«Πέντε λεπτά πριν, ήταν στο πρώτο βαγόνι…» – Έτσι σώθηκε ο Κύπριος Αντώνης Κατεχάκης
1 year, 1 month ago
6

Ο 22χρονος Κύπριος φοιτητής Αντώνης Κατεχάκης ήταν στο δεύτερο βαγόνι του μοιραίου τρένου του δυστυχήματος των Τεμπών και παρότι χτυπημένος, κατάφερε όχι μόνο να πάρει τηλέφωνο τον πατέρα του, αλλά να απεγκλωβιστεί και να βγει έξω στο δρόμο.

Ο νεαρός επιζών της τραγωδίας είναι καλά στην υγεία του με ελεγχόμενα τραύματα και ο πατέρας του Γιώργος, περιέγραψε τις δραματικές στιγμές που έζησε στον AlphaNews Live της Κύπρου:

«Η ιστορία η δική μου ξεκινά στις 23:30, όπου με πήρε ένα τηλέφωνο άγνωστο, δεν το ήξερα και ήταν στην άλλη γραμμή ο γιος μου. Και μου είπε με σχετικά ήρεμο τόνο ότι ‘μπαμπά έχουμε χτυπήσει, το τρένο έχει πιάσει φωτιά και είμαι εγκλωβισμένος και δεν μπορώ να βγω … Λίγα λεπτά αργότερα που φάνηκαν αιώνες με ειδοποίησε ότι ‘κατάφερα να βγω, είμαι καλά. Υπάρχουν παντού φλόγες, αναθυμιάσεις. Προσπαθούμε να βγούμε στο δρόμο. Χτυπημένοι και καμένοι άνθρωποι’. Η επόμενη επικοινωνία ήταν στις 03:00, όταν πλέον ήταν στο νοσοκομείο της Λάρισας».

Αν γινόταν πέντε λεπτά νωρίτερα…

Όσο για το πώς σώθηκε ο γιος του; Ο Γιώργος Κατεχάκης σχολίασε «σαν από θαύμα», καθώς πέντε λεπτά πριν τη μοιραία σύγκρουση, ο Αντώνης είχε πάει στο πρώτο βαγόνι για να πάρει τοστ και χυμό. «Αυτό με στοιχειώνει», σχολιάζει συγκλονισμένος όταν σκέφτεται τι θα μπορούσε να συμβεί αν το δυστύχημα γινόταν πέντε λεπτά νωρίτερα:

«Ο γιος μου βγήκε από το δεύτερο βαγόνι, σαν από θαύμα. Θα μπορούσε να μην ήταν ζωντανός, επειδή πέντε λεπτά πριν είχε πάει στην καντίνα στο πρώτο βαγόνι … Αν το δυστύχημα είχε γίνει πέντε λεπτά νωρίτερα… Αυτό με στοιχειώνει. Μετά από δέκα λεπτά έγινε μία δυνατή σύγκρουση, όπου αυτός που καθόταν απέναντί του και κάποια πράγματα, έπεσαν πάνω στον Αντώνη και τον χτύπησαν στο κεφάλι, του προκάλεσαν και το αιμάτωμα στο μάτι του.

Στη συνέχεια υπήρξε δεύτερος κρότος, αποτέλεσμα του εκτροχιασμού του τρένου … η μόνη διέξοδος έτσι όπως ήταν το βαγόνι που είχε ανατραπεί, ήταν το τζάμι από πάνω (σ.σ. το παράθυρο) που ήταν σπασμένο … Υπήρχε τρομερή ζέστη, τα ρούχα τους έλιωσαν έτσι όπως σύρθηκαν για να κατέβουν. Τα χέρια του και η πλάτη του έχουν μικρές φουσκάλες επειδή ήρθε σε επαφή με τις καυτές λαμαρίνες … Προσπαθούσαν να φύγουν και να βγουν στο δρόμο. Υπήρχε πανζουρλισμός, φωτιές, κραυγές, φωνές, βογγητά, άνθρωποι κάτω».

«Πάρε το τρένο γιε μου είναι πιο ασφαλές…»

Ο πατέρας του 22χρονου με σπασμένη φωνή, αποκάλυψε και έναν διάλογο που είχε συχνά πυκνά με τον γιο του, ο οποίος του έλεγε ότι θα πάρει το λεωφορείο, αλλά εκείνος τον προέτρεπε να πάρει το τρένο. «Και θυμάμαι τα λόγια μου τώρα…», καταλήγει ο Γιώργος Κατεχάκης.

«Τη διαδρομή αυτή τον τελευταίο χρόνο την έκανε σχετικά συχνά. Το τρένο θεωρείται ένα από τα πιο ασφαλή μέσα μεταφοράς μετά το αεροπλάνο, ιδίως με τα συστήματα που υπάρχουν σήμερα. Τώρα ακούγεται και λίγο τραγελαφικό. Καμιά φορά μου έλεγε ο Αντώνης ‘μπαμπά θα πάω με το λεωφορείο’ και του έλεγα ‘είναι επικίνδυνος ο δρόμος, πάρε το τρένο γιε μου είναι πιο ασφαλές’. Και θυμάμαι τα λόγια μου τώρα…»