Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων – Έρχονται οι αγρότες στην Αθήνα
2 years, 5 months ago
6

Στους αγρότες και κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές και «είδαν το βιός τους να χάνεται στη μανία της φωτιάς, του νερού και του σεισμού» απευθύνει κάλεσμα η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, προκειμένου να συμμετέχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που γίνεται με πρωτοβουλία της Επιτροπής των πυρόπληκτων, των πλημμυροπαθών και σεισμόπληκτων περιοχών. Το συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για  το Σάββατο 6 Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα στην Αθήνα.

«Μαχόμαστε και διεκδικούμε στο πλάι τους για ουσιαστικές αποζημιώσεις και στήριξη ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, να συνεχίσουν τις καλλιεργητικές δραστηριότητες, να επιβιώσουν οι οικογένειες τους», επισημαίνει στο κάλεσμά της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων ζητώντας να γίνουν τα απαραίτητα έργα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης σε όλη την χώρα «για να μην θρηνήσουμε άλλες απώλειες, φυσικές και παραγωγικές καταστροφές».

Σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις αναφέρει ότι «ξέρουμε ότι από τις αιτήσεις που επικυρώθηκαν προς αποζημίωση για το πάγιο κεφαλαίο που καταστράφηκε, το ταβάνι της αποζημίωσης θα είναι το 55% της ζημιάς και αυτά σε βάθος 4ετίας όπως ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση. Ξέρουμε ότι τα χωράφια, ιδιαίτερα των πυρόπληκτων περιοχών που κάηκαν δεν αποζημιώνονται, δίνονται κάποια ψίχουλα από τα ΚΟΕ, πρώην ΠΣΕΑ, όταν χρειάζονται για να στηθούν ξανά από την αρχή και να αποδώσουν 4-7 χρόνια ανάλογα την καλλιέργεια και πολλά χρήματα που σε κανένα πυρόπληκτο δεν περισσεύουν. Ξέρουμε ότι οι χαμηλές τιμές, το υψηλότατο κόστος παραγωγής, η μείωση των επιδοτήσεων όπως φέτος και οι μεγαλύτερες που φέρνει η νέα ΚΑΠ, οι αποζημιώσεις-ψίχουλα από τον ΕΛΓΑ, οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΝΦΙΑ – ΕΛΓΑ – Χαράτσια, η φοροληστεία δεν αφήνουν ουσιαστικό περιθώριο αισιοδοξίας».

Όμως «γνωρίζουμε πολύ καλά από την εμπειρία μας την δύναμη της συλλογικής μαζικής οργανωμένης διεκδίκησης, τα αποτελέσματα και τις κατακτήσεις που μπορεί να φέρει ο αγώνας μας», τονίζεται.

 

in.gr