Παραίτηση του Αλβανού ΥΠΕΣ μετά τη δολοφονία 25χρονου από αστυνομικό που προκάλεσε κοινωνική «έκρηξη»
3 years, 4 months ago
6

Ο αναβρασμός που επικρατεί στην Αλβανία μετά την δολοφονία ενός 25χρονου από αστυνομικό, οδήγησε στην παραίτησή του Υπουργού Εσωτερικών της χώρας.

Αστυνομικές δυνάμεις έκαναν και σήμερα χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού για να διαλύσουν πλήθος διαδηλωτών που είχε συγκεντρωθεί μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών. Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί η ίδια έκταση βίαιων επεισοδίων.

«Αποφάσισα να παραιτηθώ αμετάκλητα από το πόστο του υπουργού Εσωτερικών της Αλβανίας. Προσπάθησα με όλες τις ενέργειές μου να αφήσω ένα ίχνος κανονικότητας κατά την άσκηση των καθηκόντων μου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εσωτερικών, Σαντέρ Λεσάι.

Θυμίζουμε ότι ένας 25χρονος άνδρας, που αναγνωρίστηκε από τα αλβανικά ΜΜΕ ως Κλοντιάν Ράσχα, σκοτώθηκε την Τρίτη σε ένα περιστατικό υπερβολικής χρήσης βίας από έναν αστυνομικό, όπως το χαρακτήρισε η αστυνομία, κατά τη διάρκεια της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί στη χώρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.

Η δολοφονία πυροδότησε βίαιες διαμαρτυρίες την Τετάρτη στις οποίες τραυματίστηκαν εννέα αστυνομικοί.

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε ότι η αντίδραση του αστυνομικού ήταν παράλογη και ότι ενήργησε με υπερβολική χρήση βίας: «Ο δράστης … θα ερευνηθεί και θα δικαστεί από τις δικαστικές αρχές».

newsbreak.gr