Παρέλαση με το «Μακεδονία Ξακουστή» στην Αθήνα -Ενταση στη Θεσσαλονίκη
11 months, 23 days ago
6

Με το… απαγορευμένο Μακεδονία Ξακουστή η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, την ώρα που στη Θεσσσαλονίκη σημειωνόταν ένταση στη μαθητική παρέλαση. 

Παρέλαση με το Μακεδονία Ξακουστή στην Αθήνα

Παρά τη σχετική απαγόρευση για το «Μακεδονία Ξακουστή», το οποίο δεν ακούστηκε στη χθεσινή μαθητική παρέλαση της Αθήνας, τόσο η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, όσο και η μπάντα του Στρατού, έπαιξαν το εμβατήριο κανονικά κατά τη διάρκεια της παρέλασης. 

Συγκεκριμένα, το τραγούδι «Μακεδονία Ξακουστή» ακούστηκε δύο φορές κατά την διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης, προκαλώντας τα χειροκροτήματα όσων βρέθηκαν εκεί.

Την αρχή έκανε η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία έφτασε στο Σύνταγμα παιανίζοντας το εμβατήριο «Μακεδονία Ξακουστή».

Στην συνέχεια το εμβατήριο ακούστηκε ξανά, αυτή την φορά από την μπάντα του Στρατού την ώρα που παρέλαυναν οι Εύζωνες στο Σύνταγμα.

Ο κόσμος καταχειροκρότησε τους Εύζωνες, οι οποίοι προηγουμένως βρέθηκαν στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης για την έπαρση της σημαίας.

«Μακεδονία ξακουστή» από τη Σχολή Ευελπίδων

Οι αξιωματικοί της Σχολής Ευελπίδων τραγούδησαν με πάθος το «Μακεδονία ξακουστή», καταχειροκροτούμενοι, ενώ με το ίδιο πάθος το τραγούδησαν και οι παρευρισκόμενοι πολίτες.

Ενταση στη Θεσσαλονίκη 

Παρά τη σχετική απαγόρευση το Μακεδονία Ξακουστή ακούστηκε και στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης, από πολίτες που είχαν φθάσει εκεί για να παρακολουθήσουν τους μαθητές να παρελαύνουν. 

Την ώρα της μαθητικής παρέλασης  μαθητές σχολείου φώναξαν συνθήματα για τη Μακεδονία. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το seleo.gr, μαθητές του 32ου ΓΕΛ της Χαριλάου κατά τη διάρκεια που περνούσαν μπροστά από τους επισήμους, φώναξαν, «Μακεδονία γη ελληνική». Την ίδια ώρα, τα εκπαιδευτήρια Απόστολος Παύλος τραγούδησε το «Μακεδονία Ξακουστή».

Ακόμη, κατά τη διάρκεια της παρέλασης ομάδα πολιτών που αντιδρά στην Συμφωνία των Πρεσπών πέταξε φέιγ βολάν.

Τα φέιγ βολάν, γράφουν χαρακτηριστικά, «η λευτεριά κερδίζεται με αίμα και θυσίες, όχι με κοινοβούλια Πρέσπες και προδοσίες».