Ούτε ψύλλος στον κόρφο του Μητσοτάκη – Εξοργισμένος ο κόσμος από τους χειρισμούς της κυβέρνησης
2 years, 7 months ago
6

Αποκαμωμένοι από την προσπάθεια, αλλά και αποκαρδιωμένοι από το αποτέλεσμα είναι οι εμπλεκόμενοι στις πυρκαγιές. Υπουργοί, κυβερνητικά και υπηρεσιακά στελέχη της Πυροσβεστικής και της Ελληνικής Αστυνομίας παλεύουν μέρες τώρα με τις ατιθάσευτες πύρινες φλόγες και δεν έχουν λόγια να περιγράψουν το στοιχειό που επέπεσε επί των κεφαλών τους. Χρυσοχοΐδης, Χαρδαλιάς και οι αρχηγοί είναι στην κυριολεξία χαμένοι μεταξύ επιχειρησιακού κέντρου και πύρινων μετώπων. Η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη στιγμή ένιωθαν το επερχόμενο κακό.

Με την εκδήλωση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη μιλούσαν για εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, απέφευγαν τις συνήθεις αισιόδοξες προγνώσεις και αντιθέτως σημείωναν ότι ο προηγηθείς καύσωνας είχε καταστήσει το συγκεκριμένο πευκοδάσος πυριτιδαποθήκη. Και βεβαίως κατανόησαν εξ αρχής την ανεπάρκεια των μέσων και των δυνατοτήτων των μηχανισμών πυρόσβεσης. Αναπτυσσόμενες μάλιστα και εξελισσόμενες οι πυρκαγιές με τη βοήθεια των δυτικών ανέμων που προβλέπονταν να φυσούν σε ολόκληρη τη χώρα από την Παρασκευή, επιβεβαιώθηκε ακριβώς η αδυναμία.

Κάπως έτσι εκρίθη ότι τα καιόμενα πευκοδάση δεν μπορούν να σωθούν και επελέγη να δοθεί η μάχη διάσωσης των πολιτών που κινδύνευαν να εγκλωβιστούν στα πύρινα μέτωπα. Στη βάση των παραπάνω ο Πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στους πολίτες το βράδυ της Πέμπτης να προστατευθούν εκκενώνοντας τους απειλούμενους οικισμούς, ακολουθώντας τις οδηγίες των υπευθύνων της Πολιτικής Προστασίας. Περιττό δε να σημειώσουμε ότι η διαδικασία των εκκενώσεων, που επικρίνεται ελαφρά τη καρδία από ορισμένους, μόνο απλή δεν είναι. Είναι διαδικασία περίπλοκη και δύσκολη, απαιτεί ασφαλείς προβλέψεις και πλήρη συντονισμό.

Οπως και να έχει, ούτε ψύλλος στον κόρφο του κ. Μητσοτάκη. Εκεί που προσέβλεπε σε καλύτερες μέρες, βρέθηκε να παλεύει με τις αδηφάγες φλόγες και να τελεί υπό έντονη πολιτική και κοινωνική πίεση. Η καταστροφή χωρίς αμφιβολία είναι ανείπωτη, το περιβάλλον χάνει τους πνεύμονές του, η ζωή των πολιτών δυσκολεύει και η οργή τους θεριεύει.

Οσοι έχασαν τις περιουσίες και τα σπίτια τους δεν μπορούν να αποδεχθούν το κακό, απαιτούν απόδοση ευθυνών και προσβλέπουν σε πραγματικές βοήθειες. Οι επόμενες μέρες δεν θα είναι εύκολες για την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό. Θα απαιτηθεί γενναιότητα και ευθυκρισία ώστε να βοηθηθούν οι πληγέντες και να διαμορφωθεί ένα επαρκές σχέδιο αποκατάστασης των πληγών που άνοιξαν οι φωτιές στο περιβάλλον.