Πανικός στην κυβέρνηση: Τι θα γίνει με τις δωρεάν οικίες σε ζευγάρια
2 years, 6 months ago
6

Μάζεψε άρον άρον το σχετικό σχέδιο

Το απόλυτο χάος επικρατεί τις τελευταίες μέρες στην κυβέρνηση, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ που οδήγησαν σε ένα επικοινωνιακό φιάσκο, καθώς αποκαλύφθηκε η αποτυχία των μέτρων.

Ενδεικτικό του πανικού που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι το γεγονός ότι βιάστηκαν να ανακοινώσουν ένα μέτρο το οποίο δεν γνώριζαν ούτε καν οι αρμόδιοι υπουργοί, οι οποίοι μάλιστα απουσιάζουν από τις συναντήσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα σε δημοσιογράφους και στο επικοινωνιακό και οικονομικό επιτελείου του πρωθυπουργού.

Γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, χθες το απόγευμα κυβερνητικά στελέχη προσπάθησαν να… μαζέψουν το σχέδιο για τη δωρεάν διάθεση κατοικιών του Δημοσίου σε νεαρά ζευγάρια έως και 29 ετών με χαμηλά εισοδήματα, αφήνοντας να διαρρεύσει η… υποχώρηση στους δημοσιογράφους με τους οποίους υπήρξε συνάντηση τις προηγούμενες ημέρες.

Όπως αποδείχθηκε, το εν λόγω σχέδιο όχι μόνο δεν είχε προετοιμαστεί, αλλά «μπάζει» από πολλές πλευρές. Μάλιστα, τα εν λόγω ακίνητα που ανήκουν στην ΕΤΑΔ (και ουδείς γνωρίζει ποια εξ αυτών θα μπορούσαν να διατεθούν για την υλοποίηση του μέτρου), έχουν προϋπολογιστεί ότι θα πωληθούν και θα ενισχύσουν τα κρατικά ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί ενημερώθηκαν για το θέμα από τις… χθεσινές εφημερίδες και τις ιστοσελίδες, και το «μάζεμα» του σχεδίου μάλλον θα πρέπει να αποδοθεί στην αντίδραση των δανειστών.

Ο πανικός είναι τόσο μεγάλος που ελάχιστα 24ωρα μετά τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ κυβερνητικά στελέχη αρχίζουν να διαφημίζουν ένα νέο πακέτο με μειώσεις σε φόρους, καθώς, όπως υποστηρίζουν, τα στοιχεία που καταφθάνουν στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο ακόμα και για υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης το 2021, πάνω και από το 5,9% που προβλέπει πλέον η κυβέρνηση. Ωστόσο, το κυβερνητικό αφήγημα αποκρύπτει επιμελώς ότι η ίδια η Κομισιόν απαγορεύει την εφαρμογή μόνιμων μέτρων ελάφρυνσης και το 2022, καθώς ισχύει η δημοσιονομική ευελιξία, όπως σε όλα τα κράτη-μέλη.

Πρακτικά, η ανακοίνωση νέων μέτρων μόνιμου χαρακτήρα θα επιτραπεί μετά το 2023, κάτι που το κυβερνητικό επιτελείο έχει φροντίσει να μην αναφέρει στις διαρροές που έχει πραγματοποιήσει τις τελευταίες ώρες, αφού ταιριάζει στην επικοινωνιακή «αντεπίθεση» που έχει εξαπολύσει προς τα ΜΜΕ μετά το φιάσκο της ΔΕΘ.

Οπως αφήνουν να διαρρεύσει, σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα και για τους συνταξιούχους, ενώ ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται και η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να εντάξει τις νέες φορο-μειώσεις στο νέο πακέτο που θα ισχύσει το 2022 προκειμένου να τις μονιμοποιήσει το 2023, καθώς το ευρωπαϊκό πλαίσιο δεν επιτρέπει τη λήψη μόνιμων μέτρων έως το τέλος του ερχόμενου έτους.

Το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης το 2022 και η κατάργησή της το 2023 σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν αύξηση τις μηνιαίες αποδοχές τους, που θα αρχίζει από 22 ευρώ τον μήνα και θα υπερβαίνει τα 670 ευρώ.

Για τις ασφαλιστικές εισφορές εκτιμάται ότι για το 2022 θα μειωθούν περαιτέρω κατά 1,1% προκειμένου η συνολική ελάφρυνση των τελευταίων δύο ετών να αγγίζει τις 5 μονάδες για εργοδότες και εργαζομένους, δίνοντας ακόμα μία έμμεση αύξηση στους μισθούς.

Ωστόσο, για να υλοποιηθούν όλες αυτές οι φοροελαφρύνσεις θα πρέπει να υπάρξει ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος με βάση τα σημερινά δεδομένα έχει εξαντληθεί. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τα στελέχη του Μαξίμου που ασχολούνται με τα οικονομικά σημειώνουν πως για καθεμία επιπλέον μονάδα αύξησης του ΑΕΠ δημιουργείται χώρος για φοροελαφρύνσεις ύψους 300.000.000 ευρώ.

Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να δημιουργήσουν προσδοκίες ότι η ανάπτυξη του 2021 όχι μόνο δεν θα είναι στο 5,9% που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός το περασμένο Σάββατο, αλλά θα πλησιάσει τις νέες εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης, που τις τελευταίες ώρες έχουν «βομβαρδίσει» τις αγορές με καινούργιες εκτιμήσεις για ρυθμούς ανάπτυξης ακόμα και πάνω από το 8%.

Οι βλέψεις της κυβέρνησης για ένα νέο πακέτο με φοροελαφρύνσεις θα πρέπει να περάσει και από την κρίση των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία 24ωρα ο εκνευρισμός τους περισσεύει για τις κινήσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας.