O πόλεμος των Τράγκα για την περιουσία: Άρχισαν τα ενδοοικογενειακά εξώδικα
2 years, 2 months ago
6

H ρήση του Ρωμαίου φιλόσοφου Σενέκα ότι «η μεγάλη περιουσία είναι μεγάλη σκλαβιά», που ενίοτε οδηγεί σε ψυχρούς πολέμους συγγενών, με αντιπαραθέσεις, διαφωνίες και εμπλοκή μεγάλων δικηγορικών γραφείων, φαντάζει ως η πλέον αρμόζουσα στην υπόθεση των κληρονόμων του Γιώργου Τράγκα.

Ένας τέτοιος ψυχρός πόλεμος φέρεται να μαίνεται εδώ και λίγο καιρό στους κόλπους της οικογένειας του δημοσιογράφου που απεβίωσε στις 14 του περασμένου Δεκέμβρη, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, ενώ έχουν σταλεί και τα πρώτα εξώδικα.

Αίφνης προέκυψε τα τελευταία 24ωρα και τρίτος διεκδικητής της κληρονομιάς του Γιώργου Τράγκα, που δεν είναι άλλος από τον προσωρινό πρόεδρο του κόμματος «Ελεύθεροι Ανθρωποι» Πάρη Κιουρτζίδη. Ο τελευταίος, σε τηλεοπτική του εμφάνιση τόνισε ότι θα κινηθεί για να διεκδικήσει κομμάτι της όχι για τον ίδιο αλλά για το κόμμα.

Σε ό,τι αφορά τον οικογενειακό εμφύλιο, στο ένα στρατόπεδο συμπράττουν η χήρα του Γιώργου Τράγκα, Μαρία Καρρά, με τον γιο του Γιάννη, ενώ στο άλλο ο γιος του Φρέντι, ο οποίος πορεύεται μόνος του αφού, όπως διατείνονται γνώστες της υπόθεσης, προέκυψαν από την αρχή των διερευνητικών επαφών διαφωνίες για την κατανομή της τεράστιας περιουσίας του εκλιπόντος.

179502

Μια περιουσία που άφησε άφωνους πολλούς όταν αποκαλύφθηκαν τα δεκάδες ακίνητα του Γιώργου Τράγκα, από το εκπληκτικό διαμέρισμα με θέα στην Ακρόπολη και το συγκλονιστικό διαμέρισμα στο Παρίσι, μέχρι τη βίλα στην Κυανή Ακτή και το σπίτι στο Μανχάταν. Προσθέστε σε αυτά και δύο κατοικίες στη Μύκονο, στον Αγιο Λάζαρο, με θέα στον κόλπο της Ψαρούς, τις οποίες ο εκλιπών δώρισε στη σύζυγό του και στον γιο του Γιάννη.

Τα περιουσιακά στοιχεία πρέπει να εκτιμηθούν και να μοιραστούν στους τρεις κληρονόμους του δημοσιογράφου, ο οποίος, απ’ ό,τι φαίνεται, είχε γίνει ένας άτυπος βασιλιάς του real estate σε Ελλάδα και εξωτερικό αποκτώντας ακίνητα-φιλέτα.

mykonos_villa
Η διαφωνία για τις δύο εντυπωσιακές κατοικίες στη Μύκονο, τις οποίες ο Γιώργος Τράγκας είχε δωρίσει στη σύζυγό του Μαρία και τον γιο του, Γιάννη, ήταν η αφορμή για την πρώτη πράξη του πολέμου
mykonos_villa2

Πολλά και σύνθετα τα ζητήματα που προέκυψαν

Κι εδώ είναι που αρχίζουν τα δύσκολα, αφού δεν φαίνεται να υπάρχει σύμπνοια ανάμεσα στα δύο μέρη, κάτι που διαπιστώθηκε από τις πρώτες συναντήσεις τους. Τα συμφέροντα της Μαρίας Καρρά και του Γιάννη Τράγκα ανέλαβε το δικηγορικό γραφείο του Νίκου Αγαπηνού, γνωστό και από την εμπλοκή του στην περίπλοκη υπόθεση της περιουσίας του Ανδρέα Βγενόπουλου, στηνοποία ανέλαβε τον γιο του.

