ΟΣΕ: Πώς οι κλοπές σε υλικά επηρέασαν τα έργα
1 year, 1 month ago
6

Μεγάλη κουβέντα γίνεται τις τελευταίες ώρες σχετικά με το φαινόμενο των κλοπών καλωδίων ηλεκτροκίνησης από διάφορα σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, το οποίο απασχολεί εδώ και δεκαετίες όλες τις διοικήσεις του ΟΣΕ, καθώς έχουν ως αποτέλεσμα εκτός από την ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων, να βάζουν «φρένο», δημιουργώντας σημαντικές καθυστερήσεις, στην ολοκλήρωση των έργων που εδώ και χρόνια έχουν εξαγγελθεί και αποφασιστεί.

Το ακριβές ύψος της ζημίας μπορεί να μην έχει αποτιμηθεί, ωστόσο εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 5 και 10 εκατ. ευρώ ετησίως, ανάλογα με τη συχνότητα και την έκταση των περιστατικών σε αυτό συνυπολογίζεται και το κόστος της επανατοποθέτησης των καλωδίων.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα κομμένα καλώδια που κρέμονται στο δίκτυο του ΟΣΕ έχουν κατά καιρούς σπάσει τα τζάμια της καμπίνας των μηχανοδηγών, προκαλώντας ακόμη και τραυματισμούς εργαζομένων.

Ως κίνητρο της κλοπής καλωδίων αποτελεί πάντα η μεταπώληση του χαλκού.

Αφαιρούν καλώδια και τα πωλούν σε χυτήρια

Ήταν πριν από ένα χρόνο όταν είχε αποκαλυφθεί η εγκληματική δράση μιας ομάδας Ρομά στις σιδηροδρομικές ράγες της Θήβας, όπου ξανά και ξανά έκλεβαν είτε τις βίδες στις ράγες, είτε τα καλώδια χαλκού. Σύμφωνα με τις καταγγελίες περίπου 10 Ρομά, με μάρτυρες να αναφέρουν πως ανάμεσά τους ήταν και αρκετοί ανήλικοι, έκοψαν καλώδια στις ράγες των τραίνων και στη συνέχεια τα έκλεψαν.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 στην Θήβα μια ομάδα Ρομά είχε κλέψει τις βίδες που ενώνουν τις ράγες των τρένων. Ευτυχώς σε τυχαίο έλεγχο από την αρμόδια υπηρεσία διαπιστώθηκε η κλοπή, διαφορετικά θα μπορούσε να υπάρξει ένα σοβαρό ατύχημα όταν κάποιο τρένο περνούσε από το σημείο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οργανωμένα κυκλώματα αφαιρούν από το σιδηροδρομικό δίκτυο εναέρια και επίγεια χάλκινα καλώδια ηλεκτροκίνησης, καλώδια μετασχηματιστών της ΔΕΗ, μαντεμένιες σχάρες κ.λπ. και τα πωλούν σε χυτήρια στην Ελλάδα, κυρίως όμως στη Βουλγαρία, όπου τα μεταφέρουν με νταλίκες.

Κύκλωμα μεταξύ των οποίων και υπάλληλοι του ΟΣΕ

Από τις πιο τρανταχτές υποθέσεις, όπου ανάμεσα στους συλληφθέντες βρέθηκαν μέχρι και υπάλληλοι του ΟΣΕ, με ενεργό μέχρι τότε ρόλο, αποκαλύφθηκε το 2017 από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛΑΣ.

Συγκεκριμένα, στο κύκλωμα συμμετείχαν 30 άτομα με οχτώ από αυτά να είναι υπάλληλοι του ΟΣΕ. Η ζημιά που προκλήθηκε στο ελληνικό δημόσιο από την εγκληματική οργάνωση που αφαιρούσε μεγάλες ποσότητες εκποιήσιμου τροχαίου υλικού από σιδηροδρομικούς σταθμούς σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 7 εκατ. ευρώ.

Η σπείρα είτε έκλεβε προς εκποίηση υλικό του ΟΣΕ και το πωλούσε ως σκραπ είτε «έστηνε» διαγωνισμούς για την πώληση υλικών του ΟΣΕ προχωρώντας σε αγορές σε τιμές χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες.

Στη σπείρα μετείχαν και Έλληνες Ρομά που εμπλέκονται στο εμπόριο σκραπ.

«Πάρτι» εκατ. και το 2013

Εκτός όμως από το 2017 και τον Φεβρουάριο του 2013 είχε εξαρθρωθεί πολυμελής εγκληματική οργάνωση, που διέπραττε κλοπές μετασχηματιστών της Δ.Ε.Η. και υλικού από το ηλεκτροκίνητο δίκτυο του Ο.Σ.Ε. στα Μέγαρα.

Τα έσοδα από τα κλοπιμαία είχαν υπολογιστεί στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας για την υπόθεση είχαν συλληφθεί αρχικά 11 άτομα, τρεις Έλληνες και οχτώ αλλοδαποί πακιστανικής καταγωγής, για την πραγματοποίηση μεταφοράς, παράδοσης και παραλαβής κλεμμένων υλικών scrap.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν έρευνες σε σημεία και σπίτια, όπου είχαν εντοπιστεί να κινούνται μέλη της οργάνωσης και συνελήφθησαν ακόμα τέσσερις αλλοδαποί πακιστανικής καταγωγής.

Συνελήφθησαν επίσης, ο συντονιστής και στρατολόγος της οργάνωσης και η υπεύθυνη της μάντρας με τα κλεμμένα υλικά.

Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε εντοπίστηκε φορολογικό βιβλίο της επιχείρησης, όπου προέκυπτε ο χαρακτηρισμός του παράνομα αφαιρεθέντος χαλκού ως παλαιού χαλκού Α΄ και Β΄ ποιότητας και η κίνησή του σε άλλη επιχείρηση ανακύκλωσης μετάλλων. Το βιβλίο παρέλαβε η Οικονομική Αστυνομία προκειμένου να πραγματοποιήσει τον απαραίτητο φορολογικό έλεγχο.

Επιπλέον κατασχέθηκαν:

• Εννέα πηνία- ελάσματα μετασχηματιστών,
• Χάλκινες περιελίξεις τριών μετασχηματιστών,
• Πλήθος από καλώδια χαλκού μέσης τάσης με ακροδέκτες,
• Εκατό (100) περίπου μέτρα καλώδιο διατομής 4×10 του ΟΣΕ βάρους τριακοσίων κιλών περίπου,
• 16 τμήματα από ράγες ΟΣΕ συνολικού μήκους 30 μέτρων,
• Ένα πλήρες σύστημα κοπής μετάλλων,
• Εργαλεία κοπής και διάρρηξης μετασχηματιστών και καλωδίων ΟΣΕ,

• Ένας κοφτής βαρέου τύπου (γίγας) κοπής μετάλλων,
• 4.350 ευρώ μετρητά,
• Ένα βιβλιάριο καταθέσεων του εγκεφάλου της οργάνωσης με καταθέσεις εντός τριών μηνών περίπου 17.100 ευρώ,
• Έντεκα κινητά τηλέφωνα,
• Εφτά Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,
• Ένας τράκτορας με επικαθήμενο που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά των κλεμμένων υλικών σε άλλη εταιρεία scap,
• Έγγραφα από τιμολόγια πώλησης αγαθών του εν λόγω scrap που αποδεικνύουν τη διαδρομή νομιμοποίησης του χαλκού που αφαιρέθηκε παράνομα.