Παραλίες χωρίς αποκλεισμούς
2 years, 9 months ago
6

Πρόκειται για μία μη μόνιμη εγκατάσταση που εξυπηρετεί εκατοντάδες  λουόμενους με κινητικές δυσκολίες κάθε χρόνο, ενώ ο Δήμος  διαθέτει άλλα 5 αντίστοιχα σημεία στήριξης σε παραλίες της διοικητικής του ευθύνης.

Ο μηχανισμός θα λειτουργεί μόνο με την χρήση τηλεχειριστηρίου και μάλιστα σε συνεργασία με την ΤΟΒΕΑ οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τα SEATRAC και να αποκτήσουν δωρεάν το χειριστήριο έτσι ώστε να μπορούν ανά πάσα στιγμή να επισκεφτούν την παραλία της Νέας Μάκρης.

Ήταν αναγκαίο και γίνεται πραγματικότητα σ όλο και περισσότερες παραλίες της χώρας το σύστημα μετακίνησης των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα στη θάλασσα. μια αναγκαιότητα που συμβαδίζει με την στρατηγική καταπολέμησης κοινωνικών αποκλεισμών.

Κάθε δημότης με κινητικά προβλήματα είναι πολύ σημαντικό να εξυπηρετείται σε όλες τις βασικές του ανάγκες μετακίνησης και αυτό είναι αυτονόητο.

Ο δήμος Μαραθώνα συνολικά αλλά και συγκεκριμένα στη Νέα Μάκρη, έχει δημιουργήσει πολύ καλές συνθήκες μετακίνησης για όλες τις ομάδες πληθυσμού. Η πεζοδρόμηση επίσης του παραλιακού μετώπου τις βραδινές ώρες ήταν μια ενέργεια που τόνωσε αισθητά την τοπική επιχειρηματικότητα ενεργώντας στο πλαίσιο του άξονα προτεραιότητας που αφορά την βιώσιμη αστική κινητικότητα.

Κάτι ανάλογο δεν παρατηρείται ωστόσο στο Μάτι, που ανήκει διοικητικά στο δήμο Μαραθώνας, όπου δεν υπάρχουν στο παραλιακό δρόμο πεζοδρόμια και κυριολεκτικά η επικινδυνότητα δυστυχήματος παραμονεύει.

Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες σε ένα σχετικά στενό δρόμο διπλής κατεύθυνσης οι πεζοί-ανάμεσα τους μητέρες με παιδιά σε καρότσια- αδυνατούν να μετακινηθούν με ασφάλεια.

Η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων είναι μια πολύ σύνθετη διαδικασία διότι δεν μπορεί να γίνει χωρίς απαλλοτρίωση ιδιωτικών ιδιοκτησιών. Ίσως με τον νέο πολεοδομικό σχεδιασμό να λυθεί το ζήτημα, ωστόσο έως τότε πρέπει να βρεθεί μια λύση καθώς υπάρχουν αρκετά τυφλά σημεία και εκτός των άλλων κάποιοι αναπτύσσουν και υψηλές ταχύτητες με τα οχήματα τους.

in.gr