Παραδικαστικό 2: Ενοχή για Μαντούβαλο, Γιοσάκη και Ευσταθίου ζήτησε ο εισαγγελέας
7 months, 26 days ago
6

Μετά από μία ακροαματική διαδικασία 18 μηνών, μπαίνει στην τελική ευθεία η δίκη για την δράση του αποκαλούμενου παραδικαστικού κύκλωματος, με πρωταγωνιστές δικηγόρους και δικαστές.

Οι κατηγορούμενοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με κακουργηματικές κατηγορίες, μετά τις καταγγελίες του επιχειρηματία Γιάννη Μπολέτση. Ο επιχειρηματίας υποστήριξε ότι τού ζητήθηκαν χρήματα με εκβιαστικό τρόπο προκειμένου να αθωωθεί.

Σήμερα, ο εισαγγελέας εισηγήθηκε την ενοχή του προέδρου Εφετών Γιάνννη Ευσταθίου και του δικηγόρου Πέτρου Μαντούβαλου για το αδίκημα της δωροδοκίας, η οποία φέρεται να ανήλθε στο ποσό των 600.000 ευρώ.

Όσο για τον επιχειρηματία Γ. Μπολέτση πρότεινε στο δικαστήριο την απαλλαγή του, υποστηρίζοντας ότι δεν έπρεπε να παραπεμφθεί σε δίκη.

«Η επίμαχη πράξη της δωροδοκίας ήταν απότοκος έντονου φόβου που ένιωσε από τον αδίστακτο δικαστικό λειτουργό. Το μόνο που θα μπορούσε να δεχθεί ήταν διαπραγματεύσεις ως προς τη μείωση αρχικού ποσού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελικός λειτουργός ο οποίος στη συνέχεια ζήτησε την ενοχή του αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη για την εκβίαση του επιχειρηματία , καθώς φέρεται να μεσολάβησε στην δωροδοκία του προέδρου Εφετών ενώ παράλληλα εισηγήθηκε την απαλλαγή του, λόγω παραγραφής, για το αδίκημα της δωροδοκίας σε βαθμό πλημμελήματος.

Επιπλέον, ο εισαγγελέας εισηγήθηκε την απαλλαγή, λόγω παραγραφής, του δικηγόρου Πέτρου Λεωτσάκου αλλά και του ιερέα Διονυσίου Ζήκου. Αντίθετα, ζήτησε την ενοχή του Σταύρου Γεωργιτσιανάκου για διαμεσολάβηση σε ενεργητική δωροδοκία δικαστή άνω των 120.000 ευρώ.

Με την πρόταση του ο εισαγγελέας ζήτησε να αθωωθεί, λόγω αμφιβολιών, ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Ντάλτας αλλά και την απαλλαγή του εφέτη Αθανάσιου Μουστάκα. Επίσης, πρότεινε να απαλλαγούν από την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα όσοι κατηγορούμενοι κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για το συγκεκριμένο αδίκημα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι δύο δικαστές το χρονικό διάστημα Μάιος του 2009 έως Φεβρουάριος του 2010, φέρονται να έλαβαν 600.000 ευρώ από τον Πέτρο Μαντούβαλο – μέσω του Ιάκωβου Γιοσάκη – προκειμένου να αθωώσουν τον ίδιο και δύο συνεργάτες του, που δικάζονταν για το «παραδικαστικό κύκλωμα Νο 1». Επίσης, ο προέδρος εφετών Γιάννης Ευσταθίου κατηγορείται, ότι μέσω του αρχιμανδρίτη εκβίασε τον Ι. Μπολέτση να του καταβάλει 60.000 ευρώ, προκειμένου να εκδώσει και για εκείνον απαλλακτική απόφαση.