Απέναντι είναι ο Θέμης Σοφός που εκπροσωπεί τον Φρέντι Τράγκα. Σε πολύ αρχικό στάδιο, σύμφωνα με όλα όσα ακούγονται, υπήρχε μια διάθεση σύμπνοιας ώστε οι δύο πλευρές να πορευτούν χωρίς προβλήματα, αυτό όμως άλλαξε γρήγορα. Τα ζητήματα που προέκυψαν; Πολλά και σύνθετα λένε οι πληροφορίες, ειδικά από τη στιγμή που δεν υπάρχει διαθήκη. Ενα από αυτά είναι ποιο κληρονομικό δίκαιο θα εφαρμοστεί για τον διαμοιρασμό της περιουσίας στα εμπλεκόμενα μέρη, αφού άλλα είναι τα ποσοστά που ισχύουν στην Ελλάδα, άλλα στη Γαλλία και άλλα στην Αμερική. Στη χώρα μας π.χ., στη χήρα αναλογεί το 1/4 της κληρονομιάς, ενώ τα υπόλοιπα 3/4 καταλήγουν στα τέκνα του εκλιπόντος.

Η πρόθεση του Φρέντι Τράγκα να φορολογηθεί και να δηλωθεί ό,τι του αναλογεί από την περιουσία του πατέρα του, δεδομένης και της θέσης του στο επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού, φέρεται να μην ήχησε θελκτική στα αυτιά του ετεροθαλούς αδελφού του και της τελευταίας συζύγου του πατέρα του.

Παρότι διαφωνούσε σε πολλά με τον αείμνηστο πατέρα του, ο Φρέντι στεκόταν δίπλα του μαζί με τον Γιάννη όποτε χρειαζόταν. Οι σχέσεις των δύο αδελφών ήταν πάντα τυπικές και το ίδιο παραμένουν και σήμερα, παρά τις έντονες διαφωνίες που έχουν προκύψει σε σχέση με τα κληρονομικά.

TRAGAS

Εντούτοις, φαίνεται ότι αυτά τα ζητήματα δεν θα λυθούν εύκολα, αφού η πλευρά του Φρέντι, σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά σε έναν μικρό κύκλο ανθρώπων, βρήκε τοίχο όταν ζήτησε κάποια αυτονόητα σε τέτοιες υποθέσεις στοιχεία. Δεν τα πήρε ποτέ και γι’ αυτό κινήθηκε άμεσα, διαισθανόμενος ίσως ότι οι αρνήσεις που εισπράττει από τους άλλους δύο, δείχνουν, αν μη τι άλλο, ότι δεν υπάρχει τόσο καλή διάθεση ή θέληση να τελειώσει σύντομα το θέμα της κληρονομιάς.

Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά σταδιακά, οι δύο πλευρές έχουν συναντηθεί τουλάχιστον δύο φορές, όταν και έγιναν οι πρώτες διερευνητικές επαφές που αφορούσαν τη νομιμοποίηση αρχικά των τριών κληρονόμων, από τη στιγμή που δεν υπάρχει διαθήκη.

Επίσης, στον όρο «κληρονομιά» εμπεριέχονται, σύμφωνα με έγκριτους νομικούς κύκλους, όχι μόνο τα περιουσιακά στοιχεία που άφησε πίσω του ο Γιώργος Τράγκας, αλλά και όσα είχε δωρίσει όσο ήταν εν ζωή. Μεταξύ αυτών, η περίφημη βίλα της Εκάλης την οποία έγραψε στη σύζυγό του Μαρία Καρρά, αλλά και δύο εντυπωσιακές κατοικίες στη Μύκονο. Βρίσκονται στον Αγιο Λάζαρο, διαθέτουν εκπληκτική θέα στον απάνεμο κόλπο της Ψαρούς και θεωρούνται «φιλέτα» σε μια περιοχή όπου το τετραγωνικό μέτρο φτάνει τις 6.000 ευρώ.

Όταν τέθηκε το αίτημα για εκτίμηση της αξίας των συγκεκριμένων κατοικιών από την πλευρά του Φρέντι Τράγκα, ο αδελφός του Γιάννης φέρεται να απάντησε ότι οι συγκεκριμένες δεν τίθενται προς συζήτηση, έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη της συζύγου του πατέρα του. Εκεί άρχισε να διαφαίνεται ότι το έδαφος για περαιτέρω κουβέντες δεν ήταν και το πλέον πρόσφορο – τη στιγμή που αμφότερες οι πλευρές διατείνονταν αρχικά ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά.

Κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει, αφού παρουσιάστηκε «κόλλημα» και σε δεύτερο αίτημα της πλευράς του Φρέντι που αφορούσε τους κωδικούς του πατέρα του στο TAXIS. Ο λογιστής του εκλιπόντος ενημέρωσε ότι για να τους παράσχει θα πρέπει να συναινεί και η άλλη πλευρά, με την οποία θα έπρεπε να επικοινωνήσουν ώστε να διευθετηθεί το θέμα. Τελικά, την επομένη ο λογιστής φέρεται να ενημέρωσε τον Φρέντι Τράγκα ότι δεν έχει εξουσιοδοτηθεί να δώσει τους κωδικούς του αποθανόντος, δείγμα και αυτό, λένε γνώστες της υπόθεσης, του κλίματος που διαμορφώθηκε.

Ίσως γι’ αυτό η Μαρία Καρρά παρέλαβε ήδη το πρώτο εξώδικο από το δικηγορικό γραφείο του Θέμη Σοφού, με το οποίο ο Φρέντι την καλεί να συζητήσουν για το πώς θα μοιραστεί έντιμα και δίκαια η περιουσία, για την οποία ο ίδιος τουλάχιστον δεν ξέρει από πού αρχίζει και πού τελειώνει.

TRAGAS2

Σιγή ασυρμάτου πριν την καταιγίδα;

Στην τελευταία επικοινωνία των δύο μεγάλων δικηγορικών γραφείων, ο Νίκος Αγαπηνός, τον οποίο αναζητούσε τηλεφωνικά ο Θέμης Σοφός, φέρεται να ενημέρωσε τον δεύτερο με μήνυμα ότι διακόπτεται επί του παρόντος κάθε συζήτηση, σημειώνοντας ότι θα επανέλθει σε μεταγενέστερο χρόνο.

Την Παρασκευή ήταν έτοιμο το δεύτερο εξώδικο του Φρέντι Τράγκα προς την άλλη πλευρά, με το οποίο φέρεται να τους ενημερώνει ότι σε περίπτωση που δεν συμπλεύσουν όλοι μαζί, θα προβεί σε αποδοχή κληρονομιάς με το ευεργέτημα της απογραφής.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι θα αποδεχτεί την κληρονομιά μόνο στην περίπτωση που το ενεργητικό είναι μεγαλύτερο από το παθητικό, κάτι που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι μετά την τελική καταμέτρηση, αυτά που μένουν στον κληρονόμο είναι περισσότερα από αυτά που χρώσταγε ο πατέρας του.

Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες θέλουν τη Μαρία Καρρά να βρίσκεται εκτός Ελλάδας εδώ και μέρες, έχοντας αφήσει πίσω τον Γιάννη Τράγκα, με τον οποίο επικοινωνεί σε καθημερινή βάση για να χειριστεί το θέμα μέχρι να επιστρέψει.

Μετά τα αποκαλυπτήρια για το απίστευτο real estate οικοδόμημα του Γιώργου Τράγκα, άρχισαν να ακούγονται και να γράφονται πολλά για χρέη εκατομμυρίων ευρώ του εκλιπόντος, τα οποία, αν υπάρχουν, φέρεται να διεκδικεί κάποιος «αόρατος» μέχρι στιγμής σύνδικος, ο οποίος υποχρεωτικά εκ του νόμου πρέπει να φέρει τη δικηγορική ιδιότητα.

Μέχρι να εμφανιστεί, αυτό που φαινομενικά ξεκίνησε ως μια ήρεμη διευθέτηση ανάμεσα στην τελευταία σύζυγο και τους δύο γιους του δημοσιογράφου εξελίσσεται σταδιακά σε ένα σκληρό μπρα ντε φερ.

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ και το ΚΕΦΟΜΕΠ τηρούν στάση αναμονής μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της νομιμοποίησης των κληρονόμων και εν συνεχεία ο διαμοιρασμός της περιουσίας.

Τότε θεωρείται βέβαιο ότι και οι δύο υπηρεσίες θα κινητοποιηθούν άμεσα με κλήση στην τελευταί σύζυγο του Γιώργου Τράγκα, η οποία προς το παρόν κάνει ένα tour σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, σύμφωνα με πληροφορίες, έχοντας ξεκινήσει από το Παρίσι.

