Παγώνη – Ίσως και 100.000 ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων – Πολύ μεταδοτική η Όμικρον
2 years, 3 months ago
6

Η «σκιά» της παραλλαγής Όμικρον έχει πέσει πάνω στην Ελλάδα, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Για την πορεία της πανδημίας και την μεταδοτικότητα της Όμικρον η οποία σαρώνει τη χώρα μας μίλησε το πρωί του Σαββάτου η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Τα δύσκολα περιστατικά είναι της Δέλτα, αυτά είναι που δημιουργούν τα σοβαρά προβλήματα και τις επιπλοκές, όμως η Όμικρον είναι πολύ μεταδοτική, και θα γεμίσει ο κόσμος με τη μεταδοτικότητα που υπάρχει» προειδοποίησε η κ. Παγώνη.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να κλείσουμε τον κόσμο μέσα, άρα πρέπει να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και η τρίτη δόση».

«Δεν περιμέναμε να είναι τόσο μεταδοτική η Όμικρον πριν βγεις κανείς κάνει ράπιντ τεστ, και μετά ξανακάνεις μετά από 1 – 2 μέρες» τόνισε.

Η Ματίνα Παγώνη δήλωσε δε ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων COVID μπορεί να φθάνει και τις 100.000.

Η τρίτη δόση, διαβεβαίωσε η γιατρός, θα μας εξασφαλίσει και για την Όμικρον σε καλά ποσοστά.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι «αυτή τη στιγμή το πρόβλημα εντοπίζεται περισσότερο στις απλές κλίνες COVID στην Αττική που έχουν πληρότητα 67% συγκριτικά με τη Βόρεια Ελλάδα που είναι στο 52%. Οι ΜΕΘ σε Αττική και Θεσσαλονίκη είναι στο 88 – 89% πληρότητα».

«Ευχόμαστε τα περιστατικά COVID με Όμικρον, που είναι πάρα πολλά, να μη φτάνουν ούτε στις απλές κλίνες ούτε στις μονάδες, για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα» σημείωσε η κ. Παγώνη.

Με αφορμή και το περιστατικό της 16χρονης στη Θεσσαλονίκη, προέτρεψε τους γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά. «Υπάρχει πολύ μεγάλη ασφάλεια βάσει μελετών, ήδη στο εξωτερικό έχουν προχωρήσει πολύ οι εμβολιασμοί και η ηλικία 5- 7 έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό… Να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί ώστε και τα παιδιά να είναι ασφαλή».

«Βραχυχρόνια η κορύφωση της Όμικρον»

Για την πορεία της πανδημίας του κορονaϊού στην Ελλάδα, την μετάλλαξη Όμικρον που επελαύνει στην χώρα αλλά και για την αξιοπιστία τον rapid test, μίλησε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Με τα νέα κρούσματα κοροναϊού την παραμονή της Πρωτοχρονιάς να είναι 40.560 και την ανησυχία να κορυφώνεται, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι λογικά η παραλλαγή της Όμικρον θα δημιουργήσει μια πιο βραχυχρόνια έλευση κορύφωσης του νέου κύματος της πανδημίας. Σημείωσε ότι οι προβλέψεις για την Όμικρον είναι χαοτικές και είναι δύσκολο να γίνουν, ωστόσο πρόσθεσε ότι «τις επόμενες μια με δυο εβδομάδες θα δούμε το πλατό».

Σχετικά με την συζήτηση που έχει προκύψει με τα rapid test και το αν είναι αξιόπιστα ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως «δεν γνωρίζουμε από οποιονδήποτε οργανισμό να έχουμε πρόβλημα με τα rapid test».

Παράλληλα, σημείωσε πως «όσοι πιστεύουν ότι νοσούν και βγαίνουν αρνητικά τα rapid test να κάνουν συνέχεια self test και μόνο αν επιμένουν τα συμπτώματα να κάνουν PCR τεστ». Επίσης, είπε πως «έχουμε δει ανθρώπους να νοσούν και το μοριακό να είναι επίσης αρνητικό». «Ο ιός δεν εκκρίνεται στην μύτη και τον ρινοφάρυγγα σε κάποιες περιπτώσεις», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης και έκανε νέα σύσταση πριν το γιορτινό τραπέζι οι πολίτες να κάνουν self test.

Για τα σχολεία είπε πως όποτε και αν ανοίξουν θα έχουμε μεταδόσεις, σημειώνοντας ότι «τα πρωτόκολλα που έχουμε είναι εξαιρετικά», ενώ χαρακτήρισε σημαντικό να εμβολιαστούν οι γονείς αλλά και τα παιδιά.

Τέλος τάχθηκε υπέρ του επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε κάποιες ηλικιακές ομάδες.