Ο Τσακαλώτος παρομοίασε την παρούσα κατάσταση στην Ευρώπη με αυτήν πριν από την άνοδο του ναζισμού
Just now
6

Παρομοιάζοντας την παρούσα κατάσταση στην Ευρώπη με αυτήν λίγο πριν την άνοδο του ναζισμού, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε το αδιέξοδο στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η άρνηση Ολλανδίας και Γερμανίας να εκδοθεί ευρωομόλογο συνιστά υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη και υπονομεύει τη δυνατότητά της να βγει από την κατάσταση μετά τον κορωνοϊό.

Ολόκληρη η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου

Ο Mark Rutte, πρωθυπουργός της Ολλανδίας,  φέρεται χθες να είπε – στην αποτυχημένη Σύνοδο Κορυφής όπου η Γερμανία και Ολλανδία μπλόκαραν τη δημιουργία ευρωομολόγου – ότι «δεν μπορεί να  φανταστεί καμία συνθήκη κατά την οποία η Ολλανδία συναινεί στην έκδοση ευρωομολόγου γιατί αυτό αντιβαίνει στην αρχιτεκτονική της Ένωσης».

Αξίζει να του απονεμηθεί το βραβείο Chamberlain-Daladier που αποδίδεται στον πολιτικό που έχει ουσιαστική συμβολή στην καταστροφή της ευρωπαϊκής ιδέας και των ευρωπαϊκών αξιών. Θυμίζω ότι ο Chamberlain και ο Daladier, πρωθυπουργοί της Βρετανίας και Γαλλίας αντιστοίχως τη δεκαετία του 1930, επέμεναν μέχρι τέλους να μην αναγνωρίζουν την υπαρξιακή απειλή του Ναζισμού και προσπάθησαν να τα βρουν με τον Hitler, με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες.

Η στάση του Ολλανδού πρωθυπουργού να αρνηθεί την αναγκαία αλληλεγγύη σε αυτή την κρίση αποτελεί μια υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη και τη δυνατότητα της να βγει από αυτή την κατάσταση  με κάποια αίσθηση του κοινού εγχειρήματος.

Αν επιτύχει, μαζί με τους ηγέτες της Γερμανίας, θα συμπεριληφθεί στο Πάνθεον των ευρωπαϊκών ηγετών που έχουν κάνει τα μέγιστα όχι μόνο να απαξιώσουν τις ευρωπαϊκές αξίες αλλά και τις ίδιες τους τις χώρες.