Οδυσσέας Τσενάι – Τι απέγινε ο αριστούχος μαθητής που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων για την σημαία;
3 years, 2 days ago
6

Ο Οδυσσέας Τσενάι (Odise Cenaj) παιδί αλβανών μεταναστών και αριστούχος μαθητής στο γυμνάσιο και το λύκειο της Νέας Μηχανιώνας. Γεννήθηκε στην Σκόδρα της Αλβανίας το 1985 και ακολούθησε τους γονείς του που αναζητούσαν εργασία στην Θεσσαλονίκη, όταν ήταν 12 ετών, και σε 3 χρόνια κατάφερε να επιτύχει υψηλές επιδόσεις σε όλα τα μαθήματα.

• Το 2000 ο Οδυσσέας επιλέχτηκε να παρελάσει ως σημαιοφόρος του σχολείου του. Η απόφαση αυτή σήκωσε θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό του συλλόγου γονέων του γυμνασίου Νέας Μηχανιώνας, με την αιτιολογία ότι ο Οδυσσέας δεν είναι Έλληνας. Επιθυμώντας να αποκλιμακωθεί η ένταση στο σχολείο του, ο γενναιόδωρος μαθητής παραιτήθηκε του δικαιώματος να είναι σημαιοφόρος.

• Το 2003 επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό: ο Οδυσσέας διακρίθηκε ως ο καλύτερος μαθητής του λυκείου Νέας Μηχανιώνας και κλήθηκε να παρελάσει με την ελληνική σημαία. Για δεύτερη φορά υπήρξε σφοδρή αντίδραση από γονείς μαθητών και ο Οδυσσέας αποσύρθηκε από την παρέλαση για να κατευνάσει τα πνεύματα· «για το καλό της κοινωνίας» είχε δηλώσει τότε ο ίδιος.

• Το 2004 ο Οδυσσέας ανάμεσα στους «πρώτους των πρώτων» των πανελληνίων εξετάσεων πετυχαίνει την εισαγωγή του στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, αλλά αποφασίζει να μετακομίσει στις ΗΠΑ. Δέχτηκε την υποτροφία που του προσφέρθηκε από το Boston College για να σπουδάσει Φυσική.

• 2009: ακολούθησαν σπουδές Ιατρικής στο Harvard Medical School και 4 χρόνια εργασίας ως ειδικευμένος ιατρός Ανατομικής και Κλινικής Παθολογίας στο νοσοκομείο BWH της Βοστώνης.
• 2018 – 2021: σήμερα ο Οδυσσέας Τσενάι είναι Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο NYU Langone Health το οποίο είναι συνδεδεμένο με το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.