Εκεί όπου ο εκλιπών διαθέτει ένα εκπληκτικό όσο και πανάκριβο διαμέρισμα στην οδό Victor Hugo, μια ανάσα από την Αψίδα του Θριάμβου, διακοσμημένο με εξαιρετική αισθητική.
Να ήταν το μόνο…

Δείτε εδώ φωτογραφίες από τα 12 ακίνητα της  περιουσίας του Γιώργου Τράγκα που ήταν γνωστά:

ΝΙΚΑΙΑ: Η αστραφτερή βίλα στην Côte d’Azur

TRAGAS_COTE_D_AZUR1
TRAGAS_COTE_D_AZUR2
TRAGAS_COTE_D_AZUR3
TRAGAS_COTE_D_AZUR4
TRAGAS_COTE_D_AZUR5
Ο έρωτας του Γιώργου Τράγκα με την Κυανή Ακτή στεγάστηκε στην πανέμορφη βίλα με την αστραφτερή πισίνα και την πανοραμική θέα στη Νίκαια. Εκεί όπου η λαχτάρα για ηρεμία συναντούσε τη μαγεία του γαλλικού Νότου και του επέτρεπε να είναι κοντά στην επιχειρηματική βάση που διατηρούσε στο διπλανό Μονακό.

ΗΠΑ: To «American dream» σε τρία ακίνητα

TRAGAS_USA
Το αμερικάνικο όνειρο σε τρία ακίνητα, που φέρεται να είχε ο Γιώργος Τράγκας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Πρόκειται για διαμερίσματα σε συγκροτήματα κατοικιών. Το ένα στην οδό N Bayshore Dr στο Μαϊάμι, πάνω στον Biscayne Bay, ακριβώς απέναντι από το περίφημο Miami Beach και δίπλα στο Margaret Pace Park με το πάρκο σκύλων και το τένις κλαμπ. Ολος ο παράδεισος σε μια γωνιά, έστω και με υγρασία.

Το δεύτερο στην 5η Λεωφόρο στο Midtown της Νέας Υόρκης, ένας από τους πιο ακριβούς και ίσως ο πιο φημισμένος δρόμος του κόσμου. Και το τρίτο στο Veer Towers, τους δίδυμους πύργους που στολίζουν τη Las Vegas Boulevard South, στο πιο πολυτελές σημείο της πόλης και στέκουν ακομπλεξάριστα ανάμεσα στο «Bellagio Hotel» και το «MGM Grand» – οι κοινοί θνητοί τα θυμούνται μόνο από την ταινία «Ocean’s Eleven».

ΑΚΡΟΠΟΛΗ: Ακίνητο-κόσμημα με θέα στον Ιερό Βράχο

TRAGAS_ACROPOLIS_1
TRAGAS_ACROPOLIS_2
TRAGAS_ACROPOLIS_3
TRAGAS_ACROPOLIS_4
Και μόνο η θέα της Ακρόπολης από το μπαλκόνι του σπιτιού που είχε ο Γιώργος Τράγκας στην οδό Ροβέρτου Γκάλι, στον περιφερειακό του Φιλοπάππου, προκαλεί δέος. Ακίνητο-κόσμημα στη συλλογή του εκδότη, προσθέτει κύρος και προσφέρει στον ενδιαφερόμενο -καθώς το ακίνητο δινόταν και για βραχυχρόνια ενοικίαση- τη μοναδική εμπειρία να θαυμάζει τον Ιερό Βράχο και τον Παρθενώνα με την άνεση που προσφέρει η σπιτική θαλπωρή.

 

ΠΑΡΙΣΙ: Σπίτι-έργο τέχνης κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου
TRAGAS_PARIS_1
TRAGAS_PARIS_2
TRAGAS_PARIS_3
TRAGAS_PARIS_4
TRAGAS_PARIS_5
Κομψοί πολυέλαιοι, ξύλινοι τοίχοι που κρύβουν μυστικά αιώνων, ζεστά χαλιά, επιβλητικοί καναπέδες που σε καλούν σαν σειρήνες κοντά τους, πίνακες για εκλεπτυσμένους θαυμαστές της υψηλής τέχνης και αρχοντικά μάρμαρα συνθέτουν το σκηνικό στη βίλα επί της οδού Βικτόρ Ουγκό, κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι…

protothema.gr