρούσματα να σπάνε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ.

Η κυβέρνηση έλαβε αυστηρά μέτρα, κλείνοντας τα μαγαζιά από τις 2:00, τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς, ώστε να αποφευχθούν συνωστισμοί.

Κάθε χρόνο οι Πακιστανοί της Ελλάδας συγκεντρώνονταν στο Σύνταγμα για να γιορτάσουν κι αυτοί από πλευράς τους.

Ωστόσο φέτος, η εικόνα της πολυάριθμης συγκέντρωσης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, δεδομένου του μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων κοροναϊού.

Σε όσους συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα εκείνη την ημέρα τους επιβλήθηκαν πρόστιμα ενώ μετά από τις προειδοποιήσεις της Αστυνομίας διαλύθηκαν ήσυχα.

Το γεγονός ωστόσο στάθηκε και ως αφορμή για ορισμένους να εκφράσουν το ρατσιστικό τους μένους προς τους μετανάστες, ξεπερνώντας κατά πολύ τα όρια της κριτικής.

Αποδιοπομπαίος τράγος

Όπως εξηγεί στο in.gr ο συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την παράταξη «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», Πέτρος Κωνσταντίνου, δεν υπήρχε κάποιο κάλεσμα την συγκεκριμένη μέρα που να καλεί τους Πακιστανούς να παραβρεθούν στο Σύνταγμα.

Αντιθέτως, η Πακιστανική Κοινότητα και ο Τζαβέντ Ασλάμ είχαν προειδοποιήσει τα μέλη της για την εξάπλωση της πανδημίας, ζητώντας τους να μην κυκλοφορούν, ενημερώνοντάς τους μάλιστα πως ο δήμος Αθηναίων δεν θα διοργάνωνε γιορτές την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και ειδικά στο Σύνταγμα.

«Προσπαθούν να αποποιηθούν τις μεγάλες ευθύνες. Πεθαίνει κόσμος και δεν υπάρχει κανένας απολύτως σχεδιασμός. Υπάρχει ένας πανικός αυτή τη στιγμή μπροστά στην εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον και βρήκαμε τον αποδιοπομπαίο τράγο στους Πακιστανούς» σχολιάζει στο in.gr ο Πέτρος Κωνσταντίνου.

«Δεν υπήρχε δηλαδή κάλεσμα της Πακιστανικής Κοινότητας, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Όταν λες “πακιστανική κοινότητα” τους τσουβαλιάζεις όλους. Δεν ήταν κάτι οργανωμένο. Μόλις έφτασε η αστυνομία, έφυγαν αμέσως» εξηγεί.

« Το δε Μετρό και οι συγκοινωνίες εξακολουθούν να είναι το κέντρο διασποράς του κορονοϊού, αλλά μέτρο κανένα για να πυκνώσουν οι συγκοινωνίες. Στα νοσοκομεία το προσωπικό στενάζει και οι άνθρωποι πεθαίνουν αλλά προσλήψεις δεν γίνονται» ανέφερε σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων ο κ. Κωνσταντίνου.

Εκτεθειμένοι οι μετανάστες στον κοροναϊό

Ο κοροναϊός ωστόσο δεν περιμένει του μετανάστες και τους πρόσφυγες στην πλατεία Συντάγματος.

Κινδυνεύουν εκτεθειμένοι στον ιό στα υπόγεια διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας στα οποία διαμένουν, με τα μέτρα υγιεινής να είναι αδύνατον να τηρηθούν.

Οι οικονομικές δυσχέρειες και το ελάχιστο, κάποιες φορές ίσως και μηδαμινό, εισόδημά τους τούς αναγκάζει να μένουν σε πολυάριθμα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η καραντίνα για πολλούς από αυτούς.

Σημειώνεται μάλιστα, πως μετανάστες είχαν εγκαταλειφθεί στην πλατεία Βικτωρίας, αφου είχαν μείνει άστεγοι, μετά την λήξη του προγράμματος «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ». Δεκάδες τότε πρόσφυγες, ανάμεσα τους και μικρά παιδιά, είχαν μείνει εκτεθειμένοι για ημέρες στον φονικό ιό.

Στα καμπς, η εικόνα παραμένει για χρόνια ίδια. Όπως ανέδειξε μάλιστα και η Ετήσια Εθνική Στρογγυλή Τράπεζα κατά των Διακρίσεων, οι πρόσφυγες είναι εκτεθειμένοι στον κοροναϊό δυόμισι φορές από τον γενικό πληθυσμό.

Οι εμβολιασμοί σε μόνο τέσσερα ΚΥΤ στα τέλη Ιουνίου, δηλαδή έξι μήνες μετά την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος στον γενικό πληθυσμό και ενώ είχε ήδη εμβολιαστεί το 38% του γενικού πληθυσμού με την πρώτη δόση και το 25% με τη δεύτερη.

Όσο επιδεινώνονται οι συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών, τόσο αυξάνεται επιθετικά ο κίνδυνος έκθεσης στον κοροναϊό.

in.gr